neljapäev, 10. oktoober 2019

Ahjus röstitud köögiviljad lõhega


Neljapäev on ikka kalapäev olnud ja pole mõtet sellist suurepärast traditsiooni katkestada isegi praeguses olukorras:) Selles, et kala on kasulik, on vist kõik ühel meelel, st nii teadlased kui ka isehakanud “eksperdid", mis on igati tore. Toitumisvaldkonnas ei ole just palju asju, mille puhul nende kahe grupi vahel erimeelsused puuduksid;-) Mina ise veendusin kala toitainerikkuses, kui sellest Nädalalõpuleht LP-sse artiklit tegin, ja mitmeid teaduspõhiseid teoseid lugesin. Mõned nendest tarkuseteradest jõudsid blogissegi, niiet kui kedagi lähemalt huvitab kala tervislikkus, siis siin on täpsemalt kirjas. Samuti räägin sellest, kuidas kala valida. 

Eile õhtul postituse kirjutamise ajal mängis taustaks Ringvaade ja nägin ka Marko Reikopi intervjuud kalafirma omanikuga. Asi on ikka väga segane ja suisa seebiooperi mõõtmed minu jaoks võtnud. Tarbijana tahan olla kindel, et kogu toit, mis ma poest ostan, on puhas ja saastamata ega kujuta tervisele ohtu. Muidugi, kui soetan toidu mõne koduse valmistaja või väiketaluniku käest või turul suvalisest letist, võtan endale riski, et kõik ei pruugi kõigile reeglitele (eelkõige toiduohutusnõuetele) vastata, aga poes müüdav toidukraam peab ikkagi olema ohutu ega tohiks põhjustada inimeste surmasid! Toidu ohutuse peab vastavalt õigusaktidele tagama Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) ja VTA nõuetekohase tegevuse eest vastutab maaeluminister. Kui aga minister ise kuulutab, et VTA teeb oma tööd kehvasti (ja tuleks selle eest kohtusse kaevata!!!), siis peavad tal selliste süüdistuste (eriti veel ajakirjanduses) esitamiseks olema kindlad ümberlükkamatud tõendid. Sellisel juhul on just temal kohustus koheselt tegutseda ja see asi nö korda teha - tuvastada rikkumised ja vastavad ametnikud vastutusele võtta. Kui juba nii mitme inimese surmaga lõppenud bakterit puudutav ei ole maaeluminsitri prioriteet nr 1, siis mis veel on?!? 

Kui aga minister eksib, siis jällegi tekib mul küsimus, et kui on tehases eluohtlik bakter, miks seda siis kinni ei panda ja kaupa tagasi ei kutsuta? Kas siis ikkagi seda ei ole seal tehases? Või on? Kes valetab antud juhul? Ja kes vastutab? Kui VTA on antud juhul see patune pool, siis tekib mul küsimus, et kas ka Taani vastav amet on lihtsalt kiuslik ja valetab, et bakteri tuvastas, nagu siit loost lugeda saab? Või ajakirjanikud on jälle need pahad ja tekitavad hüsteeriat (kas see siis tähendab, et seda baketerit üleüldse ei ole või???) nagu ühel tuntud fake-news saidil lugeda võib? See muidugi on minu jaoks samuti üks häirekell, sest kui nemad nii kirjutavad, siis ilmselt on olukord täpselt vastupidine nagu tavaliselt nende “uudiste” puhul olema kipub ... Igal juhul väga kurb lugu ja seda nii ameti usaldusväärsuse kui ka Eesti kalafirma seisukohast - tahaks ju uskuda kodumaise toidu parimasse kvaliteeti ja ohutusse ning seda igal võimalusel tarbida. 

Listeeria bakter võib muideks olla ka mujal, nt kanalihas nagu just eile lugesin. Ja kuigi ei ole veel ühtegi haigestumisjuhtumit, rääkimata kellegi surmast, kutsuti kõik selle ettevõtte kanaliha sisaldavad tooted (sh võileivad) tagasi ...

Igal juhul see kalaroog on ülimalt mugav valmistada, sest vaja läheb vaid ühte vormi ja peale aedviljade tükeldamise suurt vaeva rohkem ei olegi. Võib kasutada ka muid köögivilju, mida mul siin kirjas ei ole, st vabalt valida, mille järgi isu või mida parasjagu poes saada on. Lihtsalt arvesta köögiviljade küpsemisaega, näiteks kartulid nii lühikese ajaga ära ei küpse.

Kirsstomatid võid asendada tavaliste tomatitega (lõika need pooleks ja aseta pannile kohe alguses koos paprikate jt viljadega).

Vaja läheb:
1-2 keskmist punast sibulat
1-2 paprikat
1 keskmine suvikõrvits (u 300 g)
1 küüslauk
1 sidrun
400 g kirsstomateid (koos varreosaga)
4 X 150 g lõhefileed
u 5 sl oliiviõli
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
basiilikulehti

Lõika kooritud sibulad õhukesteks sektoriteks, puhastatud paprikad ribadeks, suvikõrvits pikuti pooleks ja siis u 1 cm paksusteks tükkideks. Poolita (lõika keskelt pooleks) küüslauk ja sidrun.

Aseta sibulad, paprikad ja suvikõrvits ahjuvormi. Maitsesta soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli (u 3 sl) ja sega kõik korralikult läbi. Lisa küüslauk ja sidrun lõikepool üleval ning nirista küüslaugule pisut õli. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20-30 minutit kuni aedviljad on peaaegu pehmed.

Lisa pannile kirsstomatid ja lõhefileed. Maitsesta soola ja pipraga ning nirista peale pisut oliiviõli. Küpseta ahjus veel u 10 minutit kuni kala on läbi küpsenud.

Serveerimisel puista peale värskeid basiilikulehti, pigista küpsenud küüslauk “pesadest” ja sidrunipoolikutest sisu välja. Eemalda tomatitelt varreosa. Soovi korral nirista peale veel oliiviõli ja jahvata musta pipart.   

Kommentaare ei ole: