reede, 19. mai 2023

Suured õhukesed pannkoogid ehk krepid vanillimekiga rabarberimoosiga



Eile sain valmis oma selle nädala neljanda rabarbrikoogi :) Tegin muide taaskord seda ülilihtsat kooki, aga ilma lehmakommideta. Aega kulus ilmselt umbes 10 minutit ja tulemus on ikka väga mõnus mahlane ega mitte liiga magus (kommidega poel samuti liiga magus, sest rabarber on ikka päris hapu). Praeguseks on veel vaid tükike alles, kuigi eile õhtul olime peol ega istunud kodus ega puginud kooki ja hommikuks sõime putru :) Kuhu koogid meie peres pidevalt haihtuvad, ei tea, sest ühtegi külalist meil ka selle lõhikese aja jooksul (u 15 h) pole käinud ... :)

Pühapäeval aga plaanin keeta rababrimoosi, mida igal kevadel alati teen, sest see on üks tõeliselt hea asi. Blogis on juba olemas rabarberimarmelaad kaneeliga ja maasika-rabarbrimoos, aga see siin on vanilliga ja samuti väga hea. Ilmselt teen seegi kord just seda moosi, sest kodumaiseid maasikaid veel pole saada.

Kui soovid sama ilusat värvi moosi, siis ära noori kevadisi rabarbrivarsi koori, vaid jäta ilus erkpunane koor peale. 

Ära moosi kindlasti kauem keeda, kui retseptis kirjas, sest moosisuhkrus on pektiin, mis aitab keedisel pakseneda ning kui seda liiga kaua kuumutada, siis kaotab pektiin oma tarrendava mõju. Moosisuhkruga valmistatud moos on küll alguses vedel, kui juba järgmiseks päevaks on keedis purgis piisavalt paksenenud.

Vanillikauna võid puhtaks pesta ja asetada nt vanilliektstrakti sisse - ära ei tasu midgai visata ;-)


Rabarberimoos

u 1 kg rabarberit
1 vanillikaun
400 g moosisuhkrut

Viiluta rabarber (u 0,5 cm jämedused viilud) ja aseta koos 2-3 dl veega potti. Lõika vanillikaun pikuti pooleks, tõmba terava noaga seemned välja ja lisa potti. Aseta potile kaas peale ja kuumuta keskmisel kuumusel u 5 minutit kuni rabarber hakkab pehmeks muutuma.

Lisa potti moosisuhkur, keera kuumust vähemaks ja lase moosil madalal kuumusel 10-15 minutit õrnalt podisedes keeda seda aeg-ajalt segades, kuni rabarber on lagunenud. Kui tekib vahtu, siis eemalda see vahukulbiga. 

Lase moosil potil kaane all 10-15 minutit seista, eemalda vanillikaun ja tõsta moos steriliseeritud purkidesse. Aseta puhtad kaaned peale ja lase jahtuda.


Õhukesed pannkoogid ehk krepid

Kui soovid sama tainaga teha soolaseid pannkooke, siis vähenda suhkru kogust (2 sl asemel kasuta 1 tl) ja lisa veidi soola (0,5 tl). 

Gluteenivabade pannkookide jaoks asenda nisujahu riisi- ja maisijahuga ning lisa võid 30 g asemel 40 g.

Vaja läheb:
30 g võid 
100 g jahu
2 muna
2,5 dl piima
näpuotsatäis soola
2 sl suhkrut
õli praadimiseks 

Sulata või, lase sel jahtuda. Aseta sõelutud jahu kaussi, lisa munad ja 3-4 sl piima ning sega vispliga korralikult läbi. Lisa vähehaaval sisse ülejäänud piim kuni tekib vedel ühtlane tainas.  Sega või taina hulka, seejärel lisa sool ja suhkur, klopi vispliga veel mõni minut ja jäta siis vähemalt tunniks ajaks seisma. 

Kuumuta pann, määri ühtlaselt õhukese õli kihiga (võib kasutda nt pintslit), lisa piisavalt tainast (väike kulbitäis) ja keeruta panni nii, et tainas valgub ühtlaselt kuni äärteni õhukese kihina laiali. Küpseta keskmisest pisut kõrgemal kuumusel, kuni alumine pool on kuldprun ja peamine kiht mullitab. Keera spaatliga ümber ja küpseta ka teine pool kuldpruuniks. Naudi soojalt või jahtunult.

Kommentaare ei ole: