teisipäev, 8. detsember 2020

Muskaatkõrvitsa-kitsejuustu salat


Mul on selle talve ja lumega vastakad tunded ... ühelt poolt oleks lumevaip ilus (vähemalt looduses), suusatada lahe ja valged jõulud on ju kõigi unistus, aga teisest küljest tahaks, et see külm ja pime talv ükskord juba läbi saaks:) Linnatänavatel muutub lumi kiirelt ebameeldivaks pruuniks olluseks ja pluss-kraade on ikkagi tunduvalt kergem üle elada, vähemalt soojalembesel inimesel nagu mina ... Nii et ei teagi, mida soovida ja oodata ilma osas, kuid see on kindel, et üks suur soov on, et koroonaõudus kiirelt läbi saaks ja jälle mõnusates soojades maades reisida saaks. Ükski sügis pole mulle kunagi nii pikk tundunud kui praegune! Ja kui sügise algus ehk septembrikuu on ilus värviline, sageli üsna päikseline ja veel meeldivalt soe, siis oktoober ja novermber on sellised kuud, mida hea meelega Eestis ei veedaks ... Pimedad, sombused, külmad, tuulised ja vihmased ilmad ikka ei ole üldse minu jaoks, eriti kui isegi nädalakeseks siit minema ei saa ... :)

Aga üks asi, millega end igapäevaselt rõõmustada saab, on eriti maitsev ise tehtud toit! Tänaseks taimseks teisipäevaks sobib selline toitev ja toitainerikas salat suurepäraselt. Selles on nii erinevaid kasulikke vitamiine kui ka vajalikke mineraal- ja kiudaineid. See tervislik taldrikutäis sobib nii koduseks lõuna- kui ka õhtusöögiks, samuti karbiga tööle kaasa võtmiseks. Lähenevatele jõuludele mõeldes on see värvikirev salat minu arvates igati tore pühade ajal (liharoogade lisandina) lauale panekuks. "Liharoogade lisandina" on sulgudes, sest tegelikult on see salat ise piisavalt toekas, et kõhtu ilusti täita ilma lihatagi:)

Muskaatkõrvits on magusama maitse, tumedama värvuse ja tugevama tekstuuriga kui tavaline kõrvits. See sobib hästi ahjus röstimiseks, sest hoiab ilusti nö kuju ehk ei muutu liialt lödiks ja pudruseks. Röstitud kõrvits sobib suurepäraselt salatitesse, riisi- ja pastaroogadesse, samuti veise-, sea- ja ulukilihast roogade lisandiks. Soolaka feta- või kitsejuustuga on ahjus röstimisel veelgi magusamaks muutunud mustkaatkõrvits mõnusalt kontrastne.

Röstitud kõrvits:
1 väike või pool suuremat muskaatkõrvitsat
1 punane sibul
1-2 sl oliiviõli
soola, pipart
1 tl jahvatatud koriandrit (soovi korral)

Puhasta ja koori kõrvits ning lõika u 1-2 cm kuubikuteks. Lõika puhastatud sibul sektoriteks. Sega aedviljad läbi õli ja maitseainetega ning laota  ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi või -plaadile. 

Küpseta ahjus 220 kraadi juures u 20 minutit kuni viljad on parajalt pehmeks küpsenud. Küpsemisaeg sõltub aedviljade suurusest, seega katsu kindlasti enne noaga, kas on parajalt pehmed.

Salat:
200 g (pruuni) riisi, kruupe, toortatart või kinoad (keetmata kuivaine kaal)
1 väikese või poole suure granaatõuna seemned
peotäis värsket koriandrit või peterselli
peotäis mandleid või röstitud metspähkleid
1-2 sl oliiviõli
poole sidruni mahl
150 g feta- või kitsejuustu (võib ka rohkem)
soola, pipart

Keeda riis vm kuivaine soolaga maitsestatud vees pehmeks. Puhasta granaatõunast seemned välja. Haki koriander või petersell ja pähklid või mandlid peeneks, murenda juust. Sega oliiviõli sidrunimahlaga. 

Aseta keedetud ja jahutatud riis vm kaussi, lisa hakitud maitseroheline ja pähklid, granaatõunaseemned ja oliiviõli-sidrunimahla segu ning sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Viimasena puista peale röstitud kõrvits ja juust ning soovi korral veel koriandri- või petersellilehti.


Retsept ilmus mõned nädalad tagasi Nädalalõpuleht LP-s

Kommentaare ei ole: