neljapäev, 10. jaanuar 2019

Toad in the hole ehk vorstipirukas sibulakastmega


Miks mitte valmistada vahelduseks üks vanalt healt Inglismaalt pärinev pirukas Toad in the hole ehk Kärnkonn Augus?!? Brittide puhul ei ole kummaline roa nimetus midagi erilist - neid on teisigi, näiteks jam roly-poly, mida kutsutakse ka surnud mehe jalaks:)

Toad in the hole on kuulus pubides pakutav kodune roog, mis ei ole mitte kuidagi kärnkonnaga seotud nagu nime järgi võiks arvata. Et aga vorstikesed taina vahelt välja piiluvad, siis pidavat see meenutama kivide vahel oma toitu ootavaid kärnkonnasid. Nagu nimi ei riku meest, ei riku nimetus ka toitu, sest tegemist on tõeliselt mõnusa ja toeka ampsuga:) Soovitan proovida ja võin kohe ära öelda, et meestele (õlle kõrvale) see pirukas kohe eriti meeldib ;-) Just seetõttu ilmus piruka retsept ka Laupäevaleht LP-s isadepäeva puhul, mil kirja said isadele meelepärased toidud, mis samas aga on nii lihtsad, et ka lapsed nendega ideaalselt hakkama saavad.

Seda lihtsat pirukalaadset küpsetist valmistatakse vorstikestega, mida ümbritseb teise klassikalise inglisepärase roa -Yorkshire pudingu - laadne tainas. Mul olid seekord Maks & Mooritsa poolt toodetavad Chipolata pannivorstikesed (toorvorstid lambasooles), aga sobivad ka muud meelepärased grill- või verivorstid. See roog on hea viis kasutada ära eelmisest õhtust alles jäänud vorstid, mis saad siis kergelt pannil kuumutada ja sinepiga kokku määrida.

Kuigi tegemist on vähemalt paar sajandit vana toiduga, siis tegelikult leidsid vorstid tee küpsetise sisse alles 20. sajandi alguses. Enne seda oli see heaks võimaluseks ära kasutada eelmisest einest alles jäänud lihatükke olgu selleks siis küpsetatud või keedetud veis, vasikas, lammas või hoopis mõni metsloom. Vahel sobitati pudingutainasse ka rupskeid või odavaid lihalõike, kuid kahepaikseid siiski mitte, vähemalt ei ole selle kohta ajaloolistes kokaraamatutes märkmeid ;-) Traditsiooniliselt on vorstipiruka lisandiks sibulakaste ja küpsetatud või aurutatud aedviljad või värske salat. Karamelliseeritud sibulatega tummine kaste on muideks väga hea igasuguste liharoogade juurde :)

Küpsetis on lihtne valmistada ja see jõukohane suurematele lastelegi. Päris väikseid lapsi üksi “kärnkonnapiruka” juurde toimetama ei tasu jätta, kuid moraalseks abiks saavad nad vanematele ikka olla. Tegemist ei ole keeruka ega erilist keskendumist nõudva toiduga, küll aega heaks võimaluseks koos lastega lõbusalt aega veeta. Kõigile täiskavasnutele, kes just päris kauge kaarega köögist mööda ei kõnni, peaks see roog samuti igati jõukohane olema ;-)


Gluteenivabaks pirukaks asenda nisujahu maisi- ja toortatrajahu seguga ning lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit.

Vaja läheb: 
110 g jahu
näpuotsatäis soola
värskelt jahvatatud musta pipart
4 suurt muna
3 dl piima
peotäis värskeid tüümianilehti
12 Chipolata vm peenet pannivorstikest
2-4 sl Dijoni sinepit
30-50 g võid

Sega sõelutud jahu soola ja pipraga, tee keskele auk ja aseta sinna munad. Klopi munad puulusikaga jahu sisse, seejärel klopi vähehaaval hulka piim kuni tainas on vahukoorelaadse konsistentsiga.

Aja tainas läbi sõela, lisa hulka tüümianilehed, kata kauss toidukilega ja jäta vähemalt pooleks tunniks seisma. Eriti hea oleks, kui tainas saab 3-4 h seista. 

Kuumuta vorstikesi pannil keskmisel kuumusel, kuni need on üleni pruunistunud, vajadusel lisa pannile pisut võid. Küpsed vorstid määri kokku sinepiga.

Määri ahjuvorm paksult võiga kokku. Aseta vormi vorstikesed ja vala tainas peale. Küpseta rooga ahjus 200 kraadi juures  u 40 minutit, kuni see on kerkinud ja pealt kuldpruun. Serveerimisel jahvata peale musta pipart, puista tüümianilehti ja aseta pinnale võitükid. Serveeri soojalt koos sibulakastme ja värske salatiga. 

Sibulakaste:
2 keskmist sibulat
1 sl võid
näpuotsatäis soola
1 tl Dijoni sinepit
pipart
5 dl vasika- vm meelepärast puljongit

Lõika sibulad õhukesteks viiludeks. Kuumuta pann madalal muumusel, lisa või, sibulad ja näpuotsatäis soola. Lase 15-20 minutit küpseda kuni sibulad on pruunistunud ja täiesti pehmed. Kui sibulad liialt kiirelt küpsevad, siis kata pann kaanega. 

Sega hulka sinep ja jahvata pisut pipart, vala peale puljong ja kase keema tõusta. Alanda kuumust ja keeda u 15 minutit kuni vedelik on vähemalt poole võrra maha keenud. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Vala segu kastmekannu vm meelepärasesse anumasse ja paku vorstipiruka kõrvale. 

Salat:
100-150 g (1 pakk) meelepäraseid salatilehti
300-500 g (1 pakk) kirsstomateid
4 sl oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
0,5 sl mett
soola, pipart

Pese ja kuivata salatilehed ning aseta koos sektoriteks lõigatud kirsstomatitega kaussi. Sega õli,  balsamico, mesi, sool ja pipar ühtlaseks kastmeks ning vala salati peale. Sega läbi ja serveeri koheselt.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täpsustuseks, et roly-poly pole mitte moos, vaid moositäidisega rullbiskviit. :)

Silja Luide ütles ...

aitäh, jätsin algse nimetuse jam roly-poly :)