kolmapäev, 27. aprill 2022

Spargli-lõhepirukas kodujuustuga


See pirukas on on igas mõttes rikkalik - ohtralt maitsvat lõhet, värsket sparglit ja kodujuustu krõbedal lehttaina põhjal. Seda soolast küpsetist on ülilihtne teha ja see on ühtviisi hea nii külalistele pakkumiseks kui ka külla kaasa võtmiseks. Seega tasub see juba lähiajal plaani võtta, sest sparglihooaeg on Eestiski peagi algamas. Mujalt toodud värske spargliga saab aga ka muul ajal maiustada, nii et pirukat võib ju pmst ka aastaringselt küpsetada :)

Spargel (Asparagus officinalis) on selle poolest huvitav, et botaanikute jaoks on see harilik aspar, lilleadnikele aspar, kuid kokkade ja köögiviljakasvatajate jaoks spargel. Spargli perekonda kuulub ligi 150 liiki ja see on vana kultuurtaim. Juba Vana-Egiptuses peeti seda vilja delikatessköögiviljaks; Roomas aga olid sparglikasvatamise võtted eriti arenenud ja need on koos aegade jooksul lisandunud täiendustega siiani kasutusel. Spargli kasvatamine on keerukam ja aeganõudvam kui tavaliste köögiviljade kasvatamine. Just töömahukuse tõttu (see olevat üks kõige rohkem tööjõudu nõudvaid köögivilju) on spargel kõrge hinnaga. 

Valge ja rohelise spargli värvi erisus sõltub muide vilja kasvatamisest. Valget ehk pleegitatud sparglit hakati kasvatama alles 19. sajandil, mil noori võrseid hakati savipottide või mullaga katma. Valget sparglit kultiveeritaksegi katte all, mistõttu see saab vähe päikese valgust ja taimes tekib vähem klorofülli, mis selle roheliseks muudaks. Maitse on seetõttu valgel sparglil õrnem kui rohelisel, samuti on hind kõrgem, kuna kasvatamisega nähakse rohkem vaeva. See-eest aga C-vitamiini sisaldus on valges sparglis väiksem - vaid 30 milligrammi 100 grammi kohta võrreldes rohelise spargli 60 milligrammiga. 

Selle piruka jaoks pole mõtet valget sparglit "kulutada", sest roheline sobib ideaalselt. Veelgi maitserikkama piruka saamiseks võib tavalise kalafilee asemel kasutada ka (kuum)suitsulõhet, kuid sel juhul võid kogust ka vähendada (piisab ka u 300 grammist). 

Vaja läheb:
400-500 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
u 400 g lõhefileed
5 muna
100 g hapukoort
400 g kodujuustu
suur peotäis karulauku või 2 küüslauguküünt
2 sl jahu
400-500 g sparglit (puhastamata kaal)
soola, pipart
oliiviõli

Võta tainas paar tundi enne küpsetamist sügavkülmast külmkappi ja lase sel aeglaselt sulada. 

Eemalda lõhefileel nahk, tõmba keskosast luud välja ja lõika u 1 cm tükkideks.

Murra sparglitel ära kõva varreots ja lõika neid soovi korral väiksemaks (võib ka terveks jätta).

Klopi munad kergelt lahti ning sega läbi hapukoore ja kodujuustuga. Lisa purustatud küüslauguküüned või hakitud karulauk ja jahu ning sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. 

Aseta tainas 20x30 cm küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi ning suru seda laiemaks nii, et see ulatuks ka 2 cm kõrguselt äärtele. Pirukataina võib ka eelnevalt jahusel pinnal suuremaks rullida ja siis vormi asetada. Tee pirukapõhjale kahvliga tihedalt augud sisse. 

Puista põhjale tükeldatud lõhe ja vala peale kodujuustumass. Kõige peale aseta sparglid, millele nirista pisut head oliiviõli, raputa soola ja jahvata musta pipart.

Küpseta 200-kraadises ahjus 30-40 minutit kuni piruka ääred on kuldpruunid ning täidis tahenenud ja hakkab samuti pealt kuldseks muutuma. 

Kommentaare ei ole: