neljapäev, 23. veebruar 2012

Vürtsikas kana tagine

Tagine (tajine) on Põhja-Aafrikast (Maroko) pärit pajaroog, mis on saanud oma nime koonusekujulise kaanega savipoti järgi, milles seda küpsetatakse. Traditsiooniliselt süüakse tagine'i cous-cous'iga, aga väga hästi sobib juurde ka keedetud riis.

Tagine on minu arvates ideaalne talvine soojendav ja mõnusalt vürtsikas toit. Samas on tagine'i väga lihtne teha ja ainus aeganõudvam asi on roa ahjus küpsetamine. Retseptis toodud tagine'i kogusest jätkub ilusti umbes kümnele sööjale, mis teeb sellest pajaroast tõsiselt tänuväärse toidu, kui on vaja suuremale hulgale inimestele süüa pakkuda.

Võid kintsuliha asemel kasutada ka broileri rinnafileed, aga kintsulihaga jääb roog oluliselt maitsvam ja mahlasem. Ööpaeva jagu vürtsidega seismist teeb kintsuliha aga veel eriliselt hõrguks.

Kokkamisel kasutasin seekord mulle katsetamiseks toodud Santa Maria ja Rannamõisa tooteid. Tagine'is sisalduvad kaneel, ingver ja paprika on Santa Maria Organic sarjast, mis koosneb ökoloogiliselt kasvatatud puhastest maitseainetest, mille kasvatamisel ei ole kasutatud kunstväetisi ega -taimekaitsevahendeid. Minu suureks rõõmuks on mõned Organic sarja tooted (nt ingveripulber) ka Fairtrade'i põhimõtetega kooskõlas. Fairtrade programm on loodud vaesuse vastu võitlemiseks arengumaades ning see tagab Aafrika, Aasia, Kesk- ja Lõuna-Ameerika talunikele ja töölistele õiglase töötasu ja parema toimetuleku. Mulle sellised asjad meeldivad, niiet soovitan!


Kana tagine:
900 g kondi ja nahata broileri kintsuliha (Rannamõisa)
1 spl cayenne'i pipart (Santa Maria)
2 spl paprikapulbrit (Santa Maria Organic sarjast)
1 spl värskelt jahvatatud musta pipart (kasuta nt Santa Maria Tellicherry musta pipart)
1 spl ingveripulbrit (Santa Maria Organic sarjast)
1 spl kurkumi (Santa Maria)
3 spl kaneeli (Santa Maria Organic sarjast)
1 spl värskelt jahvatatud "tšillisädemeid" (Santa Maria, veskile on kirjutatud Chili Explosion)

õli praadimiseks
3 suurt väikesteks tükkideks hakitud sibulat
5 peenelt hakitud küüslauguküünt (alati võid ka veits rohkem panna, eriti juhul, kui kasutad poes müüdavat Hiina päritolu küüslauku, mis on oluliselt mahedam kui Eestis kasvanud "päris" küüslauk)
0,5 l tomatimahla
0,5 l kanapuljongit
400 g hakitud konservtomateid
200 g kuivatatud aprikoose
50 g rosinaid (soovi korral)
50 g mandlilaaste (võid vabalt rohkem panna)
2 spl mett

Esimesel päeval: 
Lõika kintsuliha pooleks, suuremad tükid kolmeks. Sega omavahel kaks kolmandikku retseptis toodud cayenne'i, musta pipra, paprikapulbri, ingveri, kurkumi, kaneeli ja tšilli kogusest ning lisa see kanatükkidele. Kata kauss kilega ja lase külmas üleöö seista.

Teisel päeval:
Haki peenelt sibulad ja küüslauguküüned. Küpseta pliidil madalal kuumusel tagine'i vormis õli sees peenelt hakitud sibulaid koos ülejäänud kolmandiku maitseainetega u 10 minutit kuni muutuvad klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk u 3 minutit enne küpsetamise lõppu. 

Eraldi pannil prae kanatükid mõlemalt poolt ning lisa tagine'i vormi praetud sibulate ja küüslaugu juurde. Vala osa tomatimahlast (u kolmandik retseptis toodud kogusest) pannile, eemalda sellega praadimisjäägid ja kalla mahl pannilt tagine'i liha ning sibulate juurde. 

Lisa tagine'isse ülejäänud tomatimahl, tomatikonserv, kanapuljong, mesi, aprikoosid, mandlilaastud ja soovi korral rosinad. Pane tagine'i vorm pliidile ja kuumuta seal olev segu keemiseni. Seejärel kata kaanega ja küpseta ahjus 150 kraadi juures u 50-60 minutit kuni liha on pehme. 

Serveeri soojalt koos riisi v cous-cous'iga. Juurde paku värsket tomati-kurgi salatit ja jogurti-mündikastet.


Värske salat:
1 suur kurk
3 keskmist tomatit või u 200 g kirsstomateid
väike punt rohelist sibulat
2 spl petersellilehti
2 spl extra virgin oliiviõli
2 spl sidruni- v laimimahla
värskelt jahvatatud Santa Maria laimipipart

Haki tomat ja kurk meelepärasteks tükkideks, lisa peenelt hakitud petersellilehed ning hakitud roheline sibul. Sega juurde oliiviõli ja sidruni- v laimimahl ning jahvata peale laimipipart.

Jogurti-mündikaste:
3 dl maitsestamata jogurtit (mina kasutasin Nopri talujogurtit)
1-2 spl extra virgin oliiviõli
2 peenelt hakitud küüslauguküünt
2 spl peenelt hakitud värskeid mündilehti
värskelt jahvatatud musta pipart (Santa Maria Tellicherry) ja kivisoola (Santa Maria, veskile on kirjutatud Rock Salt)

Sega kastme ained kausis omavahel läbi ja hoia kastet serveerimiseni külmas. Pipra ja soola asemel võid kastmesse jahvatada ka Santa Maria laimipipart.


4 kommentaari:

Karima ütles ...

Kui tohib veidi parandada siis see on Marokolaste oma
Meil siin Tuneesias Tajin oeldakse teise asja kohta :D ja ei kypsetata sellises koonuses.
cous cousi kastme kohta oeldakse meil marka ja koikide kastmete kohta
tajin on nagu eesti moistes friteeritud kartulist,maksast,kanast,petersellist tehtud vorm.

Silja Luide ütles ...

Aitäh Sulle, Karimakene! Ma pole ise kahjuks veel ei Marokos ega Tuneesias käinud, niiet tore, kui keegi kohapealt adekvaatset infot nende toitude kohta jagab:) Ilusat EV aastapäeva!:)

Kristi ütles ...

Käisin Marokos toidukoolitusel tajine tegemist õppimas ja selased kokad ütlesid, et tajine vormi ei panda kunagi ahju, vaid küpsetatakse madalal tulel, pikka aega pliidil või kuumadel sütel. Isiklikult oleks ma ka vormi ahju pannud. Gaasipliidil pandi poti alla ka metallist plaat, et kuumus oleks madalam ja ei kahjustaks vormi.
Wikipedias kirjutas: European manufacturers have created tajines with heavy cast-iron bottoms that can be heated on a cooking stove to a high temperature.
Marokos oli cous-cous alati eraldi roog, tajine söödi otse potist koos värske saiaga.

Silja Luide ütles ...

Tänud, Pikatoa:) Nägin just Travel&Living'ust ühte kokasaadet Maroko köögist ja muude huvitavate asjade hulgas jäi silma see, et seal süüakse ka cous-cous'i näppudega...:) Aga eks Marokost alguse saanud tagine elab Euroopas jm maailmas oma elu ja seda süüakse ja valmistatakse siinsete kultuurinormide ja traditsioonidega kooskõlas. Kui vaadata tagine'i retseptide hulka nii Eesti- kui ka välismaistes toidublogides ning kokandussaitidel, siis on tegemist ikka väga popi toiduga:) Ja asjad paraku arenevad ja muutuvad ajas ....