neljapäev, 3. jaanuar 2013

Kõrvitsa-juustukook piparkoogitainast põhjaga




Hakkasin küll 31. detsembril suure hooga väikest aasta-kokkuvõtet kirjutama, aga uus aasta on juba nii kiirelt alanud, et ma ei kujuta ette, kas ma üldse jõuan selle edasi kirjutamiseni millalgi või mitte ...:) Seniks aga jagan eelmises T&T-s ilmunud kõrvitsa-juustukoogi retsepti, pildid tegi Marju

See on üks vürtsikas küpsetis, kus on hea ära kasutada pühadest järele jäänud piparkoogitainas ja -maitseaine. Kui aga selliseid jääke ei ole, siis võib vabalt teha põhja küpsistest ja lisada koogile nt kaneeli ja ingverit. Olen seda kooki teinud mõlemat moodi ja maisteb väga hea nii küpsistest kui ka piparkoogitainast põhjaga, samuti nii kaneeli ja ingveri kui ka piparkoogimaitseainega. Mina olen tavaliselt kasutanud vahtrasiirupimaitselisi küpsiseid, aga muud variandid sobivad ka. Head küpsetamist! :)

Põhi:
250-300 g piparkoogitainast
VÕI
180 g purustatud vahtrasiirupimaitselisi vm meelepäraseid küpsiseid
0,5 tl kaneeli v piparkoogimaitseainet (soovi korral)
2 sl pruuni suhkrut (nt muscovado’t)

70 g sulatatud võid

Suru piparkoogitainas või purustatud küpsiste jt koostisosadega ühtlaseks segatud sulavõi 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja pane täidise valmimise ajaks külma. Vormi põhja võid panna küpsetuspaberi, et hiljem oleks kooki mugavam eemaldada.

Täidis:
400 g kõrvitsapüreed
400 g toasooja toorjuustu
250 g kohupiima
4 toasooja muna
100 g (2 dl) heledat pruuni suhkrut (nt muscovado't)
5 sl (vahtra)siirupit v 4 sl vedelat mett
1,5 tl jahvatatud kaneeli ja 0,5 tl jahvatatud ingverit VÕI
2 tl piparkoogimaitseainet
1 sl maisitärklist

Puhasta ja viiluta (koorida on lihtsam pärast röstimist) kõrvits sektoriteks ning rösti ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni kõrvits on hästi pehme. Lase natukene jahtuda ja püreesta. 

Sega vispliga kõik täidise ained omavahel ja vala vormi koogipõhjale. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda ahju kuumus 130 kraadini ning küpseta veel u 1 h kuni täidis on tahenenud. Jäta kook ahju jahtuma. 


Serveerimisel võid soovi korral niristada koogile (vahtra)siirupit v vedelat mett.





Igal juhul soovin kõigile parimat uut aast ja palju maitsvaid elamusi!!!

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Olen üldiselt kehv küpsetaja aga suur magusasõber ja proovisin seda kooki paar nädalat tagasi teha. Panin pisut rohkem kohupiima ja unustasin mee ära. Välja tuli super hea!! Üks parimaid juustukooke, mida söönud - kreemine ja suus sulav, kõrvits ja ingver annavad kena jõuluse maitse. Aitäh retsepti eest! Katre

Silja Luide ütles ...

Tere, Katre!
Aitäh Sulle positiivse tagasiside eest, rõõm on minupoolne:) loodan, et leiad siit blogist veelgi toredaid retsepte, mida katsetada:)
Rõõmsaid pühi Sulle!
Silja