laupäev, 13. jaanuar 2018

Hõrk meriahven spinati ja krõbedate ahjukartulitega


Meriahvenale (sebastes marinus) maitse andmiseks piisab vaid elementaarsetest asjadest nagu või, sool, pipar, lehtpetersell ja sidrunimahl, soovi korral ka pisut kappareid. Kala valmistamine võtab aega u 10 minutit ja sõltuvalt lisanditest on see üks kiiremaid roogasid. Juurde sobib eriti hästi aurutatud aedvili, värske salat ja kartul erinevates vormides. Mina tegin seekord krõbeda ahjukartuli ja praetud spinati, et rooga toekamaks teha - külm talv ju ikkagi ja keha vajab sooja! :) Ahjukartulitega läheb küll aega, aga kuna ma kartulid eile õhtul valmis aurutasin, siis oli täna ajakulu väiksem. Kui on kiire võib piiruda keedukartulite või kartulipudruga.


Õrna lihaga meriahvena valmistamisel tuleb lähtuda sellest, et seda võimalikult vähe küpsetada, sest üleküpsenud kala on kuiv ja maitsetu. Mina praen seda pannil vaid naha poolt, sest samal ajal kala võiga kastes küpseb see juba praadimisel ka teiselt poolt. Kuna filee on ühest otsast paksem kui teisest, siis on kõigil kalatükkidel erinev küpsemisaeg.

Spinatit praadides maitsesta see alles pärast praadimist, sest spinat kaotab hästi palju vett, mistõttu on alguses maitsestamise puhul oht see üle soolata. Sama kehtib nt ka praetud sibula ja seente kohta. Krõbedad ahjukartulid on muidugi iga prae kõrvale ülimalt mõnusad. Kui sul värskeid ürte parajasti kodus ei ole, siis kasuta kuivatatud varianti.

Vaja läheb:
1 kg kartuleid
soola
võid
extra virgin oliiviõli
1 sl veiniäädikat
2-4 küüslauguküünt
meelepäraseid ürte (tüümiani, punet, rosmariini)
500 g spinatit
värskelt jahvatatud musta pipart
näpuotsatäis muskaatpähklit
800 g meriahvena fileed
peotäis lehtpeterselli
peotäis kappareid (soovi korral)
1 sidrun

Koori kartulid või hõõru koor harjaga korralikult puhtaks. Lõika suuremad kartulid pooleks ja keeda või auruta  need peaaegu pehmeks. Aseta kartulid ühe kihina ahjuvormi, sega läbi 1-2 sl õliga, maitsesta soolaga. Küpseta ahjus 190 kraadi juures 30 minutit kuni kartulid on kuldsed ja peaaegu küpsed. Aseta 1 sl oliiviõli kaussi, sega läbi äädikaga. Lisa puhastatud ja pooleks lõigatud küüslauguküüned. Nirista segu kartulitele, lisa meelepärased ürdid ja raputa vorm korralikult läbi. Küpseta kartuleid ahjus veel 40-50 minutit, kuni need on piisavalt pehmed ja krõbedad.

Spinat pese ja kuivata. Soojenda pannil u 1 sl võid ja prae spinatit segades, kuni see on närbunud.  Spinatit võib ka mitmes osas praadida. Maitsesta soola, värskelt jahvatatud musta pipra ja muskaatpähkliga.

Lõika kalafilee neljaks võimalikult võrdse suurusega tükiks. Kuumuta pannil oliiviõli ja või (kumbagi 1-2 sl) ning prae selles keskmisel kuumusel kala naha pool all, kuni nahk on krõbe. Kasta supilusika abil pannil oleva rasvainega kala praadimise ajal pidevalt. Aseta pannile kaas peale ja hoia kala selle all u 5minutit, kuni see on läbi küpsenud. Teine variant on asetada kala ahju ja 220 kraadi juures 5 minutit küpsetada.

Haki lehtpetersell peeneks ja puista koos nõrutatud kapparitega kala peale. Lõika sidrun sektoriteks.

Serveeri kala koos krõbedate kartulite, kuumutatud spinati ja sidrunisektoritega, et kogu roog sidrunimahlaga viimistleda. Jahvata soovi korral peale veel musta pipart ja naudi soojana kohe.


Postitus sündis koostöös Tallinna Kaubamaja Toidumaailmaga.

Kommentaare ei ole: