neljapäev, 7. juuli 2016

Krõbe suistukana pirukas


Jätkan ikka suvise lihtsa elu lainel, sest siin Lõuna-Eesti kuplite vahel palava päikese käes ei ole üldse tunnet, et millegi keerulisega viitsiks pead vaevata ... :D Pärmi-lehttainast küpsetised on kiired ja lihtsad valmistada ning ahjusoojana täiesti vastupandamatud! Samas olen tähele pannud, et ka jahtununa kaovad need pirukad laualt üsna ruttu, kuigi põhi pole siis enam nii mõnusalt krõbe kui soojana.

Pildil olev pirukas sai küpsetatud juba mai alguses ja võtsin selle kaasa ühe sõbranna sünnipäevale. Kuigi tavaliselt lisan taolistesse suistukanapirukatesse võis praetud porru, siis seekord mul seda kodus polnud ja ei viitsinud ekstra poodi minna, niiet kasutasin hoopis ära külmkapis olnud pooliku purgi sama Santa Maria jalapeno pipart, mida selles salatiski.

Peab mainima, et enamike laste jaoks on jalapeno ikkagi liiga terav ja nemad eelistavad pigem sellist tükki, kus seda pole või siis nokivad "paha asja" enamasti lihtsalt välja. Samas aga ei takista terav pipar ühtegi mudilast kahte-kolme tükki pirukat söömast;-) Pole vist vaja mainida, et jalapenost  vürtsika lisanüansi saanud suitsukanapirukas on eriti mõnus kevad- või suveõhtu õlle või valge veini kõrvane snäkk, niiet isegi kui lapsed oma näpud sellest eemale hoiaks, siis pole karta, et midagi järele jääks ... :)

Suitsukana puhastamise ja tükeldamsiega seekord ise vaeva ei näinud, vaid kasutasin ära paki Talleggi suitsukanakuubikuid - eriliselt lihtne ja mugav!

400 g (1 pakk) pärmi-lehttainast
300 g (1 pakk) suitsukanakuubikuid
u 50 g jalapeno viile või üks keskmine porru
2 suurt muna
200 g toasooja sulatatud juustu või meelepärast toorjuustu
1 dl (vahu)koort või vähemalt 3,5 %ilist piima

Sulata tainas külmkapis ja rulli jahusel pinnal kergelt lahti nii, et saaksid asetada taina 20X30 cm suuruse küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja 1-2 cm kõrguselt äärtele. Kui tainas on neljas võrdses tükis, siis rulli need äärtest kokku nii, et moodustuks ühtlane tainaplaat. Torka tainas kahvliga tihedalt läbi

Nõruta ja haki jalapeno viilud. Kui kasutad porrut, siis lõika see õhukesteks viiludeks ja prae pannil või sees pehmeks. Sega sulatatud juust või toorjuust munade ja koore või piimaga visplit kasutades ühtlaseks. Laota suitsukanatükid ja hakitud jalapenoviilud vormi põhja ühtlaselt laiali, vala peale juustusegu ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 20 minutit kuni pirukas hakkab pealt kuldseks muutuma ja selle ääred on krõbedad. Lase pirukal vormis u 10 minutit taheneda ning naudi seejärel koos värske salatiga. 



Kommentaare ei ole: