teisipäev, 8. mai 2018

Mustikakattega šokolaadi-juustukook



Juba peaaegu ainult kuu aja pärast on suvi ja valmivad esimesed kodumaised maasikadki, niiet viimane aeg oleks oma sügavkülmik marjadest puhtaks süüa, et uuele värskele kraamile ruumi teha. Mul endal oleks juba ammu mullused marjad otsas kui ma neid igal nädalal poest juurde ei ostaks, aga kuna ma marju igapäevaselt vähemalt ühe kausitäie (300-600 g) söön, siis toon neid poest pidevalt juurde ja hetkel on mul külmikutes neid endiselt omajagu ootel.

Kirjutasin sügavkülmutatud marjadest paar nädalat tagasi ka Laupäevaleht LP-s, muuhulgas nende kasulikkusest võrreldes talvisel ajal poes müüdavate “värskete” marjadega, mis kaugelt meile siia toodud ja väga kõrge hinnaga. Kuna viljad sügavkülmutatakse vahetult pärast korjamist, siis säilivad neis kasulikud toitained ja riknemisprotsess ei jõua veel alata. See-eest aga imporditud välismaised marjad on palju väärtuslikest vitamiinidest jm ainetest juba kaotanud, samas säilitamaks isuäratavat välimust on neid aga pritsitud erinevate ainetega. Ühe USA-s läbi viidud uuringu kohaselt oli poes müügil olevates mustikates 52 pestitsiidijääki, samas kui sügavkülmutatud marjades “vaid” 21.

Muidugi suvel koduaias otse peenralt või põõsast või hoopis metsast korjatud marjadele toitainete sisalduse ega puhtuse osas vastast ei ole, niiet aasta parimal ajal, kui värsked marjad valmivad, tasub neid igal juhul kõvasti süüa. Vähemalt ma ise teen seda alati! :) Muul ajal aastas aga üritan läbi ajada kodustesse sügavkülmikutesse suvel või sügisel varutud või aastaringselt poest ostetavate külmutatud marjadega. Sobivad need väga hästi nii erinevatesse kookidesse kui ka muudesse dessertidesse, niisama kohupiima, jogurti vm piimatootega söömisest või pudru sisse segamisest rääkimata.



See mustikaga kreemjas kook on mõnusalt mahe ja teist tükki ka need, kes end "mitte suure magusasõbra" kategooriasse liigitavad. Marjad tuleks enne koogile asetamist sulatada; mustikate asemel sobivad siia väga hästi ka vaarikad.

Eriti lihtne ja kiire ning tegelikult ka maitsvam variant on teha põhi küpsistest. Selleks tuleks üks pakk ehk 180 g vanilliküpsiseid purustada, segada läbi 1 sl pruuni suhkru ja 60 g sulatatud võiga ning suruda koogi vormi põhjale. Eelküpsetada seda ei ole vaja. Gluteenivaba ja pisut tervislikuma põhja (sisaldab täistera kaerahelbeid) saab allpool toodud tegemisõpetust kasutades. 

Võib kasutada nii mustikaga valget šokolaadi kui ka tavalist, aga mustikaga on eriti hea, sest hapukad tükid teevad magusa kreemja koogi veelgi maitsvamaks.



Põhi:
100 g võid
50 g (pruuni) suhkrut (kasutasin heledat muscovado't)
1 muna
150 g täistera kaerahelbeid (võivad olla kiirkaerahelbed)
50 g nisu- või toortatrajahu

Tükelda või, sulata, lisa suhkur ja sega läbi. Klopi hulka muna, seejärel sega kaerahelbed ja jahu. Laota tainas ühtlase kihina 24 cm läbimõõduga ümmarguse lähtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 10-15 minutit kuni põhi on muutunud kuivemaks ja hakkab kergelt kuldseks muutuma. Võta põhi ahjust ja alanda temperatuur 160 kraadini. 

Täidis:
200 g (mustikaga) valget šokolaadi
400 g toasooja toorjuustu
200 g toasooja hapukoort
60 g suhkrut
2 suurt toasooja muna

Tükelda šokolaad, aseta kaussi ja sulata vesivannil. Sega visplit kasutades toorjuust ja hapukoor suhkruga läbi, vispelda ükshaaval munad sisse. Viimasena sega sulatatud valge šokolaad. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 50 minutit kuni täidis on äärtest tahenenud, aga keskelt veel pisut võdisev.

Tee ahjuuks praokile ja jäta kook ahju jahtuma. Jahtunud kook aseta külmkappi - hea, kui see saaks enne söömist vähemalt paar tundi külmas taheneda, veel parem, kui üleöö seista.

Kaunista kas mustikate, šokolaadilaastude vm meelepärasega, soovi korral tee peale mustikakate. 

Kate: 
200 g mustikaid
1 dl tarretisesuhkrut

Kui kasutad külmutatud mustikaid, siis sulata ja nõruta need enne koogile asetamist. Väljavalgunud vedelik aseta kastrulisse koos veega nii, et kokku oleks 2 dl vedelikku. Lase keema tõusta ja lisa vähehaaval ise samal ajal pidevalt segades tarretisesuhkrur.

Keeda vedelikku pisut keeda kuni suhkur on lahustunud ja vedelik selginenud, lase pisut jahtuda ning tõsta supilusikaga koogil olevatele marjadele. Hoia kooki söömiseni külmas. 

Kommentaare ei ole: