kolmapäev, 10. november 2021

Croissantid lõhe ja avokaadoga



Ma jätkan küll täna isadepäevaks sobivate toitude lainel, kuid tahtsin kõigepealt soovitada ühte maitseseiklust, kuna see on samuti üks väga lahe variant, mida eeloleval pühapäeval koos isaga nautida. 

Nimelt on 11.-21. novembril Ida-Virumaal Maitseseiklus ehk pmst selline äge üritus nagu restoranide nädal, mil saab erinevates heades restodes praktiliselt võileiva hinna eest erinevaid toitusid nautida. Osalevate restode kontaktid ja pakkumised on siin. Ma ei ole küll kahjuks neis kõikides käinud, kuid paneksin siiski kirja mõne soovituse, sest mõni koht on kohe eriliselt meeldiv ja väga hea toiduga:)

* Mulle jättis eriti hea mulje kohviku Muna kolmekäiguline menüü, kuid seal saab 15 euro eest valida täitsa ise, millist rooga igast kategooriast (st eel- ja pearoog ning dessert) sa soovid. Mina nautisin paprikat pesto ja burrata'ga, parajalt küpset baklažaani maitserikaste läätsedega (pildil) ja õhulist vaarikavahtu kondenspiimakreemiga. Kõik kolm olid maitsvad ja loomingulised, aga samas heas mõttes lihtsad, st mitte peenutsevad ega liigsete lisanditega. See stiilne kohvik asub muideks Tartu Ülikooli Narva Kolledžis, kohe raekoja kõrval:)


* Igati maitsvad ja loomingulised olid ka Toila SPAs asuva restorani Mio Mare ja Narva kindluses asuva resto Rondeel kolmekäigulised menüüd. Esimeses neist olid kõik kolm käiku suurepärased - nagu pildil näha siia-äkis, krõbe seakõht ja ülimaitsev korvike õuna-pohlatäidise ja beseekihiga 


Teine mainitud kohtadest aga üllatab silmude, suus sulavate ribide ja brüleekreemi ainetel valminud õrna rosmariinimeki ja kitsejuustuga desserdiga, mis kõik kokku maksab vaid 15 eurot. Lisaks on ääretult armas pererahvas ja ajaloolises tornis eri korrustel asuvad söögisaalid. 

* Saka mõisa hõrk veisefilee ja Gruusia restorani Mimino pakutavad road on samuti väärt ekstra kohale sõitmist. Meie eelmine president olevat viimases neist suisa kaheksa korda käinud ja seda ainuüksi ametiaja jooksul ;-) 

Kui aga pühapäeval Ida-Virumaale ei jõua, siis soovitan ühe võimalusena avokaadkreemi ja lõhega croissant'e :) Need maitsva täidisega sarvesaiad sobivad nii isade- kui ka emadepäevaks, samuti igal muul ajal valmistamiseks. Lihtsamast lihtsam hommikusöök, mis viib keele alla ja annab lisaks vajalikule energiale hulga kasulikke aineid. Selliseid täidisega saiu võib muidgi ka muuks (kergeks) eineks süüa.

Kui Sulle croissant'id ei meeldi, siis kasuta rukkileiba, sepikut või (hapu)saia, mida võid ka enne röstida. Mina ostan poest alati täistera-croissant'e või siis sõidan ekstra pagariärisse (nt Crustum) või ja juuretisega sarvesaiade järgi :)

Vaja läheb:
4 (täistera) croissant'i
2 suurt küpset avokaadot
poole sidruni mahl
soola, pipart
100 g õhukesi soola- või külmsuitsulõhe viile
värskeid idusid, maitserohelist (nt murulauku) või pisirohet (nt salatikressi)

Lõika sarvesaiad horisontaalselt pooleks. Poolita avokaado, uurista sisu välja ja aseta kaussi. Purusta avokaadode viljaliha kahvliga ning sega läbi sidrunimahla, soola ja pipraga. 

Määri avokaadokreem kõigi nelja sarvesaia alumisele kihile. Aseta peale lõheviilud (neid võiks väiksemaks lõigata, et mugavam süüa oleks) ja puista peale meelepäraseid idusid, hakitud maitserohelist või pisirohet. 


Retsept ilmus pool aastat tagasi siin

Kommentaare ei ole: