neljapäev, 1. juuni 2017

Rabarberikook safraniga


Mina elan juba jälle suvises režiimis, st käin peaaegu igal hommikul turul, sest saada on  kodumaiseid imehäid tomateid ja muud värsket kraami ning ohtralt välismaiseid värskeid marju täitsa mõistlike hindadega. Enam polegi mul vaja alati Keskturule sõita, sest kodu juures avas uksed renoveeritud Balti jaama turg, mida soovitan külastada kõigil toiduhuvilistel. Lisaks väiketootjate kaubale on saada suur valik värsket kraami ning i-le paneb täpi superlahe tänavatoidu osa. Mulle väga meeldib see koht!

Rabarberikoogile tegin seekord magusast muretainast põhja, mis tänu eelküpsetamisele jäi mõnusalt krõbedate äärtega ega vettinud alt läbi ega pudisenud laiali, vaid jäi koos koogiga ilusti nö üheks tükiks. Sisu on hästi pehme ja mahlane ning mitte eriti magus, niiet suuremad magusasõbrad võivad suhkrut lisada või pärast koogile kaneeli- või tuhksuhkrut peale raputada. Kaunistamiseks aga sobivad juba esimesed maasikad, mille all erinevate turgude letid sõna otseses mõttes lookas on. 

See on jälle üks kook, mis valmis nö olude sunnil, sest külmkapis vajasid ära kasutamist rabarberid ja hapukoor ning tänu mu Indias elanud sõbrale ja minu enda seal riigis reisimisele on kapis mitu topsi safranit, millele üritasin kasutust leida. Kui sul aga safranit kodus ei ole, jäta see välja või asenda meelepärase maitseainega (jahvatatud kardemon, kaneel või ingver) või lisa rohkem vanilli (suhkrut, pastat või ekstrakti).

Kaerajahuga põhi on mõnus. Mina kasutasin gluteenivaba kaerajahu, aga kui kook ei pea olema gluteenivaba, siis kasuta tavalist kaerajahu; maisi- ja riisijahu aga asenda nisujahuga, kui soovid. 


Põhi:
100 g maisijahu
100 g riisijahu
60 g kaerajahu
0,25 tl soola
2 sl suhkrut
130 g külma võid
3-4 sl jääkülma vett

Sega sõelutud jahud soola ja suhkruga ning haki noaga, näpi sõrmedega või töötle köögikombainis pulse-režiimil hulka võikuubikud, kuni tekib saiapurulaadne tainas. Lisa külma vett nii palju, et moodustuks ühtlane tainas. Vormi palliks, vajuta lapikuks, keera kilesse ja hoia 20 minutit külmkapis. 

Rulli tainas lahti või vajuta näppudega ümmarguse 23-25 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi äärtele u 2 cm kõrguselt ja põhjale. Vormi põhi võiks olla eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Torka pühi tihedalt kahvliga läbi ja aseta veel 20 minutiks külmkappi. 

Kata koogipõhi küpsetuspaberiga, aseta sellele keetmata riis, herned või oad ja küpseta ahjus 220 kraadi juures 12 minutit. Eemalda paber koos raskusega ja küpseta veel 5 minutit kuni koogipõhi on kuldne ja kuiv. Alanda ahju temperatuur 180 kraadini.

Täidis:
400 g puhastatud rabarbrit
1+1 sl maisitärklist
400 g hapukoort
130 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
0,5 tl safraniniite (soovi korral)
2 muna ja 2 munakollast

Lõika rabarber õhukesteks viiludeks, sega 1 sl maisitärklisega läbi ja laota ühtlase kihina eelküpsetatud põhjale. Täidise jaoks sega hapukoor suhkrutega läbi. Sega hulka safran, 1 sl maisitärklist, munad ja munakollased ning vala vormi. Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures 30-35 minutit kuni täidis on tahenenud. Lase koogil praokil uksega ahjus aeglaselt jahtuda; jahtunud kooki hoia külmkapis.

Kommentaare ei ole: