teisipäev, 12. aprill 2022

Kirju koer kohupiimaga



Kevadpühade ajal, mil kohupiimadesserdid on eriti kõrges hinnas, võiks ehk rääkida ka veidi kohupiimast;-) Selle valmistamiseks kuumutatakse hapnenud piima, mille käigus eraldub teraline sadenev osa. Kalgendamisprotsess toimub juuretisebakterite või laapeensüümide abil. Selle käigus eraldub vadakust valgurikas kelgend, millest saab kohupiima tooriane. Kohupiim on hapnenud piimavalkude konsentraat ning sisaldab piimas olevaid makro- ja mikrotoitianeid. 

Kohupiim on hästi toitainerikas. Selles on ohtralt A-, B2, B3- ja B12-vitamiini, samuti fosfori, kaltsiumit, joodi ja magneesiumi. Kohupiima hapukas maitse tuleneb piimhappest ja teistest orgaanilistest hapetest. Need happed soodustavad seedenäärmete talitlust ja toitainete organismi imendumist. 

Kohupiimas on sõltuvalt selle rasvasisaldusest 65-83% vett ja vaid 1-1,5% süsivesikuid, millest suurema osa moodustab piimasuhkur ehk laktoos. Samas on kohupiim vähese laktoosisisaldusega, kuna laktoosist suurem osa jääb vadakusse ja kui seda valmistati juuretisebaktertega hapendatud piimast, kulutasid osa ära piimhappebakterid. 

See piimatoode sisaldab 10-15% kõrge biokvaliteediga valku, mis omakorda sisaldavad elutegevuseks vajalikke aminohappeid. Need aminohapped on organismile soodsas vahekorras. Erilist tähelepanu väärib kohupiima suur metioniinisisaldus, mis muuhulgas kaitseb maksa rasvumise vastu. 

Rasvhappeid on kohupiimas sõltuvalt selle rasvasusest 0,2-9%. Tavalise ehk mõõduka rasvasisaldusega (4-5%) kohupiima rasvas on u 20% monoküllastumata rasvhappeid, mis on oksüdeerimiskindlad ja tervislikud. Mida rasvasem on kohupiim, seda rohkem saab organism neist rasvlahustuvaid vitamiine. 


See mahedamaitseline kohupiimaga variant vanast heast klassikalisest Kirjust Koerast on olnud mu küpsetusrepertuaaris juba üle 20 aasta ja alati inimestele meeldinud. 

Selle koogi jaoks sobib eriti hästi silikonvorm, sest siis ei ole vaja vormi kilega vooderdada. 

Küpsised võiksid olla magusad. Sobivad erinevad küpsised, nt šokolaadi-, vanilli-, karamelli-, kondenspiimamaitselised. Kui kasutad vähem magusaid küpsiseid, nt digestiivküpsiseid, siis soovitan lisada u 50 g suhkrut. 

Vaja läheb:
400 g magusaid küpsiseid
200 g marmelaadikomme
200 g võid
20 g želatiinipulbrit või 10 želatiinilehte
200 g (1 pakk) maitsestamata, vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
2 dl piima
200 g hapukoort
100 g suhkrut
50 g maitsestamata kakaopulbrit

Murra küpsised tükkideks ja lõika marmelaadikommid väikesteks tükkideks. Tükelda või, sulata ja lase pisut jahtuda.

Aseta želatiinilehed 10ks minutiks külma vette likku. Kui kasutad pulbrit, siis toimi vastavalt pakendi juhistele. 

Sega kausis kohupiim piima, hapukoore, suhkru ja kakaopulbriga ühtlaseks. Sega hulka või. 

Aseta 2 dl vett potti ja sulata selles želatiinilehed. Ära keema lase. Vala želatiin peene nirena ise samal ajal segades kohupiimamassi hulka.

Viimasena lisa tükeldatud marmelaadikommid ja küpisesed. Vala segu 24-26 cm läbimõõduga ümmargusse või u 20X20 cm neljakandlisse vormi, mis on eelnevalt kaetud kilega, ja aseta vähemalt neljaks tunniks külmkappi tahenema. Kummuta kook taldrikule või serveerimisealusele ja lõika tükkideks. 

Kommentaare ei ole: