esmaspäev, 28. mai 2012

Vanilliekstrakt

Vahelduseks rabarberikoogi-retseptidele panen siia ühe lihtsa, aga köögis väga vajaliku asja retsepti:) Vanilliekstrakt annab tänu alkoholi sisaldusele natukene teistsugust ja intensiivsemat maitset kui vanilliseemned või -suhkur, niiet minu köögis on see täiesti asendamatu asi. Õnneks aga ei ole selle tegemine üldse keeruline ja sellest pudelist peaks ikka kohe päris kauaks ajaks jätkuma:)

Vaniljeektsrakti tegemisel on vaja:
250 ml viina vm kange (st 40 %) alkoholi kohta
3 suurt vanillikauna (kokku u 30 g)

Lõika vanillikaunad kõigepealt pikuti pooleks, tõmba väikese terava noaga seemned välja ja lõika kaunad väikesteks tükkideks, et need rohkem maitset annaksid.

Võta purk v pudel (hea oleks tumeda tooniga, st pruun v roheline), pista vanillikaunadest väljatõmmatud seemned ja tükkideks lõigatud vanillikaunad sisse, vala alkohol peale ja sulge õhukindlalt. Loksuta anumat korralikult ja hoia pimedas jahedas kohas. Esimesel nädalal loksuta anumat iga päev u 30 sek korraga, edaspidi piisab pmst ka ühest korrast nädalas, aga parem oleks tihedamini. Valmis saab vanilliekstrakt u kuu aja (mõningatel andmetel kahe kuu) pärast. Kuna vanillikaun annab maitset ekstraktile u aasta (mõned väidavad, et ainult 6 kuud), siis parim on vanilliekstrakt selle aja möödumisel.

Kui hakkad vanilliekstrakti tarbima, siis võid sinna ära võetud ekstrakti asemele uue alkoholi peale kallata, samuti lisada vanillikaunu, sh neid, millel on juba seemned välja tõmmatud. Kui oled vanillikaunu kasutanud nt klassikaliste panna cottacrème brûlée tegemisel, siis lihtsalt loputa kaunad kraani all ära, lase majapidamispaberil kuivada ning lisa siis ekstraktile.

NB! enne iga kasutuskorda raputa vanilliekstraktipudelit korralikult!

Siin siis before ja after pildid minu pooleliitrisest vanilliekstraktist (panin kaunad lihtsalt viinapudelisse, kahjuks ei olnud kodus tumedat pudelit) - esimese tegin 25. märtsil ja teise 18. mail.



Ise saab hästi lihtsalt valmistada ka vanillisuhkrut. Selleks pane tuhkrushkur ning pikuti poolitatud ja natukene väiksemateks tükkideks lõigatud vanillikaunad õhukindlkasse purki. Saab aga teha ka nii, et kuivatad kasutatud vanillikaunad 50 kraadi juures ahjus ära, jahvatad kohviveskis peeneks ja segad siis tuhksuhkruga. Võid purki ka aeg-ajalt raputada, et maitsed seguneksid paemini. 

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga põnev blogi! :)
Mis kaameraga pildid tehtid on?

Silja Luide ütles ...

Aitäh!!!

Pildid on tehtud Sony NEX 5-ga (http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_NEX-5) - ilmselt olen ma ainus toidublogija, kellel ei ole peegelkaamerat:) Pildistamine ongi kõige keerulisem osa blogimisest. Siin blogis oleks ikka kõvasti rohkem retsepte, kui alati enam-vähem normaalse pildi saaks :):):)

Anonüümne ütles ...

Pildid on igatahes superhästi välja tulnud! Jälgin ka edaspidi! Palju päikest! :)

Silja Luide ütles ...

Seda on küll tore kuulda, tänud!:) Palju päikest Sullegi!!!

Kairi ütles ...

Ei ole ainus :)
Aga ma ei pretendeeri ilusatele piltidele ka muidugi :))