neljapäev, 8. juuni 2017

Siidjas panna cotta koorelikööriga


Panna cotta on üks kerge ja maitsev suvine magustoit, millel on lugematu arv erinevaid variatsioone. Blogiski on mul olemas vähemalt kuus erinevat panna cotta't alates klassikalisest lõpetades kohupiima, Kreeka jogurti ja valge šokolaadiga. Lisaks veel mustikalikööri ja kohviga desserdid :)

Koorelikööriga panna cotta't olen teinud korduvalt, sest see on tõeliselt hea ja samas ka lihtne, eriti kui kasutada magustoidu tarretamiseks tarretisesuhkrut Multi. Minu arvates on selle suhkruga palju mugavam panna cotta't teha kui tavaliste želatiinilehtedega. Kui aga keegi tahab želatiiniga möllata, siis kõigis teistes blogis olevates kooremagustoidu retseptides olen just seda tarretamiseks kasutatud.

Likööridest sobib väga hästi Baileys, kuid võib kasutada kodumaiseid tooteid, nt Vana Tallinn koorelikööri (sobivad ka kohvi- ja šokolaadimaitselised). Samuti võib katsetada värske suvise jogurtiliköör Vana Tallinn Yoghurt Cream'iga, mis pälvis 2017. aasta Eesti parima toiduaine konkursil parima alkohoolse joogi tiitli. Kuna see kerge vanilli ja tsitruse mekiga jook on valmistatud ehtsast jogurtist, on selle näol tegemist mitte ainult Eestis vaid terves maailmas uudse tootega. Kraade on jogurtilikööris 16 ehk umbkaudu sama palju nagu Eestis suvel temperatuuri ;-) 

Kui muidu võib vabalt vahukoore panna cotta sees asendada rõõsa koorega (10%-lise rasvasisaldusega) ilma, et tekstuur kannataks, siis siin retseptis tuleks kindlasti kasutada vahukoort, et tulemus oleks ikka meeldivalt kreemjas. Osaliselt võib siiski olla sees ka lahjem koor (10%) või täisrasvane piim.

Pole vist vaja mainida, et koorelikööriga panna cotta on imehea värskete marjadega (mustikad, vaarikad, maasikad), niiet suisa loodud nii soojadel pikkadel valgetel suveõhtutel kui ka vihmastel päevadel (nagu täna) maiustamiseks ;-)

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.


4 dl vahukoort
3 dl (vahu)koort või võimalikult rasvast piima (vähemalt 3,5%)
2 dl tarretisesuhkrut Multi
1 tl vanillipastat või -ekstrakti
0,5-1 dl kohvi
1 dl koorelikööri (nt Baileys, Vana Tallinn vmt)

Aseta vahukoor, piim, suhkur ja vanill paksupõhjalisse potti ning kuumuta pidevalt segades keemiseni. Lase 30 sekundit õrnalt keeda, võta pott tulelt, lisa kohv ja kooreliköör, sega ühtlaseks ja jaota kohe 6 magustoidupokaali või -kausi vm meelepärase anuma vahel. Jäta esialgu toatemperatuurile jahtuma ja aseta seejärel külmkappi.

Kui soovid, siis saad seda panna cotta't ka taldrikul serveerida, sest see tuleb ilusti ühes tükis pokaalist välja. Juurde sobivad marjad või nendest tehtud kaste.

Kommentaare ei ole: