teisipäev, 17. juuli 2012

Vaarikamaitseline šokolaadi-juustukook


See šokolaadikook on üks mu enda suuri lemmikuid - ideaalne kreemjas konsistents koos hapuka vaarikamaitselisest šokolaadist tuleneva nüansiga tõeliselt šokolaadisel põhjal. Juurde veel värsked vaarikad ja ongi minu jaoks täiuslik kook valmis. Kui ma teaks, et täna on mul viimane päev elada, siis see oleks üks kindel kandidaat viimaseks koogiks, mida enne lõppu nautida:):):)

Sellel vaarikatega šokolaadikoogil oli ka suur au saada ajakirja "Toit & Trend" juuli-augusti numbri kaanele ja minul koos koogiga samuti. Te kõik ju tundsite mu ära, onju?:):):) 

Uues ajakirjanumbris minult lisaks "kaanekoogile" taaskord neli koogiretsepti ja üks hea lihtne magustoit, milleks on marjakastmega kamakreem. Tõesti mõnus värskendav kerge magustoit soojade suveilmadega! Kuna juuli on eestimaiste marjade (vaarikad, sõstrad, tikrid, mustikad, kirsid jm) valmimise aeg, siis on kõik koogid sel korral valmistatud nendega, et "tipphetke" mitte maha magada. Et aga suvel ei ole inimestel aega ega viitsimist pikalt köögis askeldada, siis on retseptid hästi lihtsad ja kiirelt valmivad. Soovitan proovida mandlite ja rummi-toorjuustu kattega sõstrakeeksi, tõeliselt šokolaadist blondie't (ehk brownie valge šokolaadiga analoogi) kirssidega ning mustikatega kohupiima-kookoshelbe purukooki.

Eriti muidugi purukooki, millest on kujunenud pärast esmakordset maitsmist nii Marju ema üks lemmik-kooke, mida ta viimasel ajal üsna tihti küpsetab, kui ka on see retsept restoranide Alexander ja Neh peakokal Peeter Pihelil sagedasti koduses küpsetusrepertuaaris. Kusjuures kuulsin Peetrilt laupäeval, et minu blogi retsepti järgi tehtud kohupiima-purukook marjadega pidi olema tema naispere lemmik-kook:):):) Niiet proovige, äkki hakkab Teile (ja Teie perele) ka meeldima;-) Koogi sisse sobivad vist enam-vähem kõik marjad (nt vaarikad, sõstrad, tikrid, mustikad, kirsid, põldmarjad), va maasikad. Marju ema just tegi seda kooki maasikatega ja ei saanud hea - maasikad lähevad koogis jube hapuks ja lödiks ning tulemus pole üldse võrreldav sellega, kui purukooki muude marjadega küpsetades.

Mu enda lemmik uue ajakirja retseptidest (peale kaanel oleva vaarika-šokolaadikoogi) on vaarikatega kondenspiimakook krõbedal põhjal, millest eriti ilus pilt, kus küpsetis on ka tervikuna näha, asub hoopiski koogist natukene eemal leheküljel 27. Koogi juures on samuti tore pilt, aga seal on kooki ennast kahjuks vähem ja mind rohkem näha:) Ja seegi kord pildistas ajakirja jaoks imeilusad fotod mu kookidest Marju, mille üle mul on kohe eriliselt hea meel:)

Lisaks koogiretseptidele on ajakirjas ka minu sulest ilmunud artikkel Aasia toidu teemal, suvine ülevaade veest ning uudisnupud lehekülgedel 16 ja 17. Pildid kõigi mu lugude juurde valis kujundaja. Ja seegi kord on ajakirjas palju häid retsepte soojadeks suveõhtuteks ja kergeteks lõunateks, sh ka Marjult ja Tuulilt. Avastasin just eile õhtul ajakirja sirvides sealt üsna lõpust artikli kodusest kosmeetikast koos terve rea looduslikest komponentidest koosnevate maskidega. Ma ei ole küll siiani endale mingeid maske teinud, aga need retseptid olid nii ahvatlevad, et kes teab - äkki hakkan isegi varsti toiduaineid ka välispidiselt tarvitama;-) 

Ajakirja esimene number sai väga sooja vastuvõtu, mis mind tegelikult ei üllata, sest põnevat lugemist ja häid retsepte oli seal päris palju. Mul on tõeliselt hea meel, et ka mitmed mu enda tuttavad (ja isegi üks hea sõbranna) võtsid lõpuks ette pavlova küpsetamise, mis on imelihtne ja sõltuvust tekitav - tean omast käest, et kui juba hakkad kord pavlovat küpsetama, siis jäädki seda tegema:):):) Aga lisaks positiivsele tagasisidele sõpradelt-tuttavatelt oli suurim rõõm näha, et ka ajakirja FB lehel toimunud lugejaküsitlusel mai-juuni numbri retseptide kohta, kus loositi välja kolm uut kokaraamatut, oli minu kooke, eelkõige muidugi brownie't Kreeka pähklitega, aga ka kondenspiimaga juustukooki ja Tosca-rabarberikooki päris mitmeid kordi ära mainitud (et mitte öelda - enda kooke nägin seal nimekirjas kõige rohkem):):):) Ma olen tõesti õnnelik selle üle, kui mu koogid jõuvad ka nende inimesteni, kes blogi ei loe ja väga (väga-väga) tore on, kui inimesed neid naudivad samamoodi nagu ma ise:)

Lisaks Marjule õnnestus mul aga seekord tänu kaanefotole kokku puutuda teisegi andeka fotograafi Maiken Staagiga, kelle tehtud on kõik käesoleva postituse fotod. Kuna aga Maiken ei ole erinevalt Marjust toidule spetsialiseerunud, siis sain kogu stiili, kaunistamise, lauanõud ja isegi kleidi ise valida - jälle üks uus põnev kogemus juures:) Maiken Staagi muude lahedate fototöödega saate lähemalt tutvuda tema veebilehel.


Suussulava vaarikamaitselise šokolaadi-kohupiima-juustukoogi, millega sõpru ja südameid võita saate väga lihtsalt kodus küpsetada selle kerge retsepti järgi:)

Põhi:
180 g šokolaadiküpsiseid
50 g tumedat šokolaadi
50 g võid

Täidis:
3 muna
1 dl suhkrut
400 g toorjuustu
300 g kakaoga kohupiimapastat
1,5 dl hapukoort
200 g tumedat (vaarikamaitselist) šokolaadi

Kaunistamiseks:

50 g riivitud tumedat šokolaadi 
värskeid vaarikaid
mündi lehti (soovi korral)


Põhja jaoks haki või ja šokolaad ning sulata paksupõhjalises potis madalal kuumusel. Sega purustatud küpsistega. Suru segu 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ja aseta vorm täidise valmimise ajaks külmkappi.

Täidise jaoks sulata šokolaad vesivannil.  Sega toasoe toorjuust ja suhkur vispliga ühtlaseks (NB sega, mitte ära vahusta!!!), lisa ükshaaval toasoojad munad, hapukoor, kohupiimapasta ja lõpuks ühtlase joana samal ajal hoogsalt vispliga segades sulatatud šokolaad. Kalla juustu-šokolaadisegu vormi sisse küpsisepõhja peale ja küpseta 170 kraadises ahjus u 50-60 minutit. Enne serveerimist lase koogil jahtuda ja hoia külmas. Serveeri tumeda šokolaadi laastude, värskete vaarikate ja soovi korral ka mündi lehtedega.


3 kommentaari:

Teevi ütles ...

Mulle väga meeldis see ajakirja nii kaunis ja erksavärviline roosa kaas :) Püüdis juba kaugelt pilku.

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda, Teevi:) Mulle endale ka meeldib - Maiken oskab ikka tõeliselt ilusaid pilte teha! :)

Anonüümne ütles ...

Uskuamtu, kuidas selliste kookide meister ise nii sale on.