kolmapäev, 20. aprill 2022

Šoti munad


Kui juba munavõid ja täidetud mune oled teinud või ei ole nende järele isu ning ideid on juurde vaja, siis Šoti munad on üks väga hea variant, kuidas kasutada ära pühadest alles jäänud keedumune. Ideaalis ei ole  Šoti munade kollane päris kõvaks keedetud, vaid pigem kergelt vedel, nii et kui teed Šoti mune ekstra selleks keedetud munadest, siis ära neid üle viie minuti keeda. 

Šoti munad on väga toitev ja toekas roog, mis sobib nii suupisteks kui ka põhiroaks koos salatiga, samuti piknikule või matkale kaasa võtmiseks. Valgurikas amps hoiab kõhu kaua täis. 

Hakkliha asemel on brittidel enamasti kasutusel kesta seest välja võetud vorstitäidis. Hakklihadest tasub kasutada pigem rasvasemat laadi hakkliha, sest nt veisehakkliha võib pisut kuivaks jääda.

Traditsiooniliselt on Šoti munad küll õlis frititud, kuid neid võib tegelikult ka rohkes õlis pannil praadida või üldse ahjus küpsetada (200-kraadises ahjus 15-20 minutit). Viimasel juhul ei tule need pealt nii krõbedad ja on oluliselt vähem rasvased, kuid maitsevad ikka hästi :)

Riivsaia saab teha väga lihtsalt ka ise, näiteks kuivemat saia köögikombainis peeneks töödeldes. 

Vaja läheb: 
4 keedetud muna
1 muna
300 g (1 pakk) hakkliha
1 sl riisi- või nisujahu
1 tl soola
1 tl Dijoni sinepit
0,5-1 tl tšillipulbrit
u 50 g riivsaia

õli küpsetamiseks, praadimiseks või frittimiseks

Koori keedetud munad. Klopi muna väikeses kausis nö lahti.

Sega suuremas kausis hakkliha läbi poolega lahti klopitud munast, jahu ja maisteainetega. Jaota hakkliha neljaks ühesuuruseks tükiks, vajuta lapikuteks ketasteks, aseta igaühele keskele muna ja mätsi hakklihamass muna ümber nii, et muna oleks üleni kaetud. Veereta need käte abil ümmarguseks palliks. 

Veereta hakklihapalle ükshaaval ülejäänud pooles munas ja seejärel riivsaias. Küpseta õlis või ahjus kuldpruuniks. Pannil praadides keera mune pidevalt, et need oleks ühtlaselt pruunistunud (keskmisel kuumusel kulub u 10 minutit). 

Enne söömist lõika Šoti munad pooleks. Lisandiks sobivad erinevad värsked või marineeritud aedviljad (kurgid, tomatid, sibulad, peet). 


Kommentaare ei ole: