kolmapäev, 10. mai 2023

Spargel singi ja pošeeritud munadega


Juba saab maailma parimaid värskeid kodumaiseid spargleid krõmpsutada, nii et viimane aeg on mul uusi spargliretsepte jagada :) See kerge spargliroog sobib suurepäraselt hommikusöögiks, kuid samas on hea ka muuks eineks või hoopis suupisteks. Olen suur pošeeritud munade fänn ning koos spargli, singi ja röstsaiaga on see minu jaoks üks lemmikuid toitusid. Eks muidugi ka see on oluline, et seda toitu on ülimalt lihtne teha ja aega kulub väga vähe - pidevalt on ju kas kiire või väga kiire. Ja muide, selline kiirelt ja eriti vähese vaevaga valmiv roog on emadepäevakski igati hea variant ;-)

Blogis on omajagu lihtsaid emadepäevaks sobivaid retsepte ja sel reedel on ka Nädalalõpuleht LP toiduosas neid paar tükki - krevettidega pisikesed ahjuomletid ja suus sulav kohupiima-šokolaadikook. Blogis on muidugi nii šokolaadiga kui ka koghupiimaga küpsetisi meeletult palju, nii et usun, et emadepäevaks ja igaks muuks elujuhtumiks leiab siit igaüks ilusti endale meelepärase :)

Eelmisel reedel aga ilmus LP-s mu lugu kunagise legendaarse telekokk Jazzi abilise, praeguse Eesti ühe tunnustatuima grillmeistri ja Chef Lunden'i tootearendusjuhi Vambola Mooresega. Lisaks grillnippidele jagab ta ka eriti ahvatlevate säinakotlettide ja maapirnisalti retsepti, nii et soovitan lehele pilk peale visata - paberil on LP poes saadaval veel ka homme ;-)


Vaja läheb:
200 g sparglit
u 100 g prosciutto't, jamon serrano't või mõnda kvaliteetset suitsusinki
oliiviõli
4 väikest või 2 suurt viilu (haputaina) saia
1 küüslauguküüs
4 muna
1 tl soola
2 sl äädikat
värskelt jahvatatud musta pipart

Mura spargil ära varre alumine puine osa ja jäta see alles.

Võta 5-6 sparglivart, mässi need singiviilu sisse ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Korda sama kõigi sparglite ja kogu singiga. Kui mõni vars jääb üle, aseta see niisama pannile. Aseta pannile ka 4 väikest või 2 suurt (hapu) saia viilu. Nirista nii sparglile kui ka saiale oliiviõli. 

Aseta ahjuplaat ahju ja küpseta 220 kraadi juures 15 minutit. Saiaviilud võta pannilt varem ära - siis, kui need on kuldpruunid. Hõõru saia pind korralikult pooleks lõigatud küüslauguküünega.

Muna pošeerimiseks ehk kooreta keetmiseks löö see väikesse tassi. Lase veel potis keema minna, lisa sool ja äädikas ning tekita vees vispliga nö tsentrifuug ehk pane vesi potis keerlema. Pöörise keskele vala aeglaselt muna ja lase sellel 3-5 minutit keeda sõltuvalt sellest, kui vedela kollasega muna soovid ja kui hoogsalt vesi keeb. Oluline on, et munavalge oleks tahenenud selleks ajaks, kui muna veest välja võtad. Tõsta muna vahukulbiga potist majapidamispaberile nõrguma ja aseta siis taldrikule röstitud saia ja spargli juurde või peale. 

Jahvata roale musta pipart ja naudi soojalt. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: