kolmapäev, 30. jaanuar 2019

Vürtsikas supp krevettide ja kookospiimaga


See on üks vürtsikas ja toitev supp, mida on väga lihtne valmistada (retsept ilmus Laupäevaleht LP-s). Krevetid võid asendada ka kala või kanaga - olen teinud mõlemaga ja igati hea on olnud alati:) Kala ja kana tuleks samuti eelnevalt praadida ja maitsestada ning lisada supi sisse koos kookospiima ja koriandriga, mitte alles kaussidesse nagu krevetid. Viimastega lihtsalt peab olema ülimalt ettevaatlik, et neid mitte liiga palju kuumutada, sest parimad on ikkagi kergelt kuuma saanud krevetid, mitte pikast küpsemisest tuimaks ja kummiseks muutunud mereannid.

Värskete krevettide valmisel on oluline, et nad oleksid veel kergelt nö mere- ehk soolveelõhnalised ning keha oleks mustade täppideta ja tihke. Kui ostad külmutatud krevette, siis selle roa jaoks vali keetmata variant. Sulatada tuleb külmunud krevette aeglaselt, hoides neid külmikus, mitte toatemperatuuril. Siin räägin pisut ka värskete tiigerkrevettide puhastamisest.

Valgurikkad krevetid sisaldavad seleeni, B-12 vitamiini, rauda, fosforit ja vaske. Samuti on need karotenoid astaksantiini allikaks. See antioksüdant toodetakse roheliste vetikate poolt päikesevalguse toimel. Need vetikad on krevettide toiduks. Krevetid on küll kolesteroolirikkad, kuid nende söömine tegelikult vähendab nn halba kolesterooli (LDL) ja tõstab hoopis nn hea kolesterooli (HDL) taset.

Puljongi valmistamiseks kasutan ma enamasti fond'i ehk kontsentraati, mis võimaldab täpselt endale meelepärane kogus puljongit valmistada. Vahel keedan seda ka ise (kanapuljongi tegemisõpetus on blogis olemas) ja ülejääva koguse, mida kohe ära ei kasuta, asetan alati sügavkülma. Annan oma retseptides vajaliku puljongi koguse reeglina vahemikuna, et igaüks saab ise valida, kui rohke leemega suppi ta soovib. Mulle endale meeldib pigem paksem ja tummisem supp, niiet lisan puljongit pigem vähem, aga olen märganud, et enamik inimesi teeb ikka oluliselt vedelama supi. Ökopoodidest saab ka puljongipulbrit, milles koostis on täiesti normaalne, st kõik koostises olevad asjad on arusaadavad (ei ole kahtlaseid lisaaineid) ja komponente on vähe (u 10 ringis), st ei ole pikka nimekirja ainetest, millest enamike kohta ei tea, mis need on, vaid on lihtsalt ja arusaadavalt tavalised toiduained, mida ma ise kasutan. Ja kui kasutada supis aedviljapuljongit ning krevetid ära jätta, siis sobib supp isegi veganitele ;-)




Vaja läheb:
300 g tooreid krevette
1 väike sibul
1 väike paprika
2 küüslauguküünt
1-2 tl peenelt riivitud ingverit
200-250 g (1 pakk) suhkruherneid
3-4 sl õli
soola
mõned pipraveski keeerud musta pipart
2 sl punast tšilli- või karripastat
4-6 dl aedvilja- või kalapuljongit
2 purki (2 x 400 ml) kookospiima
peotäis hakitud värsket koriandrit
värsket münti (soovi korral)
200 g keedetud riisinuudleid

Eemalda krevettidel kindlasti ka must nö soolikas selja pealt ning kuivata krevetid majapidamispaberiga. Kui kasutad külmutatud krevette, siis kindlasti sulata need eelnevalt, nõruta sõelal ja kuivata majapidamispaberiga.

Lõika sibul väikesteks tükkideks ja paprika peeneteks viiludeks. Haki küüslauguküüned peeneks ja riivi ingver peenelt. Lõika suhkruhernestel ära pruunid otsad ja lõika need diagonaalselt pooleks või kolmeks.

Soojenda pannil keskmisel kuumusel 1-2 sl õli ja prae selles krevette, kuni need muutuvad matiks ja on mõlemalt poolt roosad (kumbagi külge 1-2 minutit). Maitsesta soola ja pipraga.

Kuumuta keskmise suurusega poti põhjas 1-2 sl õli ja prae selles madalal kuumusel aeg-ajalt segades sibulat ja paprikat u 10 minutit, kuni need on peaaegu pehmed ja sibul on klaasjas. Lisa küüslauk, riivitud ingver ja karripasta ning sega läbi. Küpseta aeg-ajalt segades veel u 5 minutit. Lisa tükeldatud suhkruherned ja puljong, keera kuumust juurde ja lase keema tõusta, seejärel alanda kuumust ja lase u 10 minutit õrnalt keeda. Lisa kookospiim ja hakitud koriander ning lase veel õrnalt podisedes u 5 minutit keeda. Maitse suppi ja lisa vajadusel veel soola.

Keeda riisinuudlid vastavalt pakendi juhistele. Serveerides jaga nuudlid ja krevetid nelja kausi vahel ning seejärel tõsta peale supp. Puista peale veel (hakitud) koriandrit, soovi korral ka münti.

Kommentaare ei ole: