pühapäev, 18. mai 2025

Lihtne kodune rabarbrikook


Õunapuude õitsemise aeg on üks ilusamaid aegu aastas :) Kirsiõied on küll väga popid, aga minu arvates on õunapuude õied veel palju ilusamad ja huvitavamad. Lisaks on need ka ideaalseks toidu kaunistuseks, nii et sel ajal aastas jõuavad need söödavad õied tavaliselt sageli mu toidulauale. Õrnad õied sobivad ka maitsevette, õitega oksad on aga imeilusad vaasi sätituna. Igal juhul soovitan soojalt praegusel ajal mõnest õunaaiast läbi käia, sest imeline vaatepilt on garanteeritud :)

See mõnusalt mahlane rabarbrikook ise on megalihtne, kuid õunapuu õied annavad sellele minu arvates palju juurde. See küpsetis on selles osas ka tore, et kõik komponendid on reeglina kodus olemas ja seda saab enamasti küpsetada ilma eraldi poodi minemata. Kui soovid, võid lisada tainale ka peenestatud kardemoni või peenelt riivitud tsitruse koort (nt apelsini või sidruni). Sügisel võid rabarberi loomulikult hapude õuntega asendada nagu enamike lihtsate rabarberikookide puhul :)


Vaja läheb:
110 g külma võid
240 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
nüpuotsatäis soola
170 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
550-600 g rabarbrit
100 g keefiri
1 tl jahvatatud kaneeli
1 sl pruuni suhkrut
tuhksuhkrut (soovi korral)

Tükelda või. Aseta kaussi koos jahuga (jahu aja eelnevalt läbi sõela ning sega läbi küpsetuspulbri ja soolaga) ning haki noaga või töötle sõrmedega ühtlaseks puruks. Võid seda jahu ja või ka köögikombainis purutainaks töödelda. Aseta kauss külmkappi.

Aseta suhkrud teise kaussi. Lõika rabarberist 0,3-0,5 cm läbimõõduga viilud (jämedad varred lõika enne pikuti pooleks või kolmeks) ja sega need korralikult suhkruga läbi. Lisa suhkruga segatud rabarber jahu-või purule. Seejärel sega hulka keefir. 

Vala tainas 23-24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ning ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Silu pind ja suru tainas korralikult ka äärtesse. Puista peale kaneel ja pruun suhkur. 

Küpseta 160-kraadises ahjus 1 h ja 15 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun ja keskossa torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vorm ja tõsta kook restile jahtuma. Soovi korral sõelu koogile tuhksuhkrut.


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: