esmaspäev, 14. jaanuar 2019

Vitamiinirikas apelsinisalat granaatõunaga


Aasta alguses on ikka hea tervislikust normaalsest söömisest rääkida - kasvõi juba iseendale  algtõdede meelde tuletamiseks ja üle kordamiseks:) Seekord jagaksin ühte artiklit, kus PÄRIS spetsialist purustab toitumisalaseid müüte ja lükkab ümber valed nõuanded. Sarnase loo tegin septembris ühe teadlasega, kes samuti kommenteeris levinud tervise- ja söömisealaseid väiteid, mida üllatavalt paljud usuvad. Nimelt palusin teadus- ja arendusasutuse BioCC vanemteaduril ja tootearendusjuhil, doktorandil ja toidutehnoloogias magistrikraadi omaval Andre Veskiojal rääkida lähemalt kas laktoos, gluteen ja suhkur on nö pahad asjad, mida iga hinna eest peaks vältima, ning igaks juhuks kommenteerida ka detox-dieedi vajalikkust, mille kohta ta ütles nii:

Meie kehas toimuvad erinevad biokeemilised protsessid ja kui inimene on terve, siis toksiinide eemaldamise eest vastutavad maks ja neerud. Miks me kujutame ette, et kümned tuhanded aastad dieeti tingimustes, kus oldi sunnitud sööma igasugust jama (tundmatud juurikad, roiskunud liha jne), on tänapäevast tervislikumad? Detox-dieedid võiks ära unustada! Enne kui detox-dieeti alustada võiks endalt gümnaasiumi bioloogia tunde meeles pidades küsida „kuidas see töötama peaks???“. Inimese organism ei ole päris nagu must auto, mille saad lihtsalt suurema koguse vedelikuga (millel väga paljud detox-dieedid põhinevad) või puuviljadega puhtaks uhada. Detox-dieetide puhul ei mainita kunagi, mis toksiinidest see siis täpselt vabastab ja kuidas see töötab. See võiks juba ettevaatlikuks teha. Reeglina ollakse selliste dieetide soovitamisel väga üldsõnalised.

Kui aga salatist rääkida, siis see  on minu arvates ülimalt hea õhtuseks maiustamiseks :) Ilmselt ei ole ma ainus, kel vahete - vahel just õhtul vastupandamatu isu šokolaadikoogi, jäätise vm magusa järele tekib, kuid see on tõeliselt hea, tervislik ja toitainerikas alternatiiv. Erksa värviga aromaatsed tsitrused ja granaatõun pakuvad muidugi naudingut mitte ainult maitse-, vaid ka lõhna- ja ilumeelele :) Vaatad peale, näed neid erksaid värve, tunned imehead lõhna ja süües kohe tead, kuidas tervis tuleb! :) Muidugi sobib see salat ka igal muul ajal söömiseks, sh hommikueineks, kuid kuna granaatõuna koorimine võtab pisut aega, siis mina tavaliselt hommikul ei viitsi sellega jändama hakata.

Granaatõunade koorimiseks on muidugi youtube’is erinevaid õpetlikke videosid, olen proovinud nii veega varianti kui ka Jamie nippi, aga tegelikult enamasti lõikan lihtsalt lahti umbes nii, nagu siin tehakse. Eks kindlasti on võimalusi imehead seemned võimalikult vähese vaevaga viljast kätte saada veelgi ja igaüks peab katsetades endale sobiva leidma.

Kusjuures ma vahel söön ühest granaatõunast saadava kausitäie seemneid kohe korraga ära, sest need on lihtsalt nii head:) Kui salatit teha, siis muidugi tasub end tagasi hoida, aga mõne lusikatäie võib ikka vaeva tasuks pärast koorimist võtta, sest siin retseptis ei ole vahet, kui palju seemneid täpselt on. Selle salati koostisainete kogused ongi rohkem niisama soovituslikud või õigemini - panin lihtsalt kirja, et mingid nö raamid anda, kuid kindlasti pole need rangelt kohustuslikud nagu nt küpsetamise puhul, kus retsepti täpne järgimine on ikkagi väga oluline.



Vaja läheb:
2 tavalist apelsini
2 veriapelsini või 1 suur punane greip
1 granaatõun
1 sl vedelat mett (soovi korral)
peotäis (hakitud) mündilehti

Kaste:
200 g paksu maitsestamata (nt Kreeka) jogurtit
2 sl vedelat mett
0,5-1 tl jahvatatud kaneeli

Lõika terava noaga apelsinidel nö põhi alt ära, aseta lõikelauale ja lõika koor pikuti ära järgides vilja kuju. Kooritud apelsinid lõika õhukesteks viiludeks. Eemalda seemned ja aseta puuviljad kihiti kahele kuni neljale taldrikule. Nirista soovi korral peale mett. Puhasta granaatõun ja puista seemned tsitrustele. Kastme jaoks sega kõik kolm komponenti omavahel ja serveeri salati kõrvale. 


Kommentaare ei ole: