neljapäev, 9. veebruar 2012

Fritüüritud ja värsked kevadrullid kastmega

Polegi ammu ühtegi retsepti blogisse pannud, aga käisin kahel päeval järjest Hoi An'i kahes enim soovitatud kokakoolis (nendest lähemalt kirjutan hiljem) ja õppisin lisaks muudele Vietnami toitudele tegema nii värskeid kui ka frititud kevadrulle. Ja siin siis juhised, kuidas neid teha, ja pildid valmistuskäigust, kuigi lõplikest variantidest ehk korralikult serveeritud rullidest pilte ei olegi (lihtsalt läks kuidagi nii) :)

Kevadrulle tehakse riisipaberist ja värskete jaoks kasutatakse sellist läbipaistvat vakstulaadset varianti, mida tuleb mõlemalt poolt enne täidise peale panemist niiske paberi v rätiga hõõrudes niisutada, et see ei mureneks kokku rullides. Chef ütles, et vahel nad määrivad riisipaberit pealt munavalgega, sest see teeb riisipaberit elastsemaks ja aitab samas täidisel paremini kinnituda. 

Sealiha ja krevettide kombinatsioon on Vietnamis üks lemmikuid. Neid pannakse kokku nii riisi- kui ka nuudliroogades, salatites, stir fry'des ja loomulikult ka kevadrullides. Vietnamlastele meeldib, kui sealiha, mida kevadrullis kasutatakse, on pekiga. Chef ütles, et restos saadab üks korralik vietnamlane rullid tagasi, kui need on tailihaga. Samas aga turistidele pakutakse taise sealihaga rulle, sest muidu hakkavad nemad pirtsutama (teadagi miks) :) Vietnamlased, kelle seas ülekaalulisi inimesi (isegi neid, kes ülekaalulisusele võiksid kalduda) näeb ikka üliharva, saavad väga hästi aru, et mitte kübeke seapekki ei ole see, mis inimesi paksuks teeb, ja ise searasva ei pelga:)

Aga kõigepealt värskete kevadrullide täpne retsept:
8 lehte riisipaberit
3 tassitäit erinevaid ürte jm rohelist kraami (münti, Vietnami münti, hakitud vesispinatit, koriandrit, idusid, basiilikut jm)
200 g keedetud riisinuudleid
8 viilu küpsetatud sealiha 
12 keedetud, puhastatud ja pikuti pooleks lõigatud krevetti
12 lamedat küüslauguvart, 6cm pikkused
soovi korral 8 frititud kevadrulli

Meie kasutasime täidises ka frititud kevadrulli värske kevadrulli sees, et saada juurde mõnus krõmps nüanss. Lisaks olid meil küpsetatud taro viilud.

Alusta peotäiest rohelisest kraamist, selle peale pane nuudlid, edasi sealiha (pildil on pekiga variant, sest seda sai soovi korral köögist tellida ehk siis taise turistika sealiha välja vahetada), soovi korral kevadrull ja siis krevetid ning rulli kokku (rullimise üks oluline nüanss on näha allpool frititud rullide juures).





Kuna lõplikust variandist korralikku pilti ei saanud, siis siia üks pilt ühes Saigoni söögikohas tehtud rullidest:)


Kaste on tüüpiline Vietnamis pakutav kaste nii kevadrullide, white rose'i, wonton'ite jt suupistete kui ka salatite, kalade jm toitude juurde. Kusjuures mõlemal kokakursusel oli pmst sama retsept ja seda kastet olen Vietnamis oldud aja jooksul (varsti vist juba kolm nädalat) iga päev ilmselt rohkem kui korra söönud, sest see on siin tõesti peaaegu igaks elujuhtumiks ja peaaegu iga söögi juurde:)

Magus-hapu kaste 

1 sidruni v laimi mahl
1 tl (rafineerimata roo)suhkrut
1 spl kalakastet
paar küüslauguküünt
tšillikaun

Kõigepealt sega sidrunimahl ja suhkur (suhkur peab lahustuma), seejärel lisa ülejäänud koostisosad. Vietnamlased ise ei haki küüslauku ega tšillit, vaid purustavad neid uhmris, et rohkem maitset välja tuleks. Alumine variant on aga turistikas ehk peenelt hakitud küüslaugu ja tšilliga:)




Frititud kevadrullide tegemiseks ostsime turult värsked siit samast jõest varahommikul püütud krevetid (need on sellised pisikesed ja hallid) ning puhastasime ära.

Üks tädi müüs krevette, mida ta ise puhastas

Kuigi selle tädi krevetid olid juba ilma peata, siis need ikka liigutasid hoogsalt jalgu ja hüplesid

Frititud kevadrullide jaoks kasutasime riisipaberit, toorest sealiha (ribadeks lõigatud), väikest jõekrevetti ja rohelise sibula alumist osa, millelt enne kile eemaldasime

kui oled ühe keeru ära teinud, siis tuleb riisipaberi ääred külgedelt peale murda ja edasi keerata






Kahjuks ei ole meie tehtud rullidest lõplikku pilti, sest need rullid sõimegi ülejäänud toitude tegemise ajal koos kastmega köögis niisama ära. Ja paraku on need tõeliselt sõltuvust tekitavad - ühe võtad ja jäädki sööma ...:)

PS: Täiendasin eelmist postitust natukene, kuna käisime ära white rose'i "kodus" ehk selle perekonna söögikohas, kes ainsana nende retsepti teab ja tervet linna kreveti-riisipaberi klimpidega varustab:)

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tänud, mul oli just "aasjat" isu peal...kevadrullid on hea väljakutse!


Kristel

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda, Kristel!:) ja loomulikult - pole tänu väärt:) puhas jagamisrõõm ;-)

Maarja ütles ...

ma teen täna õhtuks värskeid kevadrulle ja just surfasin kastmevariante läbi.... su variandist tuleb põhi :)

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda, Maarja!:) Endale tuli ka kevadrulli isu peale praegu ... :)

ilse ütles ...

Võibolla on rumal küsimus aga mul jäid need küüslauguvarred kripeldama. Minu kasvatatud küüslaukude varred on hirmus sitked ja kõvad tavaliselt:) kas need seal on miskid eriliselt töödeldud, marineeritud? Ühesõnaga palun väikest koolitust selles osas.

Silja Luide ütles ...

Ilse, küsida võib kõike ;-)
Aga küüslauguvarred olid värsked ja töötlemata. Kui neil mingi erisort just ei ole, siis tõenäoliselt on need noorte küüslaukude varred. Sibulaga on ju ka nii, et suve algul on varred helerohelised, pehmed ja söödavad, hiljem aga tudad ja puised ...

ilse ütles ...

Nojah, ise ei raatsi küüslaukudelt väga vara varsi ära võtta.. no et äkki siis ei kasva mugul korralikult täis. Samas noori lehti olen igal aastal ikka napsanud, salati siisse ja piruka vahele. Hiljem muutuvad ka lehed juba puiseks.
Sel kevadel leidsin kuurist 2 küüslaugu õit ja külvasin need siis tihedalt potti, et vaatab mis saab. Külm oli neid ka näpistanud aga igaljuhul nädalaga oli mõnus ädal mis kõlbas igalepoole sisse hakkida. Täna lõikasin viimased pealsed ja keerasin juustupirukate vahele. Mõnus küüslaugu mekk jäi juurde. Niisiis, külvan kevadel need küüslauguseemned maha ja äkki siis neid, vähe kobedamaks kasvatatud varsi raatsib kasutada ka:)
Sügiseseid varsi (neid tihkeid ja kõvu) olen ma marineerinud, ka päris head:)
Tänud vastuse eest:)

Silja Luide ütles ...

aitäh hoopis Sulle, Ilse, põhjaliku info eest! poleks osanud arvatagi, et kuuris terve talve seisnud ja külma saanud küüslauguõied nii ilusti kasvama lähevad. Marineeritud küüslauguvarsi olen proovinud (ise veel teinud ei ole) ja need on päris mõnusaks lisandiks toitudele. Jõudu küüslaukude kasvatamisel (ja muidu ka)! :)

Anonüümne ütles ...

Tere!

tahaks väga täna frititud kevadrulle teha, aga tekkis küsimus, et kas nende tegemiseks kasutatakse mingit teist riisipaberit kui värskete rullide jaoks? Pildilt paistab teistsugune ja kuivem..pole sellist tüüpi Eestis märganud seni.. Aitäh vastuse eest juba ette! :)

Silja Luide ütles ...

tere, see on jah teine, selline kuivem, mitteläbipaistev valge paber. Ma ise olen seda Aasia-reisidelt kaasa ostnud, aga ma usun, et mõnes paremas poes v veebikeskkonnas saab seda kindlasti osta. head kokkamist! :)