esmaspäev, 24. august 2020

Imehea musta sõstra-kohupiimakook


Ilmselt on kõik toiduhuvilised kuulnud ühest olulisimast kokkade jõukatsumisest Bocuse d'Or. Olen ka ise nii sellest võistlusest kui ka meiepoolsetest osavõtjatest korduvalt kirjutanud, nt siin, siin, siin ja siin, kui mõni artiklitest välja tuua. 

Suurvõistluse Euroopa eelvoor toimub sel aastal Eestis, mis on meie riigi jaoks väga suur asi. Sellest olulisest otsusest kirjutasin siin. Et üritus paremini sujuks, palutakse inimestel õlg alla panna. Nimelt saab meie meeskonnale hoogu anda: https://www.hooandja.ee/projekt/eesti-toiduolumpial

Lisan ka tutvustuse, mis organiseerijad koos abipalvega saatsid:

15. ja 16. oktoobril on Saku Suurhallis toimumas maailma kõige tunnustatuma kokakunstivõistluse Bocuse d’Or Euroopa finaal ning Eestit pääses sel aastal esindama Sillamäelt pärit Artur Kazaritski.


Tegemist on maailmas kõige prestiižsema kokakunstivõistlusega ning Eesti jaoks tähendab see väga suurt tähelepanu kogu kokanduse ja toidukultuuri jaoks, aga üha rohkem on seetõttu hakatud hindama ka Eesti toorainet kui midagi väga kvaliteetset ja maitsvat. Lisaks sellele tähendab antud suursündmus kiiret tõusu ka Eesti turismisektorile.


Hooandjas on käimas kuni 15.septembrini projekt, mille raames kogutakse raha Eesti tiimile ehk eelkõige selleks, et kokku panna võimalikult tugev ja võidukas meeskond, kes meid võistlustel tippu viiks. Kuna projekti tähtaeg on juba vähem kui kuu aja pärast, siis oleks just õige aeg teavitada kvaliteetse toidu huvilisi ja kokakunsti hindajaid sellisest suursündmusest ning anda neile võimalus toetada Eesti jõudmist kokakunsti tippu. 




See musta sõstra-kohupiima küpsetis üks kook, mis mulle hullult maitseb!:) Armastan kohupiima ja sellest tehtud maiuseid (neid on blogiski juba päris palju - vaata erinevaid retsepte siit) ning eriti head on need minu arvates veel kombineeritunda mandlimekiga (antud juhul on mandel koogis laastudena). Retsept ilmus Nädalalõpuleht LP-s, kus räägin lähemalt musta sõstra kasulikkusest ja omadustest

Kuigi koogis on päris palju kohupiima, ei ole see tekstuurilt nagu kohupiimavorm, vaid pigem keeksliaaadne, kuid mitte kuiv, vaid mahlane ja marjarikas. Lisaks sõstardele teevad seda niiskemaks veel kohupiim, või ja kaerajahu, millest viimane teeb minu arvates kooki ka tervislikumaks. On ju kaerajahu tõeliselt toitainerikas ;-)

Mõned näpunäited veel:

* Sõstraid peaks veel ilusti saada olema (nägin marju just nii koduaias kui ka turul), kuid kui sul neid enam hankida ei õnnestu, siis kasuta hoopis vaarikaid või pohli, mis juba enamikes kohtades ilusti punaseks on läinud. 

* Kevadel soovitan kasutada marjade asemel tükeldatud rabarbrit; sügisel aga hapusid õunu. Koogi sisse sobivad hästi ka mustikad.

* Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis neid enne sulatada ei ole vaja. Sel juhul piisab 200 grammist marjadest (ei soovita külmunud marju rohkem tainasse lisada), kuid muidu on 300 g või isegi rohkem täitsa paras kogus.

* Gluteenivabaks variandiks võta 110 g gluteenivaba kaerajahu ja 110 g riisijahu ning 3 tl küpsetuspulbrit.

* Kui kasutad tavalist maitsestamata, mitte vanillimaitselist magusat kohupiima, siis lisa 50 g suhkrut.

Vaja läheb: 
140 g võid
220 g jahu (osa nisujahust võid asendada kaerajahuga)
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
3 suurt toatemperatuuril muna
120 g suhkrut
400 g (2 pakki) toasooja vanillimaitselist kohupiima
1 sl vanilliekstrakti, konjakit, brändit või rummi 
200-300 g musti sõstraid
40 g mandlilaaste
tuhksuhkrut

Sulata või ja lase u 10 minutit jahtuda. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Teises kausis klopi  munad suhkru, kohupiima ja võiga ühtlaseks tainaks. Lisa ka vanill või alkohol. 

Lisa kuivainesegu kohupiimamassile ja sega õrnalt ühtlaseks. Lisa marjad, sega kergelt läbi ja tõsta tainas ümmargusse lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) vormi. Silu pind ja puista peale mandlilaastud. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 50 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja ja kook on pealt kuldpruun. Lase küpsetisel vormis vähemlt 15 minutit taheneda. Naudi soojalt või jahtununa.  Jahtunud kooki hoia toatemperatuuril õhukindlas anumas, toidukilesse või küpsetuspaberisse mässituna, serveerimisel sõelu peale tuhksuhkrut.

    Kommentaare ei ole: