reede, 2. oktoober 2020

Kukeseenerisoto


Risoto on hullult hea ja eriti muidugi siis, kui seda ise teha! Mulle tõeliselt meeldib, kuidas selle valmistamise ajal on köögis imelised aroomid, samuti armastan selle nüansirikast maitset:) Nädalavahetuseks on risoto minu arvates ideaalne, sest saab mõnusalt rahulikult ja aeglaselt seda potis küpsetada, ilma et kuskile kiirustama peaks. 

Blogis on mul risoto retsepte juba päris palju - kuumsuitsulõhe, sparglipeedi, kõrvitsasafrani ja kammkarpide ning trühvliga risoto -, ja nendesse postitustesse kirja saanud kõik peamsied näpunäited ja nipid, millega arvestada risoto valmistamisel. Eriti palju on olulist infot kirjas siin

Näiteks paljud ei tea seda, et puljong peab kindlasti kuum olema, sest külma puljongit lisades jahutad rooga ja selle valmimine võtab jube kaua aega. Samuti on oluline risoto segamine, et eralduks tärklis ja risoto oleks mõnusalt kreemjas. Lisaks veel peab olema vein korralik (selline, mida muidu ka jood), samuti on olulisel kohal juust ja või. Dieettoit risoto just ei ole, aga ilmselt minu blogist keegi ei ootagi mingit lahjat suutäit :) Toidu puhul on ikka olulisim maitse ja kalorite pealt pole vaja siin kokku hoida ;-)

Mõnusat ja maitsvat nädalavahetust!

Vaja läheb:
300 g kukeseeni
võid, õli
soola
maitserohelist (till, lehtpetersell, murulauku)
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
2 dl valget veini
200 g risotoriisi
u 0,8 l kuuma (kana)puljongit
150 g riivitud tugevamaitselist kõvemat juustu
värskelt jahvatatud musta pipart

Puhasta seened ja prae pannil, kuni vedelik on haihtunud. Lisa pisut võid, maitsesta soola ja musta pipraga ning prae veel umbes minut. Haki peale tilli, murulauku või lehtpeterselli, sega läbi ja jäta ootele.
Tükelda sibul ja küüslauk peeneks. Prae sibulat õli sees poti põhjas madalal kuumusel vajadusel segades u 8 minutit, kuni see muutub klaasjaks, kuid ei pruunistu. Lisa küüslauk, tükk võid ja prae veel u minut. 

Tõsta kuumus keskmiseks, lisa riis ja vein ning lase sellel mullitades mõni minut keeda vajadusel segades. Lisa u 1 dl puljongit ja sega korralikult. Hakka lisama kuuma puljongit kulbi täie kaupa ise risotot segades pannes järgmise kulbitäie vedelikku kui eelmine on riisi sisse imendunud. Jätka, kuni riis on peaaegu pehme (al dente). 

Võta pott tulelt, sega hulka praetud kukeseened ja riivitud juust, aseta potile kaas ning lase risotol kaane all minut seista. Sereveerimisel jahvata peale musta pipart ja puista soovi korral veel maitserohelist. 

Kommentaare ei ole: