teisipäev, 4. august 2015

Vaarikamekiga juustu-šokolaadimarmorkook



Suvi on ikka superlahe aeg!!! Mis saaks olla veel parem aias ja metsas magusate marjade söömisest  ja seenelkäimisest, aias ja terrassil istumistest (ja tantsimisest)?! Mida koduses või sõprade-tuttavate aias pole ja metsast ise parasajgu ei leia, seda saab igapäevaselt turult tuua. Kõik on nii hea, maitsev ja värske, et superhea söögi saab minimaalse vaevaga valmis teha. Kukeseentele piisab ju vaid võist, natukesest soolast ja mustast piprast, väikese mugulsibula võib seltsiks klaasjaks praadida; peaaegu igapäevaselt söögiks olevad aedoad saab samuti minimaalse vaevaga valmis (enamasti teen neid nii); värsked kartulid on nii hõrgud, et isegi tilli pole vaja lisada; mahlasele tomatile on kahju pipartki peale jahvatada, rääkimata muudest maitseainetest. Parimad toiduelamused iga päev - isegi mitu korda päevas:) Kui tooraine on juba nii hea, maitseküllane ja värske, siis ei pea ise just eriline kokkaja olemagi!;-) Eile õhtul sain sõpradel külas olles lisaks muudele hõrgutistele ka maailma parimat gazpacho't, täna alustasin hommikut koduaia tikritega,  lõunaooteks värsked herned otse peenralt ja lõunaks magusad maasikad ... jne jne. Mulle meeldiks, kui Eestis oleks koguaeg suvi:)

Kirjutasin eelmise laupäeva LP-sse vaarikatest ühe väikese loo, mille juures jagasin ka mõnda teemakohast retsepti. See on üks mahlane vaarikanüansiga šokolaadi-juustukook, mis keele alla viib! Eriti hea koos koogi magusust tasakaalustavate värskete vaarikatega. Vaarikamaitselise šokolaadi asemel sobib ka kirsimaitseline, samuti pähkli- või mandlitükkidega variant, kuid väga hea on kook ka tavalise tumeda šokolaadiga. Juustukihis võid kasutada 300 g asemel 200 g toorjuustu ja 100 g paksu rasvast hapukoort - ka nii on väga hea! Kui soovid gluteenivaba kooki, siis asenda nisujahu toortatrajahuga.

Kange kohv annab brownie-tüüpi koogile alati mõnusa meki ja selle koogi sisse lisasin suisa 1 dl. Kasutasin kodumaise ettevõtte 7 kohvipoissi uut kohvisorti Cafe Flamenco, mis on intensiivse maitse ja aroomiga; poes on seda saada nii ubadena kui ka kohvipulbrina. 


Šokolaaditainas:
150 g võid
200 g tumedat (vaarikamaitselist) šokolaadi
1 dl kanget kohvi
180 g (pruuni) suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
3 toasooja muna
80 g nisu- või toortatrajahu

Juustukiht:
300 g toasooja toorjuustu
80 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 toasooja muna

Tükelda või ja šokolaad, aseta kaussi ja sulata veevannil. Sega hulka kohv, suhkrud ja sool, sega läbi ning lase tainal u 5 minutit jahtuda. Lisa vispliga vahustades ükshaaval munad. Lisa jahu ja vahusta tainast edasi, kuni see on läikiv. Teises kausis vispelda toasoe toorjuust suhkrute ja munadega ühtlaseks.

Kata 20 cm neljakandiline vorm küpsetuspaberiga ja vala sinna šokolaaditainas. Vala peale juustusegu ja tõsta noaga šokolaaditainast üles, et tekitada nn marmorefekt. Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit ja lase koogil enne lahtilõikamist vormis täielikult jahtuda. Naudi koos värskete vaarikatega. 

Kommentaare ei ole: