reede, 25. november 2011

Suitsulõhe-suvikõrvitsa quiche

Kõigepealt tahtsin hoopis öelda, et blogist (paremalt alt poolt) saab nüüd otse mu Flickr'is asuvate piltide juurde, kuhu ma panen nii need pildid, mis blogipostitusse ära "ei mahu" (nt nagu pildid OLO'st Tchaikovsky's), kui ka need, millest eraldi postitust ei tule, aga mis on muidu lahedad (ja loomulikult toiduga seotud):) Viimased pildid on Neh'ist, kus esmaspäeva õhtul toimus esmakordselt õhtusöök sarjast 20 by 8. Seekord olid teemaks "Läänemere aarded".

Mis aga suitsulõhe-suvikõrvitsa lahtisesse pirukasse puutub, siis see on ikka täitsa uskumatu, et preagune on esimene quiche'i retsept, mis blogisse jõuab. Quiche'isid küpsetasin veel mõned aastad tagasi peaaegu sama tihedalt kui kooke, aga millegipärast viimasel ajal mitte nii tihti enam ja isegi kui küpsetan, siis pilti ikka kohe kuidagi ei saa. Seegi kord on foto ainult tervest pirukast, sest ei tahtnud hakata enne külla kaasa võtmist seda lahti lõikama ...

Retseptis on täpselt paras kogus 24 cm suurusesse koogivormi, aga tegin seekord ühte väiksemasse piklikkusse vormi, mille puhul täidist siiski natukene üle jäi. Kindlasti kasuta quiche'i küpsetamisel lahtikäivat koogivormi ja valmis quiche tõsta vormist välja restile jahtuma, et põhi jääks krõbe.


Põhi:
3 dl jahu
150 g võid
1 tl soola
2 spl külma vett
valget pipart

Sega sool ja pipar jahuga. Kasuta kindlasti valget pipart, sest mustad terad heledas taignas ei ole just kõige esteetilisemad. Näpi sisse külm või ja kui segu meenutab saiapuru, lisa külm vesi. Tee taignast pall, mässi toidukilesse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi. Vahepeal saad täidise valmis teha.

Rulli taigen nii suureks, et saaksid panna ettevalmistatud (st võitatud ja jahuga üle puistatud) 24 cm läbimõõduga vormi põhja ja servadele, torka tihedalt kahvliga läbi ja küpseta 250 kraadi juures 7-8 minutit.

Täidis:
200 g suitsulõhet v - forelli
350-400 g suvikõrvitsat (u 3 pisikest)
1 sidruni koor
20 g võid 
3 muna
200 g hapukoort
soola, pipart

Sulata potis või ja pane kuubikuteks hakitud tsukiini potti, maitsesta soola ja pipraga ning lase kaane all u 10 min haududa. Lõhe lõika ribadeks. Klopi munad kergelt lahti, lisa hapukoor, sidruni riivitud koor, sool ja pipar.

Eelküpsetatud põhjale pane lõhe ja tsukiini, vala peale muna-hapukoore segu ja küpseta pirukat ahjus 200 kraadi juures u 20-25 minutit. Nii lihtne ongi :)


2 kommentaari:

Kata. ütles ...

Kobedad pildid! :) [Valge on juba päris valge. (:]

Silja Luide ütles ...

oi, ma tänan!!! :):):) ju on siis head õpetajad olnud ;-)

kusjuures just mõtlesin ise ka Teie peale eile õhtul ja plaanisin küsida arvamust, sest need on nüüd esimesed pildid, mis sellel nädalal tehtutest üles said. Neh'i omad ei lähe arvesse, sest seal oli igas ruumis ise valgus (no enamikes polnud seda peaaegu üldse) ja kui action käib ja tahad midagi pildidle ka saada, siis ei saa igas ruumis jälle fotoka nuppude kruttimisest alustada. Köögi erinevates nurkades on ka erinev valgus:)