neljapäev, 17. aprill 2014

Imemaitsev pasha kahel moel

Kõigepealt tahtsin soovitada minna kinno vaatama väga head dokumentaali ühest ülimalt andekast koreograafist Mai Murdmaast (treiler siin). Huvitav ja positiivne film suurepärasest inimesest! Kahjuks on neid eestlasi, kes rahvusvahelisel tasemel niivõrd hinnatud oleksid, üsna vähe, mistõttu seda enam tuleks neid tähele panna ja tunnustada. Kusjuures eile esilinastunud "Balletmeister" jookseb Artises vaid nädala, niiet tasub kiirustada!

Aga et tulemas on lihavõtted, siis avaldan lõpuks ometi blogis ka oma pasha-retseptid - ei teagi, mille taha asi on siiani jäänud ... Olen suur kohupiimafänn ja pasha mulle hullult meeldib! Kui pasha isu ei ole, siis kevadpühadeks on minu arvates ideaalsed ka mangokattega kohupiimakook ja kreemjas jõhvika-sõir või veel parem - mõlemad!:)

Paljud (eriti mõned mehed) suhtuvad pashasse eelarvamusega. Mu enda elukaaslanegi oli kunagi üsna umbusklik, sest "pasha on ju üks kuiv asi". Nomaitea, milliseid pashasid on inimesed söönud, aga nende kahe kohta, mille retseptid siin on, võin küll käsi südamel öelda, et mõlemad on kreemjad ja mahlased - mulle endale väga meeldivad, teised on kiitnud ja mu oma mees on fänn, kuigi erinevalt minust kohupiim tema lemmik-asjade hulka ei kuulu ja kookide osas on ta samuti üsna valiv (milles ma muidugi saan ainult iseennast süüdistada) :)

Kuigi pasha on üks igati lihtne maius, on kuumutamata pashat natuke ehk kergem valmistada ja selles ei ole vaja mune kasutada. Kuigi olen näinud retsepte, kus muna on lisatud ka nö keetmata pashasse, siis mina ei näe sellel mingit mõtet. Kuumutatud pasha sees on munadel loomulikult oma otstarve - kohupiimakooki tuleb ju samuti munadega valmistada ;-)

Suhteliselt lihtsam valmistusviis on peamine põhjus, miks ma lihavõtte dessertide (aprikoosidega kohupiima-juustukook ja mango-kohupiima panna cotta) juurde selle nädalavahetuse LP-sse just kuumutamata variandi lisasin. Kui oma blogisse panen kõigi endale meelepäraste asjade tegemisõpetused, siis LP-sse retseptide valimisel ja koostamisel lähtun ikkagi sellest, et toidud oleks nii lihtsad ja väheste komponentidega kui vähegi võimalik, et ka näiteks tädi Maali teises Eesti otsas saaks neist rõõmu tunda:)

Pashale võib lisada meelepäraseid pähkleid (sarapuu, pistaatsia, India, Kreeka jt), mandleid, röstitud mandlilaaste, kuivatatud puuvilju ja marju (aprikoose, ploome, rosinaid, jõhvikaid, kirsse, mustikaid, goji marju vmt), marmelaadi või  tükeldatud martsipani. Fotodel olevad pashad valmistasin seekord kuivatatud jõhvikate ja pistaatsiapähklitega, aga tavaliselt lisan ma kuivatatud aprikoose ja mandleid ka.


Kuumutamata pasha

200 ml vahukoort
100 g võid
100 g meelepäraseid pähkleid, mandleid, kuivatatud puuvilju ja marju
400 g kohupiima
200 g hapukoort
5 sl suhkrut
4 sl vanillisuhkrut
ühe sidruni, laimi või apelsini peenelt riivitud koor

Vahusta vahukoor. Sulata või ja lase sellel jahtuda. Haki pähkleid, mandleid ja/või kuivatatud puuvilju/marju väiksemateks tükkideks.

Sega kohupiim ja hapukoor koos suhkrutega ühtlaseks. Jälgi, et kohupiimatükke ei jääks - kreemja tulemuse jaoks on soovitav kasutada segamiseks visplit või ajada kohupiimasegu läbi sõela (mulle meeldib alati läbi sõela ajada, et tulemus perfektne oleks). Lisa peenelt riivitud sidruni, laimi või apelsini koor, hakitud pähklid vm lisandid ja sulatatud või, seejärel sega õrnalt hulka vahustatud vahukoor. Tõsta segu marliga vooderdatud pashavormi või sõelale, aseta sõel kausi kohale, voldi marli ääred pashale peale, kata raskusega, aseta külmkappi ja lase vähemalt üks ööpäev (pikemalt võib alati, lühemalt ei soovita) nõrguda.

Serveerimisel kummuta pasha taldrikule, eemalda marli ja kaunista riivitud šokolaadi, hakitud pähklite, kuivatatud marjade või puuviljade, marmelaaditükkide, röstitud mandlilaastude või kookoshelveste vm meelepärasega. 



Ja kuumutatud pasha :)


Vaja läheb:
3 muna
4 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
400 g vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g kohupiima
200 ml vahukoort
100 g võid
2 sl vanillisuhkrut
100 g kuivatatud puuvilju v marju ja hakitud mandleid v pähkleid 


Eralda munakollased valgetest, vahusta kollased suhkruga ja valged soolaga. Haki pähkleid, mandleid ja/või kuivatatud puuvilju/marju väiksemateks tükkideks.

Aseta potti kohupiimapasta, kohupiim, vahukoor, tükeldatud või, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur ja sega korralikult vispliga läbi. Lisa väiksemaks hakitud kuivatatud puuviljad/marjad ja pähklid. Kuumuta keskmisel tulel pidavelt segades kuni segu pakseneb natukene, kulub u 10 minutit (ära keema lase!), võta pott tulelt, lase u 5 minutit jahtuda ja sega ettevaatlikult sisse soolaga vahustatud munavalged. 

Vala kohupiimasegu marliga vooderdatud sõelale või pashavormi, aseta sõel kausi kohale, voldi marli ääred pashale peale, kata raskusega, aseta külmkappi ja  lase vähemalt üks ööpäev (pikemalt võib alati, lühemalt ei soovita) nõrguda.

Serveerimisel kummuta pasha taldrikule, eemalda marli ja kaunista riivitud šokolaadi, hakitud pähklite, kuivatatud marjade või puuviljade, röstitud mandlilaastude vm meelepärasega. 



Kommentaare ei ole: