teisipäev, 19. juuli 2011

Maasikatoormoosiga maasikakook pähklisel põhjal



Ostsin eile turult väikese kastitäie maasikaid, aga paraku on maasikad praeguseks maitselt juba sarnased varaste Poola maasikatega, ainult selle vahega, et nüüd neil pole ka enam õiget värvi. Mulle küll turul väideti, et need on Eesti omad, aga see tundus pigem jutt sinisilmsele blondiinile, kui tõsiselt võetav fakt (pärast kodus maasikaid maitstes olin juba täiesti veendunud selles). Kui ma tavaliselt toormoosile üldse suhkrut ei panegi - lihtsalt vajutan maasikaid kergelt pudrunuiaga katki -, siis seekord oli maasikamoos söödav alles peale ohtra suhkru lisamist. Aga välimus on ikka selline helepunane, mitte üldse õige maasikatoormoosi värv ...

Tegin eile maasikakoogi täpselt selle retsepti järgi, ainult et kirsijogurti asemel oli koorene maasikajogurt ja kirsside asemel kasutasin koogis 300 g maasikatoormoosi. Kuna vedelikku oli seetõttu rohkem, siis suurendasin ka želatiini kogust ehk 25 g asemel lisasin 30 g želatiini. Juurde sõime maasikatoormoosi.

Aga et oleks mugavam kokata, siis lisan siia tervikretsepti ikka ka:)

Põhi
2 muna
100 g (rafineerimata roo)suhkrut
150 g jahvatatud pähkleid v mandleid

Vahusta munad suhkruga, lisa jahvatatud pähklid ja vala taigen võitatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta ahjus 220 kraadi juures u 10-15 minutit ja jäta vormi jahtuma.

Täidis
400 g koorest maasikajogurtit
400 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
200 g vahukoort
1 dl suhkrut
300 g maasiaktoormoosi
30 g želatiini

Sega jogurt ja kohupiim kausis, lisa maasikatoormoos ja suhkruga vahustatud vahukoor. Sulata želatiin ja sega täidise hulka. Kalla täidis jahtunud põhjale ning pane külmkappi. 


Olen seda kooki teinud nädalase vahega kaks korda (eelmisel esmaspäeval kirssidega ja eile maasikatega) ning mõlemal korral on ekstra kiidetud ka koogi põhja. Soovitan seda kindlasti proovida! Lisaks sellele, et see on gluteenivaba ja väga lihtne teha, maitseb see pähkline põhi erakordselt hästi:)

4 kommentaari:

Lille ütles ...

Tere Silja!

Mis koguses vees oleks paras želatiini sulatada?

Silja Luide ütles ...

tere, Lille!
selle koguse jaoks võtaksin mina u 2 dl vett, aga pisut rohkem või vähem on ka igati ok.
head küpsetamist Sulle!
Silja

Lille ütles ...

Suur aitäh!
Tegin kooki Sinu raamatu retsepti järgi, kuhu vahukoort ei lähe ja kook on tõesti mõnusalt värske, kerge, kuid samas koorene ning täpselt parajalt magus :) Eriti tänan pähklise põhja retsepti eest, seda oleks võinud ka niisama süüa! :) Väga maitsev! Tuleb kindlasti uuesti teha!

Silja Luide ütles ...

nii tore seda kuulda :) mul on tõesti hea meel!

aitäh Sulle, Lille, rõõmustava tagasiside eest ja loodan, et leiad edaspidigi siit blogist või mõnest mu raamatust retsepte, mis meeldivad või inspireerivad!

ilusat päeva :)