teisipäev, 11. august 2020

Suvine kukeseenepirukas


Minu lemmikud on kukeseened olnud juba väiksest peale, kui neid imelisi kollaseid seeni ise metsas korjamas käisime. Erinevalt muidugi mitmesugustest riisikatest ja puravikest on kukeseeni tüütum puhastada, aga samas olid need pannil koos või ja maisterohelisega praetult kastme sees koos värske kartuli ja kurgisalatiga üks parimaid toitusid, mida maal vanaema juures suviti sõime. Siiani veel mäletan neid maitseid ja lõhnasid, samuti seda elevust, mis alati kollaseid seeni maas lehtede jm "prahi" varjus metsas nähes tundsin. Aga juba väikesest peale olen hrajunud sellega, et metsas käies on nuga alati kaasas, sest kunagi ei tea, kuna seeni võib näha. Kui nuga ei ole, siis seeni ei korja, sest seeneniidistikule ei tohi viga teha. Ma siiralt imestan, nähes inimesi, kes tulevad metsast seentega, mis ei ole mitte lõigatud, vaid mille puhul on näha mullane ots. See tähendab paraku vaid seda, et seened selles kohas enam järgmisel aastal ei kasva. Eriti üllatav on seda aga näha siis, kui inimesel on nuga tegelikult olemas. Miks siis peab ometi seene maast välja tõmbama, kui saaks ka ilusti lõigates seda teha?!?

Aga see selleks, tegelikult tahan täna soovitada hoopis ühte mõnusat juustuküllast pirukat, mis sobib suurepäraselt suupisteks või eelroaks (vahu)veini juurde aia- või terrassipeole. Eriti mõnus on see loomulikult ahjusoojana:) Kuna suvel kasutan suviseid imemaitsvaid kodumaiseid aedvilju (tomat, suvikõrvits, lillkapsas, kartul jt) igapäevaselt, siis loomulikult lisasin tsukiinit ka kukeseenepirukale. 

Kiiresti valmiva piruka jaoks võid kasutada nii toorjuustu kui ka riivitud juustu (eriti hea on just tugevamaisteline laagerdunud juust nagu parmesan või mõni selle eestimaine analoog). Kui soovid eriti rikkalikku küpsetist, siis võid mõlemat lisada, kuid sel juhul piisab piruka peale puistamiseks vaid 50-100 grammist juustust. 

Tainas võta paar tundi enne küpsetamist sügavkülmast külmkappi sulama, et see oleks küpsetamise ajaks parajalt sulanud, kuid mitte veel liiga pehme. Tainast võib ka õhemaks rullida, aga seda ma ise ei tee, sest täidist on omajagu ja tainas ei ole rullimatagi liiga paks, pigem vastupidi. Aga valmista loomulikult selline pirukas, nagu just Sulle meeldib - see on selline lihtsamast lihtsam küpsetis, mille puhul minu "retsept" on lihtsalt üks võimalus, kuidas seda valmistada. Peaasi, et ise rahule jääd :)


Vaja läheb:
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
200 g kukeseeni
1 väike suvikõrvits
1-2 küüslauguküünt
võid
soola, pipart
150-200 g kõvemat laagerdunud juustu või 150 g toasooja küüslaugu- vm maitsega toorjuustu

Puhasta kukeseened pintsliga, lõika suuremad väiksemateks tükkideks ja aseta pannile. Prae, kuni eraldunud vedelik on haihtunud, lisa u 1 sl võid ja maitsesta soolaga. Prae segades läbi ja võta pannilt ära.

Kuumuta pannil õli, lisa viilutatud suvikõrvits ja peeneks hakitud küüslauk. Prae mõned korrad segades mõni minut, praadimise lõpu poole lisa võid ning maitsesta soola ja pipraga. 

Laota tainaplaadid küpsetuspaberiga kaetud pannile. Aseta ääred üksteise peale ja vajuta kokku nii, et tekib ühtlane suur tainaplaat. Tee taina äärtest u 1 cm kaugusele terava noaga sisselõige tainast mitte päris läbi lõigates. Torka keskosa tihedalt kahvliga läbi. Laota u pool juustust või määri toorjuust tainale nö raami sisse, sellele omakorda puista praetud suvikõrvits ja kukeseened. Lõpuks puista peale ülejäänud juust.

Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit kuni ääred on kuldpruunid. Võta ahjust, lõika ruutudeks ja naudi. 

Kommentaare ei ole: