neljapäev, 30. juuli 2015

Rummikreemiga sõstra-mandlikeeks


See on üks mu ammune suvine keeksiretsept, mis paraku ei ole veel blogisse jõudnudki, küll aga mõni aasta tagasi juba ühes ajakirjas ilmunud. Kuna praegu on koduaias põõsad sõstardest lookas, rääkimata imemaitsvatest vaarikatest, ja mustikad metsas oma parimas küpsusastmes, siis on hetkel igati hea aeg retsepti jagamiseks:) See on mõnus mahlane mandlitega keeksike, mida on suvel mugav sõprade juurde maale või piknikule kaasa võtta ning mille puhul võib kuulda repliike nagu "ma keeksi muidu ei söö, aga SEE keeks ... ". Ühesõnaga - soovitan! :)

Blogisse on muidugi aastate jooksul päris omajagu retsepte kogunenud, kus marju kasutada saab. Siin klikates leiab need kõik ilusti üles. Kindlasti tasub proovida valmistada ülilihtsat krõbedate kaerahelveste ja kohupiimaga magustoitu, imemaitsvat mandlitäidisega tikrikooki ja kiiret kondenspiima-vaarika küpsetist

Mina sain eile metsast kõvasti mustikaid ja olen hetkel mustikamaiuste lainel, niiet lähiajal saab siiagi ehk mõni mustikakook lisaks. Seni soovitan neid marju panna mandli-kookoshelbe põhjaga jahuta juustukoogi sisse, mis on ilmselt üks enim tehtud (ja kiidetud) retsept mu blogis:) Ja proovida veel kamajahuga juustukooki, mille retsept on olemas mu viimases raamatus ja siin

Soovides kõigile ilusat lähenevat nädalavahetust tervitan ühe toreda peolooga, mis mind küll alati tantsulainele viib ja muidu ka superhea tunde tekitab! Et siis nädalavahetusel oleks võimalust vähemalt ühel ööl hommikuni tantsu lüüa! ;-)

Vaja läheb:
120 g toasooja võid
180 g suhkrut
2 toasooja muna
100 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
180 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
1,2 dl piima
250 g punaseid ja musti sõstraid, aga sobivad ka mustikad, vaarikad, kirsid ja põldmarjad

Vahusta toasoe või suhkruga ja liisa ükshaaval munad vahustades segu enne järgmise muna lisamist ühtlaseks. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Sega vahu sisse köögikombainis peeneks jahvatatud mandlid või mandlijahu, seejärel jahu vaheldumisi piimaga. Sega ettevaatlikult sisse marjad. Tõsta tainas ettevaatlikult  vähemalt 28 cm pikkusesse keeksivormi, mille ääred on võitatud ja jahuga ülepuistatud ning põhjas on küpsetuspaber, ning silu taigna pind.

Küpseta 180 kraadi juures u 1 h kuni sissetorgatud tikk tuleb keeksi seest puhtalt välja. Lase 10 minutit vormis taheneda ja kummuta siis restile jahtuma. Soovi korral tee keeksile toorjuustukate või puista lihtsalt üle tuhksuhkruga.

Rummi-toorjuustukate
200 g toasooja toorjuustu
2 sl tuhksuhkrut
1-2 sl rummi

Vahusta toasoe toorjuust rummi ja tuhksuhkruga ühtlaseks. Serveerimiseks laota toorjuustuvaht spaatliga ühtlaselt keeksile või paku kausiga keeksi kõrvale.


Selle foto autor on Marju Randmer.

Kommentaare ei ole: