reede, 6. mai 2016

Emadepäevaks parim - šokolaadikook martsipani ja pohladega (gluteenivaba)


Retsept on pärit minu teisest raamatust "Lihtsad ahvatlused" ja see ilmus ka paar aastat tagasi Eesti Ekspressis. Selleks pühapäevaks ehk emadepäevaks sobib vaid 2 sl jahu sisaldav kook suurepäraselt, sest seda on lihtne valmistada ja koostisained ei ole keerulised. Hapukad marjad (eriti head on siin pohlad ja vaarikad) on ideaalne kooslus tummise šokolaadi ja mõnusa mandlimartsipaniga ning tulemuseks on küpsetis, mis ei jäta kedagi külmaks. Pealt vaadates on kook selline nagu järgmisel fotol, mille autor on Kaupo Kikkas.

Homses Laupäevaleht LP-s jagan kolme oma armsa ema rõõmustamiseks sobivat retsepti, mis on lihtsad, kuid alati nö kindlapeale minek, sest pole karta, et keegi need ära põlgaks (erandid, mis reeglit kinnitavad, leidub muidugi alati) :) Kõigi nende kolme küpsetisega peaksid hakkama saama ka lapsed ja isad, vähemalt krõbeda juustupirukaga, mis on tõesti lihtsamast lihtsam ja lisaks veel ka superhea! :)

Soovin kõigile imeilusat päikselist nädalavahetust, head küpsetamist ja toredat emadepäeva!!!


Šokolaadikook marjade ja martsipaniga

120 g võid
240 g tumedat šokolaadi
5 muna
130 g peensuhkrut
2 sl riisijahu
näpuotsatäis soola
100-150 g martsipani
100-150 g pohli vm marju, nt vaarikaid, kirsse, mustisõstraid, jõhvikaid

Tükelda martsipan u 1 cm suurusteks tükkideks. Tükelda šokolaad ja või ning sulata kas paksupõhjalises potis pidevalt segades või vesivannil. Lisa suhkur, sega ühtlaseks, ja sega hulka munakollased, seejärel jahu. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmete tippude tekkimiseni. Lisa kolmandik munavalgevahust šokolaadisegu hulka, sega ühtlaseks ning seejärel lisa õrnalt spaatliga tainast alt üles tõstes ja kaussi samal ajal keerates ülejäänud munavalgevaht kahes osas.

Tõsta tainas võiga määritud 23-24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhjas on võiga määritud küpsetuspaber. Silu pind, puista ühtlaselt peale marjad ja tükeldatud martsipan, suru neid kergelt koogi sisse ning küpseta ahjus 190 kraadi juures 25-35 minutit kuni koogi keskele sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis enne lahti lõikamist u 10 minutit taheneda.

Kook on väga hea nii soojalt kui ka külmalt. Serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut või naturaalset kakaopulbrit ja puista veel marju, samuti sobib juurde vanillijäätis või - kaste või vahustatud vahukoor, millele on lisatud suhkrut ja vanillisuhkrut.

Nipid:
* Riisijahu võid asendada nisujahuga.
* Eriti hea on selle koogi juures kergelt hapukas pohlakaste. Selleks võta 400 g pohli ja 100 g suhkrut, sega ja püreesta saumikseriga. Suru läbi sõela ja imemaistev kaste ongi valmis.
* Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis sulata ja nõruta need korralikult ning sega läbi 1 tl tärklisega.

Kommentaare ei ole: