kolmapäev, 30. november 2022

Kergelt vürtsikas pehme pidusai martsipani ja marjadega




Ilmselt on tähelepanelikumad blogilugejad ammu aru saanud, et lisaks paljudele muudele magusatele asjadele armastan palavalt ka pärmitainast küpsetisi:) Neid on tõesti blogissegi juba päris palju kogunenud alates karamellise glasuuriga jõhvika-martsipani kringlist lõpetades suus sulava martsipanise jõulustolleniga. Ja loomulikult kohupiimakorbid - need on mul juba lapsest saadik suured lemmikud! Tegelikult on muidugi pärmiga kergitatud maiuseid siin veel, näiteks martsipani ja marjadega rullid jpt saiakesed, nii et kel pärmitainast küpsetiste vastu huvi on, see leiab mu blogist ohtralt inspiratsiooni;-)

Blogis leidub muidugi ka soolaseid pärmitainast hõrgutisi, näiteks suitsukana ja juustuga kringel ning porgandi- ja lõhepirukas, samuti mõned saiad, sh imehea focacciaklassikaline brioche ja eriti hea rebitav ürdi-juustusai

Kuid praegubne suus sulav martsipani, jõuluvürtside ja hapukate marjadega pidusai on selline, mida ühel korral, kui ei pidanud seda külla kaasa võtma, sõin kohe ise viis tükki ära:) See küpsetis on minu arvates väga hea ka ilma glasuurita (sel juhul võid tuhksuhkrut peale raputada), kuid kui tahad veelgi rammusamat, rikkalikumat ja pidulikumat pidusaia, siis soovitan katte ikkagi peale teha. Küll küllale ju liiga ei tee ja eriti kehtib see just pühade perioodil:) :) :)

Piparkoogimaitseiane võid asendada peenestatud kardemoniga (0,5-1 tl) või lisada hoopis muid erinevaid vürtse - riivitud muskaatpähklit, jahvatatud kaneeli ja ingverit vms. 

Jõuluajal võiksid kasutada punaseid hapukaid marju, näiteks pohli või jõhvikaid, kuid väga hästi sobivad selle saia sisse mustikad ja sõstrad. Marjad võivad olla sügavkülmutatud, kuid vaata, et need ei oleks jäätükkidega. Kui marjad on juba veidi sulanud, siis kindlasti nõruta need ja lisa täidisele ilma välja valgunud vedelikuta. 

Eriti kiirelt saab taina kergitada ahjus, kui sul on selleks spetsiaalne funktsioon. Aurukeskkonnas piisab tavaliselt 20-30 minutist, et tainas oleks kahekordseks kerkinud. Ära kindlasti rohkem kui kahekordseks kerkida lase - liigne kerkimine enne küpsetamist ei ole tainale hea.

Pärmitainast saiad on alati parimad ahjusoojalt, kuid see on tänu rikkalikule täidisele veel ka järgmisel päeval imemaitsev. Soovin mõnusat pühadeperioodi ja palju rikkalike vürtsikaid küpsetisi! :)


Tainas:
550 g nisujahu
11 g (1 pakk) kuivpärmi
80 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
1-2 tl piparkoogimaitseainet
2,5 dl piima 
1 suur toasoe muna
100 g toasooja võid

Sega sõelutud jahu pärmi, suhkrute, soola ja maitseainega läbi. Lisa u 40 kraadini kuumutatud piim, kergelt lahti klopitud muna ja tükeldatud või ning sega läbi. Sõtku käte abil või töötle nn lauamikseriga ühtlaseks elastseks tainaks, mis kausi äärtest nö lahti lööb. See käib hästi kiirelt - kulub mõni minut, kuid masinaga saab veelgi kiiremini. 

Kata tainas köögirätiga ja lase tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida (kulub u tund aega, ahjus aurukeskkonnas saab poole kiiremini). 

Täidis:
200-300 g külma martsipani 
100 g toasooja võid
80 g pruuni suhkrut
200 g jõhvikaid, pohli või mustikaid + peotäis või paar glasuuri peale

Lõika martsipan õhukesteks viiludeks. 

Rulli tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ja 40x30 cm suuruseks ristkülikuks. Oluline oleks, et tainas oleks võimalikult ühtlase paksusega ja sirgete äärtega, et rullid oleksid ühesuurused. Määri tainale ühtlaselt või, seejärel puista suhkur ja marjad. Viimasena laota peale martsipaniviilud. 

Keera tainas rulliks ja lõika rull 2-3 cm jämedusteks tükkideks (saab 12-14 tk). Kõik rullid võiksid olla ühesuurused, et need ühtlaselt küpseksid. 

Aseta rullid horisontaalselt võiga määritud ja jahuga üle puistatud 20X30 cm suurusesse neljakandilisse vormi jättes nende vahele 1-2 cm kerkimisruumi. Kata köögirätiga ja lase veel 15-30 minutit kerkida. 

Küpseta saiu 180-kraadises ahjus u 35 minutit kuni need on ka seest läbi küpsenud, pealt aga kuldpruuniks muutunud. Võta ahjust ja laota koheselt glasuur peale. Kui katet ei soovi teha, siis sõelu saiadele soovi korral tuhksuhkrut ja naudi kohe.

Kate:
50 g toasooja võid
100 g toasooja toorjuustu
130 g tuhksuhkrut

Vahusta kõik komponendid mikseriga ühtlaseks kreemiks. Laota ahjust võetud rullidele. 



Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: