laupäev, 31. jaanuar 2015

Krõbeda nahaga part röstitud aedviljaga



Part on hea lihtne valmistada, samuti on kvaliteetne tooraine kõigile kättesaadav - see on üks neist asjadest, mida ma ise kunagi restos ei telli. Mul blogis juba paar retsepti pardiga on (pardifilee salat ja  Romani imemaitsev ja -ilus vaarikavinegretiga part), aga neid tuleb kindlasti juurde, sest valmistan parti päris tihti ning proovin pidevalt uusi lisandeid ja viise selle põnevamaks muutmiseks leida. Soolaste toitudega on lihtsalt see "pisiasi", et neid tahaks kohe soojalt nautida, mitte kõigepealt pildistamisega toidul jahtuda lasta. Kookidega on hoopis lihtsam - teed aga õhtul valmis ja järgmisel päeval valges pildistad, enne võid hommikukohvi kõrvale juba paar tükki vabalt ära süüa ja midagi ei juhtu ... :) Ja väga paljud koogid, mina mina valmistan, vajavad niikuinii üleöö seismist, et taheneda, samas kui enamik soolaseid toite ei kõlba järgmisel päeval kuidagi fotografeerimiseks.

Kui kedagi peaks huvitama, siis pisikesed peened porgandid leidsin Rimist. Hiina 5-vürtsi segu tõin Aasiast, aga Eestis saab nt Umami.ee-st tellida. 

Pardi retsept ilmus viimases ajakirjas Naerata (kuni veebruari lõpuni on see number Apotheka apteekides saada). Samas ajakirjas ilmus ka mahlase šokolaadi-mandlikoogi retsept mu uuest raamatust, mis on olemas ka siin lehel. Tänases Postimehe lisas Arter on aga minu mandlijahu-sidrunikoogi retsept, mida samuti soovitan proovida! :)

Röstitud brokkoli ja porgand:
1 suur brokkoli (u 500-600 g)
200-300 g peeneid väikseid porgandeid
3-4 sl extra virgin oliiviõli
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
2 sl seedermänni- või piiniaseemneid (soovi korral)

Part ja kaste:
4 pardi rinnafileed
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
2 tl viie vürtsi segu või muud meelepärast teravat maitseainet, nt jahvatatud tšilli- või cayenne'i pipart
1 sidruni mahl ja riivitud koor
3 sl sojakastet
1 sl mett

Lõika brokkoli 3-4 cm suurusteks õisikuteks, varreosad koori ja lõika u 0,5 cm paksusteks tükkideks, porgandid puhasta ja lõika u 3 cm juppideks. Aseta aedviljad ahjuvormi, maitsesta soola ja pipraga ning sega läbi oliiviõliga. Küpseta brokkolit ja porgandeid ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit kuni need on kergelt pruunistunud ja pehmed. Kui on u 15 minutit ahjus olnud, siis sega läbi. Rösti seedermänniseemneid kuival pannil madalal kuumusel u 4 minutit kuni need on kuldsed. Puista küpsetatud aedviljadele. 

Lõika pardi nahale mõne millimeetriste vahedega diagonaalis sisselõiked ja tee sama ristipidi. Maitsesta filee lihapool vürtsisegu, soola ja pipraga. Aseta nahk allpool külmale pannile ja lase keskmisel kuumusel u 5-6 minutit küpseda kuni rasv on välja tulnud ja nahk on krõbe. Keera filee ümber ja küpseta veel u 3 minutit, kui soovid medium rare küpsusastet. Kui soovid küpsemat, siis rohkem. Aseta pardifileed ahjuvormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 6 minutit. Eemalda fileed vormist ja jäta lõikelauale 10 minutiks seisma, et lahtilõikamisel mahlad välja ei tuleks. Lõike väikese nurga all õhukesteks viiludeks. 

Aseta sidruni peenelt riivitud koor ja mahl, sojakaste ja mesi väikesesse kastrulisse ning kuumuta segades keskmisest natukene kõrgemal kuumusel paar minutit kuni mesi on sulanud.

Serveeri soe kaste koos röstitud aedviljade ja viilutatud pardifileega, jätkub neljale kuni kuuele inimesele.

Kommentaare ei ole: