laupäev, 26. jaanuar 2019

Röstitud lillkapsa ja küüslaugu supp


Tänases lehes on lugu Dimitri Demjanoviga ja temaga rääkisin lähemalt sellest, kuidas õnnestus maailma suurim kokandusvõistlus Bocuse d’Or, mida kutsutakse isegi kokkade olümpiaks, Eestisse saada. Lisaks räägib Eesti kulinaariamaastiku suurkuju ka muust toidu ja restodega seonduvast ning jagab oma krõmpsuvate kurkide retsepti.

Eelmisel nädalal jagasin aga Laupäevaleht LP-s paari soojendavat suppi, millest ühe nüüd ka blogisse lisan. Blogis on suppe juba päris palju - soovitan vaadata, äkki hakkab mõni idee silma;-) Mulle endale meeldivad eriti aasiapärased vürtsikad supid ja tomatisupid, aga ka peedi- ja kõrvitsasuppe on siin päris mitmeid erinevaid. Üks selliseid, mida eriti sageli teen, on aga vürtsikas läätse-tomatisupp, mis on täiesti taimne, aga hästi toitev. Taimed ongi selles mõttes ülihead, et tänu suurele kiudaine sisaldusele hoiavad need kõhtu pikalt täis. Täpselt nagu see lillkapasa-küüslaugusupp, mille retsept all kirjas on :)

Hästi tihti otsitakse just varssellerit sisaldavaid retsepte, sest neid vilju ju müüakse suure pundina, samas aga enamikes toitudes on vaja reeglina ühte või kahte vart. Ma ise samamoodi üritan pidevalt leida moodusi, kuidas neid erinevates roogades ära kasutada. Et kõigi elu lihtsamaks muuta, tegin eraldi sildi “varsseller” ja selle all on olemas kõik pasta'd, salatid, supid, pajaroad ja isegi üks smuuti, puljongist rääkimata, mis seda aedvilja sisaldavad. Ühe varsselleri supi tegin koguni selleks, et ühe korraga terve punt varsi ära kasutada. Siiski õnnestub mul enamasti kogu seller ühe või kahe varre haaval toitudesse lisada, mistõttu seda suppi valmistan ise üsna harva. Aga samas olen vahel jätnud ka varsselleri toidu sisse lisamata, sest siis jääb see “mure” ära, mida ülejäänud pundiga teha. Peamiselt on see juhtunud enne reise, sest paar-kolme nädala pärast koju tulles võib kindel olla, et külmkapis olev seller kuulub ära viskamisele ...

Ma eriti sageli ei tee selliseid suppe, mis sobiks ka vegan’itele, kuid seda lillkapsa ja röstitud küüslauguga suppi võivad tõesti nemadki süüa. Lihtsalt vegan-versiooniks asenda toorjuust ühe purgi kookospiimaga. Supp on tegelikult piisavalt tummine ja kreemjas ilma toorjuustu või kookospiima lisamata, kuid need kaks teevad suppi toekamaks, lisaks aitavad rasvad kehal aedviljadest vitamiine omastada.

Tegelikult ei pea siin aedviljapuljongit kasutama - sobivad ka muud meelepärased puljongid, mida parajasti kodus on või mille maitse on kõige meelepärasem.

Kui parajasti värsket lillkapsast poes ei ole, siis kasutad sügavkülmast võetud õisikuid. Neid on vaja vähemalt 1 pakk (400 g), aga kaks pakki on eriti hea. Pealegi saab siis suppi rohkem, sest retseptis olevast kogusest tehtud supp võib muidu kahel inimesel ühe korraga otsa saada ... :)


Vaja läheb
1 lillkapsas
1 terve küüslauk
3-4 sl extra virgin oliviiõli
soola, pipart
2 keskmist porgandit
1 varsseller
1 väike sibul
0,5-1 tl jahvatatud paprikat
0,5-1 tl jahvatatud tšillipipart
1 l aedviljapuljongit
100-200 g sulatatud või toorjuustu (võib olla ka mõne maitsega, nt küüslaugu või ürtidega)
peotäis tüümianilehti või hakitud lehtpeterselli
extra virgin oliiviõli ja röstitud vm meelepärast saia või leiba

Murra lillkapsas õisikuteks. Lõika küüslaugul ära pealmine kiht nii, et iga küüne ots on näha. Aseta küüslauk küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja mässi fooliumisse. Sega lillkapsas läbi 2 sl oliiviõli, soola ja pipraga ning laota ahjuplaadile. Küpseta aedvilju ahjus 200 kraadi juures 30 minutit. 

Senikaua lõika porgandid ja varsseller viiludeks; haki sibul väikesteks tükkideks. Prae sibulat poti põhjas õli sees madalal kuumusel vajadusel segades u 5 minutit, lisa porgand ja seller ning prae veel aeg-ajalt segades vähemalt 5 minutit. Aseta potti tšilli- ja paprikapulber, sega läbi ja prae segades umbes minut, seejärel vala hulka puljong. Lisa röstitud lillkapsas ja küüslauk (pigista pehmeks küpsenud küüslauguküüned koore seest välja). Soovi korral jäta mõned röstitud lillkapsaõisikud suoi kaunistamiseks.

Lase supil keema tõusta ja õrnalt podisedes u 15 minutit keeda, kuni kõik aedviljad (sh porgand) on pehmed. Võta pott tulelt ja püreesta aedviljad saumikseriga, köögikombainis või kannmikseris.

Aseta pott pliidile tagasi, lisa toorjuust, sega läbi ja lase veel õrnalt paar minutit keeda. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Lisa tüümianilehed ja serveeri krõbeda koorikuga vm meelepärase saia või leivaga; soovi korral nirista peale oliiviõli. 

Kommentaare ei ole: