teisipäev, 21. juuni 2011

Kohupiima purukook rabarberiga

Kui ikka nädalavahetusel kotitäis ilusaid peeneid rabarberivarsi linna kaasa pakitakse, siis tundub, et rabarberikookide aeg veel niipea otsa ei saa:) Siin aga üks eilse ekspromtürituse ekpromtkook, mille tegemine on lihtne, suhteliselt kiire ja mis õnnestub alati. Seda purukooki sobib teha igasuguste erinevate marjadega, samuti õuntega, kookoshelbed aga annavad koogile natuke särtsu juurde:) 


Purutaigen
100 g võid
2,5 dl jahu (nisujahu võib asendada maisijahu või maisi- ja riisijahu seguga)
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 dl suhkrut
1 dl kookoshelbeid

Täidis
500 - 600 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
0,5 - 1 dl suhkrut
3 suurt muna
200- 300 g rabarberit
0, 5 tl kaneeli
2 tl fariinsuhkrut

Sega omavahel jahu, suhkur, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja kookoshelbed. Näpi juurde või, et tekiks purutaoline taigen.
Täidise jaoks sega kohupiimapasta suhkruga lahtiklopitud munadega ühtlaseks. Võid kasutada kas täielikult v osaliselt kohupiimapasta asemel ka hapukoort, kuid sellisel juhul lisa rohkem suhkrut. Haki rabarberid väikesteks tükkideks ja sega kausis fariinsuhkru ning kaneeliga. 
Pane 2/3 taignast 24 cm läbimõõduga koogivormi, vala peale kohupiimasegu ja selle peale  rabarberitükid. Kata ülejäänud purutaignaga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.

Lisa 3. juuni 2013. a.
Olen koogi retsepti natukene täiendanud ja see ilmus koos minu rabarberi-teemalise artikliga LP-s.


12 kommentaari:

K. ütles ...

Üli maitsev kook! Mitte ükski sööjatest ei piirdunud ühe tükiga!

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda!:) mulle endale see ka väga meeldib:)

K. ütles ...

Ema pidas ka juba plaani, kuidas ta seda kooki küpsetab :D

Silja Luide ütles ...

Lahe!:) Marju ema ka just küpsetas seda ja kiitis:)

Emma ütles ...

Proovisin ka siis ära .. välimus tuli ilus kuldpruun :) Ja maitse, see oli ülim, mahlane ja igati nämma.. Mees kiitis ja soovis veelgi ..

Silja Luide ütles ...

aitäh Sulle tagasiside eest, Emma! rõõm seda kuulda :) kuna see on tõesti selline mahlane ja mahe kook, siis enamasti ka need ehed, kes muidu suured koogisõbrad ei ole, võtavad veel juurdegi ... :)

maxmarii ütles ...

Kas kaerajahu võiks ka kasutada?

Silja Luide ütles ...

alles nüüd avastasin selle küsimuse ... vabandan! kaerajahu võib ikka kasutada, aga kuna see on palju niiskem, siis soovitaks seda segada mõne teise jahuga, nt riisi- või maisijahuga. loodan, et sellest ligi aasta hiljem saabunud vastusest on abi :)

Anonüümne ütles ...

Super hea kook! Kõikidest rabarberikookidest on selle retsepti kook osutunud minu lemmikuks. Aitäh retsepti eest!

Silja Luide ütles ...

nii tore seda kuulda! aitäh :)

Anonüümne ütles ...

Kohupiimana sobib ideaalselt ka MO Saaremaa pehme kohupiim :)

Silja Luide ütles ...

see kook on selles mõttes veel eriti tore, et siin saab tõesti kasutada erinevaid kohupiimasid ja - pastasid, samuti kodujuustu ja hapukoort. samas korra olen seda ka ricottaga teinud ja see jääb ka viimaseks korraks, sest ricortta minu arvates ei sobinud - hästi tugev munamaitse jäi ja kook mulle endale üldse ei meeldinud. samas tean inimesi, kes ricottat väga armastavad ja seda isegi selles koogis kasutavad :)