kolmapäev, 3. august 2011

Maldon sool

Miks ma kirjutan mingist soolast? Sest ilmselt 90% inimestest, kes seda blogi loevad, ei ole sellest  soolast enne midagi kuulnud (nagu ma veel isegi mõni aeg tagasi) :) ja uusi huvitavaid asju tuleb ju ometi teistega jagada, eksju!? :)


See pilt on ühest hiigelsuurest Maldon soola helbest, mille laupäeval juhuslikult soola hulgast leidsime. Pidi olema nii, et mida puhtam sool, seda suuremad kristallid. Restorani Alexander köögis kasutatakse seda liha maitsestamiseks enne pearoogades serveerimist. Maldon sool on pärit Inglismaalt, Essexist, ja selle kristallid moodustuvad puhtast looduslikust soolast, millele ei ole mitte midagi lisatud. Erinevalt teistest meresooladest saab selle kristalle näppude vahel purustada. Kuna ta on soolasem kui tavalised soolad, omamata samas kibedat järelmaitset ja olles samal ajal pehme, isegi peaaegu natukene magus, kulub seda vähem kui tavalist soola. Lugeda selle soola tegemisprotsessist on võimalik siin.

Aga et mastaape näidata, siis see soolakristall minu peopesas :)

8 kommentaari:

Maarja ütles ...

taustajutt oli asjakohane. meil see sool kasutusel kodus, aga ma varem polnd süüvind asja sisse.

Anu ütles ...

99% ehk on ilmselge liialdus, ka meie kodus on Maldon sool juba pikemalt aega põhiline toidu maitsestamise sool. Tavalist meresoola lisan vaid keeduvette (vbl mõnesse muusse kohta ka, kuhu Maldoni ei raatsi lisada). Nigella on selles osas head tööd teinud, sest kes tema saateid vaatab, hakkab üsna pea huvi tundma, mis need soolahelbed on :)

Eestis on Maldoni sool ainult ülemääraselt kallis, Inglismaal saab paki 1 EUR-ga umbes.

Silja Luide ütles ...

ma muudan selle numbri igaks juhuks 95 - veel parem 90- peale, et keegi ennast puudutatuna ei tunneks:):):) tõesti, minu viga - ma lähtusin puhtalt oma tutvusringkonnast, kes selle soola nime kuulmisel kulme kergitavad:) ja kuna mu sõbrad-tuttavad, kes mu blogi loevad, teisi toidublogisid ei külasta, siis tundsin kohe vastutust sellest soolast lähemlt rääkida, kuigi teg oli selle loo point hoopis näidata hiigelsuurt helvest, mida vist ikka igapäevaselt soola hulgas ei kohta (mina pole varem isegi pooltki nii suurt soolakristalli näinud) :)

Nigellaga on nii, et olen ise kahjuks ainult paari saadet näinud, aga tuleb vist rohkem telekat vaatama hakata;-) igal juhul tänud Sulle, Anu, vihje eest, kustkohast soola odavalt saab!:)

Profa ütles ...

Haa, ma olen ammu mõtelnud et kas mõni ajaleht/ajakiri teeb erinevate mahlade, pesuvahendite ja milleiganes testide seal ära ka soolatesti. Maldon on hea, aga kui ta jääbki Eestis sellise hinnaga, siis ütleks nii et kaugelt rohkem kui 99% on kuulnud, aga 99% ei raatsi osta.

Kätrin Maidla ütles ...

Otsisin nüüd oma kontorilaua! sahtlist Maldoni paki välja ja vaatasin sisse - kristalle on suuri küll, aga mitte nii suuri nagu pildil. Väga ilus pilt on saadud teil sellest helbest.

Mina kasutan ka Maldonit juba pikemat aega, hetkel on käsil suitsutatud sool, aga miskit suitsumaitset pole ma sel tabanud, lihtsalt armsat lõheroosat värvi on.

Liina ütles ...

Tütarlaps, kus te siis olite, kui aastat 7 tagasi Imre Kose telekokana iga toidu sisse Maldoni suras? Tollal oli Stockmann ainus koht, kust seda osta sai ja letid oli üle päeva tühjad :-) Nüüd saab seda vist juba igast Prismast, aga jah, hind on endiselt soolane...

Silja Luide ütles ...

Profa- ilmselt nii ongi! :)

Kätrin- aitäh!:) pildi tegemise au saan ma küll endale võtta, mässasin sellega ligi pool tundi staffi-maja trepil. teised sõid köögis lõunat ja vaatasid läbi ukseklaaside, et mida ma seal küll pildistan - näha pole midagi:):):)

Liina- see on hea küsimus:) Koolis ilmselt ...:) Imre Koset vaatasin küll telekast, aga paraku soola tema saatest enam küll ei mäleta. Väga piinlik muidugi - löön silmad punastades maha!:):):)

Jaanika ja Signe ütles ...

Meie köögis ka täiesti kasutuses :) Aga ütleme nii, et 90 % minu sõpradest küll ei tea, mis asi see on :D