reede, 4. mai 2012

Mustika-martsipanikook ja kokasaade


Selle mustikate ja martsipaniga koogi puhul kohandasin natukene keerulisema taigna tegevuskäiguga kooki ekstra Lusika kokasaate jaoks, et taigen oleks selline hea ja lihtne, mida igaüks saab kodus kerge vaevaga järgi teha. Kuna mustikaid on täidises kokku 400 g, soovitan täidise alla taignale puistata natukene mannat, mis liigse niiskuse vastu aitab. 

Lusika saates osalemine oli igati lahe kogemus, kuigi ma ei tea, kas ma üldse teen õigesti, et seda saadet siin mainin, sest kuigi ma tundsin ennast vabalt, Tuuliga oli väga tore koos kokata ja ülejäänud seltskond oli samuti igati lahe, kaamerad ei häirinud ja muidu oli ka hea olla, siis kunagi ju ei tea, kuidas kõik lõpuks ekraanil välja näeb ja mis meie 4 h kestnud söögitegemisest saatesse sisse jääb. Ja kui mina arvasin, et ma saan ohtralt kaamerasse vaadata ja naeratada:), siis paraku ütles režissöör juba enne lindistamise algust, et köögis tuleb nii käituda, nagu oleksime Tuuliga kahekesi ja kaameraid ei eksisteeriks, mistõttu mina muidugi üritasin siis kramplikult Tuuli otsa vaadata, kui ma just parajasti millegiga ei tegelenud, mis mu tähelepanu vajas. Ja üks asi on kaamera ees rääkida VÕI kokata, teine asi on teha mõlemat korraga, niiet eks näha ole, kuidas see kõik välja näeb ... :) Mu ainuke soov on, et ei oleks VÄGA piinlik :):):)


Õnneks on saatel väga heade toodetega sponsorid, sest mitmeid asju, mida toidu valmistamisel kasutasime, tarbin ka ise enam-vähem igapäevaselt. Nt Odense roosa paberi sees olevat martsipani, mis on 60 %-lise mandlisisaldusega ja parajalt magusa kergelt mõrkja maitsega. Seda ostan ise ka pidevalt küpsetamiseks, kuid paraku jätkub sellest 400 grammisest torust tavaliselt vaid ühe koogi jaoks ja ülejäänu saab kuidagi iseenesest osta, niiet järgmise koogi jaoks on vaja reeglina juba uut martsipanipakki ...:) Mis teha - elu on selline!? :D

Või siis nt kohupiimapasta. Kui väiketootjate tooted, nt Saidafarmi ja Nopri omad, välja arvata, siis nö tavalistest kohupiimapastadest meeldib mulle just Tere oma, sest seal ei ole säilitusaineid sees. Millegipärast paneb üks teine suurtootja oma maitselt muidu igati headesse kohupiimapastadesse (nii vanilje- kui ka kakao omasse) säilitusaineid, mis teeb sellest aga paraku toote, mida ei taha ise süüa ega teistele inimestele söögi tegemisel kasutada. Niiet Jumal tänatud, et saate sponsor on Tere, mitte keegi teine - muidu oleks pidanud ilmselt valima koogid, kus kohupiimapastat sees ei ole ... :)

Lisaks mustikakoogile teeme ka koorelikööriga toorjuustu-kohupiimakooki ja soolaseid profikaid










Nüüd aga kohupiimakattega mustikakoogi retsept, mille tegemist saab homme hommikul vaadata:)

Põhi:
1 dl suhkrut
1 dl rukkijahu v täistera nisujahu 

2 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 muna
100 g võid


Koogi põhja puhul võid ka ainult (täistera)nisu- v rukkijahu kasutada. Põhja tegemiseks sega omavahel suhkur, sool, rukki- ja nisujahu ning küpsetuspulber, näpi sisse tükkideks hakitud või, lisa muna ja sega kõik ühtlaseks taignaks. Kõige mugavam on tainas kokku segada köögikombainis. Suru taigen (vajadusel kasuta veel paar spl jahu, et taigen sõrmede külge ei jääks) ettevalmistatud (st võitatud ja jahuga ülepuistatud) 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele u 2 cm kõrguselt. Hoia vormi kuni täidise valmimiseni külmas.


Täidis
400 g mustikaid 
100 g martsipani
2 kuhjaga spl tärklist

Sega mustikad tärklisega, seejärel riivitud martsipaniga. Martsipani on lihtsam riivida, kui oled seda enne külmas hoidnud. 
Pane täidis põhjale (täidise alla võid panna ka u supilusikatäie mannat) ja küpseta 180 kraadi juures u 15 minutit.

Kate
300 g maitsestamata kohupiimapastat
100 g hapukoort (+ soovi korral u 50 g koogi pinnale)
1 dl suhkrut
2 suurt muna            
1 tl vaniljesuhkrut v -ekstrakti       

Klopi munad suhkruga kergelt lahti ja sega hulka kohupiimapasta, hapukoor ja vaniljesuhkur. Kui kasutad vaniljemaitselist kohupiimapastat, siis lisa suhkrut u 0,5 dl ja vaniljesuhkru v -ekstrakti võid ära jätta. Pane koogile ja küpseta 170 kraadi juures u 40-45 minutit. Lase koogil u pool tundi jahtuda ja taheneda ning määri seejärel koogi peale (soovi korral) hapukoort, sest see aitab kohupiimakoogil niiskust hoida ja takistab kohupiimakatte kuivaks muutumist. Lase koogil enne lahti lõikamist täielikult jahtuda.





NB! Kõik postituse pildid on tehtud kokasaate Lusikas meeskonna poolt.

12 kommentaari:

Ragne ütles ...

Homme olen teleka ees. Põnev-põnev:)

Liina ütles ...

Oh, ära üldse muretse, isegi vanad näitlejad räägivad, et iga etendus on enne lavaleminekut närv sees. Imelik oleks, kui sa poleks pabistanud :-P
Igatahes homne hommik on jälle sisustatud.

Tuuli ütles ...

Silja, Sa olid supertubli! Justkui kaamerate ette loodud. Mina pidin vaid varjama oma ripakile kukkuma kippuvat alalõuga, kui sedavõrd detailse ja põhjaliku profitroolide valmistaiskäiguga lähedalt tutvuda sain :) Ja kogu küpsetiste komplekt oli lihtsalt VÄGA maitsev. Koogipakikese võtsid kaasa kõik, alates jumestajast kuni operaatoriteni. Ja see, muide, ei ole alati nii

Juc ütles ...

Kindlasti on kõik väga viis ja muretsemiseks pole üldse põhjust. Minu saates lõigati mu värisevate kätega kaadrid ka nii ilusti välja, et polnudki aru saada, kuidas nad hüppasid :). Igatahes reastan ennast teleka ette!

Anonüümne ütles ...

juhtusin juhuslikult saadet vaatama ja üle pika aja jättis väga sümpaatse mulje! Täna küpsetasin mustikakoogi, imeilus näeb välja :) Kindlasti jälgin Silja blogi edaspidi :)

H ütles ...

Aitä Silja meeldiva hommiku eest ning minu ahjust tulevad varsti välja profitroolid :) TV-s esinemise pärast võid küll täitsa muretu olla, nii armas on siiraid ja õnnelikke inimesi vaadata, ausalt :)

Marju ütles ...

Hästi tore oli, Silja! Ja ma jumaldan neid asjatundlikke detaile ja nüansse, mida Sa justkui varrukast kallad!

Anonüümne ütles ...

Oli väga tore ja mis peaasi- asjalik-õpetlik saade. Aitäh! Kohe, kui saade läbi sai, otsisin Su blogi üles ja jäin seda pikemaks ajaks lugema. Super! Nüüd siis poodi, sest mustikakook vajab tegemist.

H ütles ...

Kuna mustikaid polnud käepärast võtta, tegin sama kooki rabarberite, fariinisuhkru ja kreeka pähklitega - jäin väga rahule ning isegi mu teine pool, kes pole suurem asi magusasõber, pistis kaks tükki kinni :) Väga mõnus magus amps.

Silja Luide ütles ...

Suur aitäh Teile kõigile!!!:)

Eks saates muidugi oli asju, mis ennast väga häirisid, aga eks ma kirjutan nendest vast mõnes blogipostituses lähemalt:) Igal juhul väga tore, kui inimesed saatest kasulikke nippe ja inspiratsiooni said - siis on ju eesmärk täidetud:)

H- väga lahe, et Sa kohe mitut asja proovisid. Pean mainima, et see mustikakook on hetkel mu isiklik lemmik, sest mustikad koos martsipaniga ja kohupiimaga moodustavad täpselt sellise mahlase (ja õhukese põhjaga) koogi, mis mulle endale hästi meeldib:)

Viire ütles ...

Nii mõnus oli laupäeva hommikul tunda ennast maailma kõige uhkema Haapsallasena. Minu-minu-minu sugulane ikkagi ju, ja telekas pealegi ja tegemas midagi huvitavat ja hästi ja pealegi veel nii ilus, et muidumehed kah teleka ette hangusid. Aitähh kallis, et oled olemas ja et Sind mõnikord ka näeb. Rohkem viimasel ajal loeb või kuuleb!!

Silja Luide ütles ...

Oi, aitäh Sulle, armas Viire! Sa oskad ikka erakordselt ilusti öelda- ma kohe mitu korda lugesin seda kommentaari ja punastasin (heameelest):) Küll me lähiajal kohtume- suvi on ju kohe käes ja Haapsalu õnneks siinsamas:)

Tervitused meesperele ka! Teades kui "huvitav" nende jaoks üks kokasaade on, ma olen kohe ekstra õnnelik, kui nad vaadata viitsisid!:):):)