esmaspäev, 16. juuli 2012

Tosca kook rabarberiga

See Tosca kook on küll tehtud rabarberiga, aga kui peeneid noori rabarberivarsi enam võtta ei ole, siis saad kasutada nt tikreid, sõstraid, kirsse, vaarikaid vm marju, samuti õunatükke ja pohli. Igasugused hapud marjad ja puuviljatükid sobivad suurepäraselt seda mõnusat krõbeda mandlikattega kooki täiustama:) Ja kui koduaias veel küpseid õunu ei ole, siis kasuta tooreid ;-) 

Nt selle pildi tegin eelmisel nädalal Pädastes poistel külas käies. Ranno käes on prae kõrvale mõeldud mõisaaiast puu otsast korjatud toored valged klaarid valge veini marinaadis enne sous-vide'imist - maitsevad kindlasti jube hästi! :)



Aga Tosca kooki saab teha nii:)

Kook:

2 muna
1,5 dl suhkrut
50 g võid
0,5 dl piima
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
300-350 g tükeldatud rabarberit (v hapusid õunu v marju)
1 tl kaneeli

Kate:
80 g võid
1 dl suhkrut
2 spl jahu
100 g mandlilaaste
5-6 spl (vahu)koort

Vahusta toasoojad munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa sulatatud või, piim ja läbi sõela jahu-küpsetuspulbri segu ning sega ühtlaseks tainaks. Lõika rabarberid väikesteks tükkideks ja sega kaneeliga. Sega rabarberitükid tainaga õrnalt läbi ning pane segu võitatud ja jahuga ülepuistatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 25 minutit, kuni kook hakkab pealt kergelt pruunikaks muutuma.

Tosca-katte jaoks sulata potis või, lisa suhkur, sega. Kui suhkur hakkab sulama, siis lisa potti jahu ja küpseta pidevalt segades saadud segu. Seejärel vala juurde (vahu)koor ning kuumuta segades massi kuni see on ühtlane. Lõpuks lisa mandlilaastud ja sega läbi.

Tõsta mandlisegu ühtlase kihina koogile ja küpseta veel 20-25 minutit kuni kook on pealt kuldpruun. Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile edasi jahtuma. Soe kook on eriliselt hea vaniljejäätisega


Pildi tegi Marju ja see ilmus koos retseptiga ajakirja "Toit&Trend" mai-juuni numbris.


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas jahu võiks osaliselt asendada ka mandlijahuga, et jääks tummisem ja tervislikum? :)

Silja Luide ütles ...

Ma ise seda kooki mandlijahuga katsetanuud ei ole ja pigem soovitaksin ikkagi jääda siin tavalise jahu juurde, et kook tuleks ikka õhuline ja mahlane. Kui on tummisema koogi isu, siis soovitan siit blogist mõnda brownie't, kui aga tervislikumat kooki (mis on ühtlasi ka tummine) soovi teha, siis peaks sobima nt need kaks kooki ideaalselt: http://www.siljafoodparis.blogspot.com/2015/03/pehme-ja-mahlane-sokolaadikeeks-paleo.html ja http://www.siljafoodparis.blogspot.com/2014/11/mandlijahuga-avokaadokook.html :) head küpsetamist!