laupäev, 5. oktoober 2019

Metspähklikattega karamelline õunakook


Ilmad on juba nii külmaks läinud, et tuleb lõpuks alla anda ja sallid-kindad-mütsid välja otsida. Õnneks värskeid ubinaid veel jagub, niiet õunakooke saab veel ohtralt küpsetada. Seda tõeliselt mahlast pähklikattega küpsetist olen sel sügisel mitu korda valmistanud ja alati mitu tükki kohe korraga ära söönud, sest midagi selles koogis on sellist, et muudkui sööd ja tahad aina juurde ... :)

Kuna aga praegu on juba ohtralt viiruseid liikvel, siis soovitan valmistada jõhvikatest ja meest tervisesegu, mis aitab praegusel ajal igapäevaselt tarbides tervena püsida. Olen ise seda igal hommikul söönud ja esimene ports sai juba otsa, niiet üritan kuremarju juurde hankida, et uus segu kannmikseris valmis suristada.

Jõhvikad on üldse ühed mu lemmikmarjadest - tõeliselt kasulikud ja väga maitsvad. Magusatele küpsetistele annavad need imeliselt head hapusust, kuid sobivad ka igasugustesse soolastesse toitudesse. Näiteks need eriliselt lihtsad krõbeda võise lehttaina ja Brie juustuga suupisted on alati kindel hitt, mis külalistele pakkudes kiirelt laualt kaob. Praegu on sobiv hetk sibula-jõhvikamoosi valmistamiseks, mis sobib eriti hästi just pasteetite, juustude ja liharoogadega nautimiseks. Ja igal ajal saab valmistada jõhvikatest kerget kastet küpsetiste lisandiks, nt valge šokolaadiga juustutordi, koheva kohupiimakoogi või mõne tummise šokolaadimaiuse juurde. Ja loomulikult annavad jõhvikad igale keeksile jm koogile mahlasust ja hapusust, niiet soovitan proovida kas vürtsikat marmorkooki, martsipaniga juustukooki, mandlikeeksi või hoopis mandlikattega Tosca kooki. Ja praktiliselt igas küpsetises, kus on pohlad retseptis kirjas, võib need asendada jõhvikatega, niiet proovi kindlasti koheva beseekattega juustukooki või maailma parimaid martsipaniga muffineid.

Metspähklitega karamelline kook on mõnusalt mahlane; palukad või kuremarjad annavad särtsu juurde ja teevad niigi maitsva küpsetise veel hõrgumaks. Kaera- ja maisijahu asemel saad kasutada 200 g nisujahu, sel juhul piisab 1 tl küpsetuspulbrist. Sarapuupähklite asemel võib koogi katta mandlite või pähklite seguga.


Kook: 
400 g hapusid õunu (puhastatud kaal)
80 g toasooja võid
200 g (pruuni) suhkrut
1 suur toasoe muna
150 g kaerajahu
50 g maisijahu
0,5 tl soodat
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
250 g hapukoort
2-3 sl brändit või calvados’d või külma kohvi
suur peotäis pohli või jõhvikaid (soovi korral)

Kate:
100 g sarapuupähkleid
2 sl pruuni suhkrut
2 sl (u 30 g) sulatatud võid
2 tl jahvatatud kaneeli

Lõika õunad u 1 cm tükkideks. Vahusta või suhkruga kohevaks, lisa edasi vahustades muna. Sega jahu sooda, küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa koos hapukoorega tainale. Sega läbi, lisa alkohol või kohv ning seejärel sega hulka õunad ja marjad. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse (u 20X30 cm) ahjuvormi.

Katte jaoks haki pähklid jämedalt. Sega need läbi suhkru, sulatatud või ja kaneeliga ning puista ühtlaselt koogile. 

Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis enne söömist vähemalt 15 minutit taheneda. Kook on suurepärane nii soojalt kui ka jahtunult.

2 kommentaari:

Lille ütles ...

Armas, Silja!

Aitäh ülimaitsva retsepti eest! See kook on meie pere lemmik juba paar aastat olnud ja olen seda alati õnnestunult küpsetanud, kuid see aasta jõudsin alles nüüd selle koogi tegemiseni ja karamellisest pähklikattega koogist tuli ahjust välja katteta plaadikook… Ehk siis juba umbes 10min pärast koogi ahju panemist, märkasin et kook kerkib ja pähklikate selle kerkimise käigus hakkas taigna sisse vajuma. Ning lõpuks vajusidki kõik pähklid koogi sisse. Enda arvates ei teinud midagi teisiti kui varem, välja arvatud see, et jõhvikaid polnud kapis ja jäi seekord kook jõhvikateta. Oskad ehk soovitusi jagada, et järgmine kord saaksin seda imelist kooki ikka karamellise pähklikattega nautida? :)

Silja Luide ütles ...

armas Lille, aitäh Sulle heade sõnade eest! mul on suur rõõm selle üle, et see kook meeldib :)
miks aga pähklid kõik koogi sisse vajusid, seda ma kahjuks ei oska öelda. ma pole seda kooki nüüd ammu teinud, aga selles pmst ongi mu mäletamist mööda pähklid suures osas ka koogi sees, mitte ainult peal (st see pole nt selline nagu Tosca kook, millel on kõva kate).

üks asi, mis siiski pähe tuleb, on see, et taina peaks kohe pärast valmis segamist panema vormi ja seejärel kohe kuuma ahju, et see küpsema hakkaks. katte peaks kindlasti varem valmis tegema, et see siis kohe pärast taina valmimist sellele peale laotada. kui tainas pikalt enne küpsetamist seisab, siis võib see juba nö tööle hakata ja ahjus ehk liigselt kerkida. kas nüüd selles on põhjus, ma ei tea, aga üritasin aidata ...