kolmapäev, 6. aprill 2022

Astelpajukattega šokolaadi-kohupiimakook


Suus sulav kodujuustu, kohupiima ja -pastaga kook on praegusel ajal ideaalne kahel põhjusel. Esiteks sobib see suurepäraselt eelolevateks kevadpühadeks, teiseks saab ära kasutada sügavkülma alles jäänud marjad. Kui aga astelpaju marju kodus võtta pole, siis tasub neid poest osta, sest sügavkülmaletis on need alati olemas ja ühes suures poeketis ka hetkel soodushinnaga ;-)

Kui soovid, võid astelpaju marjadest katte ära jätta (et koogi valmistamine veelgi lihtsam ja kiirem oleks) või teha selle muudest marjadest. Kuna aga astelpaju on tõeline vitamiinipomm ja ilusa kevadiselt erksa oranži värvusega, siis soovitan ikka seda kasutada. 

Astelpaju kohta on öeldud, et see on üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid, kuid selle marjades on ka rohkelt mineraalaineid, flavonoide, parkaineid, eeterlikke õlisid, rasvhappeid ja eeterlikke õlisid. Vitamiinidest on aga kõige enam C-vitamiini (sõltuvalt sordist 150-1600 mg%), samuti B-grupi vitamiine ja karotenoide. Astelpaju viljad on suhteliselt hapud, sest suhkrut on neis vaid 3,5% ja orgaanilisi happeid (peamiselt õun- ja viinhapet) peaaegu sama palju ehk 3,2%. 

Astelpaju kui ravivahendit tunti juba Antiik-Kreekas. Nimetuse Hippophae olevat astelpaju saanud Kreeka hobuse järgi, kelle karv hakkas pärast astelpaju lehtede söömist läikima. Hetkel rakendavat astelpaju lehtede söömisest saadavat kasu parema villa saamiseks Prantsuse lambakasvatajad. Raviks kasutatakse astepalju vilju, mahla, lehti, koort ja seemnetest saadud õli. Vähe on vilju, mille puhul nende ravi- jt kasulike omaduste nimekiri paistaks justkui lõputu. Näiteks olevat astelpajust abi mao- jt seedeelundite, reuma, podagra ravis, veresoonte lupjumise, närvisüsteemi häirete jpm asjade puhul. Aselpaju stimuleerib immuunsüsteemi, aitab kaasa haigustest ja traumadest tervenemisele ning kiirendab kudede taastumist. 


Valge šokolaadi ja erinevate tervislike piimatoodetega (kodujuust, kohupiim ja -pasta) täidis on mahedalt magus, moodustades koos erksa ja hapuka astelpajukihiga nauditava koosluse. Mina tegin katte värsketest marjadest, sest sel ajal, kui retsepti koostasin, oli neid veel turul saada.


Küpsiseid saab eriti mugavalt ja kiirelt purustada köögikombainis. Sel viisil saab ka kõige ühtlasema tulemuse. Visplit tasub nii täidise kui ka katte segamiseks kasutada, et želatiinist tükke ei jääks.


Vormi põhja ja äärtele võid asetada küpsetuspaberilehe, toidukile vms, et oleks kergem vormist kätte saada. Samas kõige siledama ja sirgema ääre saab, kui vormi äärtel midagi ei ole.


Mina lisan nii täidisesse kui ka kattesse kolm želatiinilehte. Nii jääb tulemus kreemjam ja pehmem, kergelt võdisev. Kui soovid aga kooki transportida, on palavad ilmad või kook on muidu enne serveerimist pikemalt külmkapist väljas või kui sulle lihtsalt meeldib tugevam tarretis, siis lisa kummassegi üks želatiinileht juurde. Nii on tulemus vähem kreemine ja kõvem, kuid samas nö tugevam. 


Põhi:

200 g šokolaadiküpsiseid (võivad olla šokolaaditükkidega)

70 g sulatatud võid


Purusta küpsised, sega läbi võiga ja suru segu 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 


Täidis:

150 g kodujuustu

400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima

300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat

200 g valget šokolaadi

3-4 želatiinilehte


Sega kodujuust kohupiima ja -pasta ühtlaseks. Tükelda valge šokolaad, sulata vesivannil ja sega vispliga kreemi hulka.


Aseta želatiinilehed koos 1 dl külma veega väiksesse kastrulisse ja lase 10 minutit seista. Soojenda kastruli sisu madalal kuumusel pidevalt segades, kuni želatiin on lahustunud. Ära keema lase!


Vala lahustunud želatiin ühtlase nirena samal ajal vispliga segades kreemi hulka. Vala segu vormi küpsisepõhjale ja aseta vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema. Kui täidis on tahenenud, valmista koogile kate.


Kate:

400 g astelpajumarju

50 g suhkrut

3-4 želatiinilehte


Katte jaoks püreesta astelpajumarjad kannmikseris, suru segu läbi sõela ja viska sõelale jäänu ära. Vala saadud mahlast 3 dl kastrulisse ja sega sisse suhkur.


Aseta želatiinilehed 10 minutiks külma vette paisuma ja pigista seejärel käte vahel kuivaks.


Aseta kastrul asetelpajumahlaga pliidile ja kuumuta kergelt. Lisa želatiiniliehed ja sega samal ajal kuumutades, kuni need on lahustunud. Lase segul u 10 minutit jahtuda ja tõsta seejärel supilusikaga ettevaatlikult koogile. Aseta vorm külma tagasi ja lase veel 3-4 h seista, kuni ka kate on täielikult tahenenud.




Retsept ilmus sügisel siin

Kommentaare ei ole: