reede, 16. detsember 2016

Krõbeda põhjaga rikkalik pirukas ja magustoidu-uudised ;-)


Mõned nädalad tagasi avalikustas Eesti Maitsed oma nägemuse Eesti parimatest restoranidest. Muuhulgas valiti juba mitmendat aastat ka Eesti restoranide parim magustoit, milleks seekord sai - üllatus, üllatus - Põhjaka Pavlova!!! Mul on hullult hea meel, et seekord peitus võlu just lihtsuses ja parimaks tunnistati suus sulav beseekook hapuka astelpajukreemiga! Põhjaka mõisa resto on oma FB lehel seda head uudist juba jaganud, aga kirjutan desserdist ka siin, kuna minulgi on oma osa selle magustoidu Põhjaka menüüsse jõudmisel :)

Alguse sai tegelikult kõik sellest, et kohtusime Põhjaka Oti, Anni ja Matuga Vietnamis, käisime muuhulgas ka koos varblaseid söömas, ning leppisime kokku, et lähen mõneks ajaks Põhjakale kokkama. Seekord olin Põhjakal viis päeva (superlahe oli nagu alati!), muuhulgas tegime naistepäevaks trühvleid - need on siiani ilmselt kõige erilisemad šokolaadikommid, mida valmistanud olen:) Põhjaka tollasel kondiitril Joelil oli aga enam-vähem samal ajal pulma-aastapäev ja selleks tähtsaks sündmuseks oli kooki vaja. Kuidagi õnnestus mul Pavlovat mitte armastav kokk ära rääkida ja talle õhtuks üks beseekook koju kaasa küpsetada. Et aga sidrunit traditsioonilise lemon curd'i jaoks polnud, sai kreem hoopis astelpajumahlast tehtud. Kuna aga abikaasa koogi heaks kiitis ja Joel ka ise vaatas, et tegelikult kõlbab Pavlova ikkagi süüa, siis tegime järgmisel päeval restos serveerimiseks mitu plaaditäit pisikesi beseekoogikesi. Inimesed võtsid need hästi vastu ja nüüd on sellest astelpajukreemiga Pavlovast saanud samasugune klassik nagu Põhjaka Napoleoni kook, mida menüüst ei ole kuidagi võimalik välja võtta ilma, et kliendid lärmi tõstaksid :) Päris lahe!!!

Astelpajukreemist on mul blogis kaks versiooni, kuid enamasti valmistan sellist tüüpi kreeme oma lemon curd'i retsepti järgi, ainult et asendan 1 dl sidrunimahlast vastava mahlaga (siin siis astelpajumahlaga) ja lisan või kohe koos kõigi muude asjadega, mida ka Joel hakkas tegema :) Minu versioonis oli küll astelpajuvõide peal veel toorjuustu-vahukoore-kohupiimakreem, kuid see on nüüdseks välja jäetud ja parem ongi - pehme magus vahune besee ja siidine hapukas astelpajukreem on piisavad, et Pavlova oleks suus sulav. Kui on aga soovi mõnda sarnast beseekooki ise kodus teha, siis retseptide hulgas on mul mitmeid erinevaid variante ;-)

Mis aga õigekirja puutub, siis igaks juhuks mainin, et kuigi Aleksandri koogi kohta on keeleliselt korrektne öelda ka "aleksandrikook", samuti nagu Napoleoni koogi kohta "napooleonikook", siis Pavlova koogi puhul on esimene sõna alati suure algustähega! 


Kuigi olen lootusetu magusasõltlane, siis mulle tegelikult hullult meeldivad ka soolased pirukad, eriti quiche'id. Üks mu ammuseid lemmikuid on krõbeda juustuse põhja ja suitsukanaga variant, mida ma ise olen üsna palju teinud ja mille postitust igapäevaselt päris palju mu blogis vaadatakse. Jagan selle juures ka nippe, millega tasuks quiche'i valmistamisel arvestada, et saada parimat tulemust. 

Seekord tegin sarnase piruka gluteenivabana ja kasutasin täidises toorsuistu kalkuni rinnafileed, aga sobib ka tavalinse suitsukana, - sink vm meelepärane lihatoode, samuti (suitsu)kala. Juust annab põhjale mõnusat krõbedust, piruka sisu on aga eriliselt rikkalik ja maitsekas tänu kodujuustule, küüslaugule, spinatile, brokolile ja tomatile. Ja pirukast jätkub üheks õhtusöögiks täpselt kolmele inimesele :) Kui sööjaid on rohkem, siis tasub ka retseptis olevaid tooraine koguseid vastavalt läbi korrutada ;-)

See universaalne hõrk pirukas sobib minu arvates suurepäraselt suupisteks või eelroaks, aga samahästi ka täitsa iseseisvaks toidukorraks ja seda põhimõtteliselt igal ajal - ühtviisi hea on see nii hommikukohvi kui ka õhtuse veini või õlle kõrvale. 

Brokoli aurutasin ahjus, sest nii säilib selles rohkem vitamiine ja muid kasulikke aineid ning kokkuvõttes on see minu jaoks kõige mugavam variant - pole vaja muud teha, kui spargelkapsaõisikud spetsiaalsesse vormi laotada, ahjul paari nuppu vajutada ja mõne aja pärast aurutatud aedvili välja võtta. Nõrutada eraldi ei ole vaja, sest selle "töö" teeb ära juba kahekihiline vorm, millest pealmine on aukudega, alumine aga mõeldud spetsiaalselt eralduva vedeliku jaoks. Lihtne!

Retsept ilmus paar nädalat tagasi Laupäevaleht LP-s.


Põhi:
100 g toortatrajahu ja 70 g riisijahu või 170 g nisujahu
50 g (gluteenivaba) kaerajahu
0,5 tl cayenne'i vm teravat pipart
näpuotsatäis soola
100 g külma võid
100 g riivitud tugevamaitselist kõvemat juustu (nt Valio Forte)

Sega sõelutud jahud pipra ja soolaga, aseta köögikombaini, lisa tükeldatud või ja töötle jämedat riivsaia meenutavaks puruks. Lisa riivitud juust ja 2-4 sl jääkülma vett ning töötle köögikombainis pulse-režiimil kuni tainas hakkab kokku hoidma. Sõtku tainas jahusel pinnal ühtlaseks, rulli lahti ning aseta 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja äärtele. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber. ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Aseta vorm koos tainaga u 20 minutiks külmkappi tahenema. 

Seejärel aseta taina pinnale küpsetuspaber ja sellele omakorda raskuseks keetmata riis, kuivatatud oad v herned ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta põhja veel 5-8 minutit kuni see on kergelt kuldne ja katsudes kuiv. Võta vorm ahjust ja alanda kuumus 180 kraadini. 

Täidis:
100 g spinatit
1 küüslauguküüs
pipart, soola, võid
u 200 g brokolit
200-300 g suistukana või toorsuitsu kalkuni rinnafileed
3 suurt muna
160-200 g (maitsestatud) kodujuustu (nt tilliga)
100 g piima v (vahu)koort
mõned pooleks lõigatud kirsstomatid või tomativiilud

Kui kasutad külmutatud spinatit, siis sulata ja nõruta see; kui kasutad värsket, siis pese ja kuivata. Suuremad lehed haki peeneks. Haki peeneks ja küüslauk. Prae spinatit koos küüsluaguga või sees pannil mõned minutid, kuni see närbub, maitsesta soola ja pipraga ning jäta jahtuma. Hauta, auruta või blanšeeri brokoliõisikuid mõned minutid ja nõruta vajadusel. Lõika suistukana või kalkuni filee peeneteks ribadeks. Sega lahtiklopitud munad kodujuustu ja piima v koorega läbi, maitsesta soovi korral pipraga. Soolaga ole pigem ettevaatlik ja lisa ainult vaajdusel, sest nii suitsukana kui ka kodujuust on juba isegi soolased.

Kata eelküpsetatud pirukapõhi spinati ja brokoliga, seejärel laota peale suitsukana, vala ühtlaselt peale kodujuustusegu ning laota peale tomativiilud või kirsstomatid. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni pirukas on äärtest kuldpruun ja täidis tahenenud. Lase küpsetisel u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Tõeliselt hea nii soojalt kui ka jahtunult ja külmalt :)


2 kommentaari:

Kristi ütles ...

M kahtlustan, et üks sõna jäi quiche kirjeldamisel kirjutamata :)

"Jube nii nii soojalt kui ka jahtunult ja külmalt."

Silja Luide ütles ...

hahaha :D aitäh tähelepanu juhtimast, parandasin ära! :)