teisipäev, 22. mai 2012

Rabarberikeeks roosiveega

See on esimene rabarberikook siin blogis sellel kevadel, kuid kaugeltki mitte esimene küpsetatud kook. Minu jaoks algas rabarberihooaeg seekord juba märtsis, et ajakirja jaoks erinevaid retsepte katsetada, aga kõige suurema koguse rabarberikooki tegin üldsegi pühapäeval Põhjakal, kui küpsetasin neljakordse(!) koguse seda rabarberikooki. Sain taaskord aru, et toidublogi on ikka äärmiselt kasulik asi, sest kui pühapäeva hommikul tuleb ootamatult kooki küpsetada, millest peab jätkuma terveks päevaks nii klientidele kui ka talgulistele, siis pole vaja hakata sobiliku retsepti mõtlemise või otsimisega vaeva nägema, vaid saab lihtsalt oma blogi lahti lüüa, kus juba vanad head lemmikud kõik ees ootavad:) Niiet kui on vaja head ja mahlast kooki suurele seltskonnale, mida aga samas on hästi lihtne teha, siis soovitan soojalt:) Ja endiselt soovitan ka selle restepti juurest lingitud lugu kuulata - ma just ise taasavastasin selle (tänu oma blogile):):):)

Roosiveega rabarberikook on samuti väga kiire ja lihtne. Ja samas ka igati hea ja kuidagi eriliselt pehme, niiet selle kohta võiks isegi "hõrk" ütelda, kuigi muidu ma ise seda omadussõna keeksi puhul just kasutama ei kipu:D

Roosivesi on tõeliselt põnev ja ahvatlev toiduaine, mis koosneb allikaveest ja roosilehtede destillerimise kaudu roosiessentsist. Olen näinud roosivett mitmetes magustoidu- ja koogiretseptides, nüüd on mul aga pudelike endalgi olemas ja on lõpuks võimalus kõik roosivett sisaldavad huvitavad retseptid ära proovida:):):)


Vaja läheb:
150-200 g rabarberit
300 g jahu
noaotsatäis soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
250 g peensuhkrut
1 tl vaniljeekstrakti
2 kergelt lahti klopitud muna
125 g maitsestamata jogurtit v keefirit (kasutasin viimast)
1 spl roosivett
125 g sulatatud võid

Lõika rabarber õhukesteks viiludeks. Sega kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool ning seejärel sega jahusegu suhkru ja rabarberiviiludega. Lisa vaniljeekstrakt, munad, jogurt, roosivesi ja sulatatud või ning sega ühtlaseks.

Tõsta taigen 22-24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille ääred on võitatud ja jahuga ülepuistatud ning põhjas on küpsetuspaber. Silu taigna pind ühtlaseks ja küpseta 180 kraadi juures u 1 h kuni koogi sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis u 15 minutit taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma. Serveerida võib nii vaniljemaitselise vahukoore, vaniljejäätise v - kastmega, aga niisama on ka väga hea;-) Peale puistasin seekord tuhksuhkrut.


Väikeste muudatustega rabarberikoogi retsept on pärit raamatust "Magustoidud", roosivesi Piprapoest.

2 kommentaari:

Juc ütles ...

Väga ahvatlev mõte panna rabarber ja roosivesi ühte patta. Pole sellist kooslust veel proovinud, aga väike suts roosivett meeldib mulle küpsetistes küll hästi, nii et peaks ette võtma. Umamis on ka roosivesi täitsa olemas :)!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Juta:) Roosivesi on tõeliselt mõnus lisand küpsetamisel, niiet edaspidi plaanin seda ikka ohtralt kasutada. Hea on teada, kus varusid saab täiendada:)