esmaspäev, 4. jaanuar 2016

Vürtsikas Indiapärane kanapada koriandri ja läätsedega


Soovin kõigile imeilusat ja õnnelikku uut aastat!!! Et soovid ja unistused läheksid täide ning oleks tahtejõudu ja entusiasmi oma lubatuste täitmiseks ja palju rõõmu sellest protsessist! ;-) 

Külmade ilmadega on mul alati eriliselt suur isu just vürstikate soojendavate roogade järele ja India köök on selles osas kindlapeale minek. Pärast detsembrikuiseid pidusid ja rammusaid toitusid on Aasiast pärit toidud eriti head, sest need on oluliselt kergemad, kuid samas ikkagi toitvad ja väga-väga maitsvad. India (ja ka teiste selle kontinendi riikide) toit on igati mõnus muidugi aastaringselt ja õnneks selgitasid teadlased hiljuti välja, miks India road niiiiiii imemaitsvad on:) India köögis on kasutusel ligikaudu 200 maailmas tuntud 381-st toiduainest. Road on aromaatsed ja rikkalikud, segu põletavatest vürtsidest ja keerulistest maitsekombinatsioonidest, mida mujal maailmas ei leia. Alustaladeks on koriander, kardemon, cayenne’i pipar, tamarind, garam masala maitseainesegu ja teised teravad koostisosad, mida sobitatakse koos muude maitseainetega roogades niimoodi kokku, et maitsed ei kattu omavahel, vaid igaüks annab roale oma unikaalse maitsenüansi. Ja see ongi India toidu headuse saladus, nagu teadlased hiljuti Jodhpuris kindlaks tegid. Kui lääne köögid kombineerivad pigem sarnaseid maitseid omavahel, siis keskmises India roas on vähemalt seitse koostisosa, mille maitsed üksteist täiendavad.

Kohalikud söövad enamasti parema käega ja lauale tuuakse reeglina vaid lusikas ja kahvel, turistikates kohtades (nt Goas) ka nuga, aga mina pole seda seal eriti kasutanudki, sest nt imemaitsvat tandoori ahjus küpsetatud kana ja muid hõrgutisi ongi ülimugav süüa käte vahelt - ma harjusin sellega nii ära, et muretsesin, et ega Eestisse tagasistulles kogemata kätt toidu sisse ei pista :) Kätega söömisel tuleb aga arvestada, et kasutada tohib vaid paremat kätt. Vasakuga võib vaid joogiklaasi võtta, sest seda kätt kasutatakse igasugusteks mittepuhasteks asjadeks, mida ma siin hetkel hea meelega ei täpsustaks ... :) 

Paljud inimesed (ka need, kes ise Indias käinud ei ole) hirmutavad kõhuprobleemidega, kuid lihtsaid reegleid järgides ehk ainult pudelivett tarbides, sh hammaste pesuks; igapäevaselt kohalikku jogurtit süües, et sealsete bakteritega oma organismi harjutada, ning värsket kraami (salatid) söögikohtades vältides, peaks küll igaühe kõht korras püsima. Viimasest reeglist ma ise kinni ei pidanud - sõin ära alati nii taldrikul oleva värske salati (sibularõngad, tomati- ja kurgiviilud jne) kui ka nautisin igal võimalusel värskelt pressitud mahla ja puuvilju. Hoolimata sellest ei olnud mul selle ligi kolme nädala jooksul ühtegi kõhuprobleemi :)

Tegelikult võib aga Indias tabada kõhuprobleemidest ja kaalulangusest hoopis ernev mure. Nimelt juba üle kahe aasta Delhis elanud sõber ütleb, et esimest korda elus peab ta jälgima, palju ta sööb. Indias pidvat juurde võtmine olema ülilihtne just sealse rammusa toidu tõttu (ohtralt õli ja võid ning saiatooteid, millest eriti hea on rasvane butter garlic naan). Vaatamata ohtrale õgimisele ma ise siiki õnneks kaotasin seal kaalu nagu alati Aasias, aga arvestades India rikkaliku kööki ja suurepärast kokakunsti, pean isegi tunnistama, et seal elades oleks oht kaalutõusuks ilmselt päris suur ... :) Õnneks praegune pajaroog on küll väga tervislik ja seda süües mingit muret paksuks minna kindlasti ei ole ;-)

Kirjutasin märtsis LP-sse väikse loo India köögist, mille juures oli lisaks sellele vürtsikale kanapajale ka masala chai retsept, mis on samuti suurepärane praeguse külma ilmaga. 


Kana ja läätsedega ahjus küpsetatud läätserooga saab endale sobivalt vürtsikamaks timmida, lisades tšillikauna sisu või pisut rohkem muid maitseaineid. Tavaliselt on sellistes India roogades läätsed täitsa pudiks hautatud, kuid mulle endale meeldib pigem nii, et läätsed on oma kuju säilitanud. Kuigi ma muidu armastan Le Puy läätsesid, siis selles roas tasuks pigem muid kasutada, mis küpsemisel nii hästi oma kuju ei hoia. 

3 väikest sibulat
1 suur tšillipipar (kui soovid vähem vürtsikat, siis eemalda seemned ja sisu)
4 hakitud küüslauguküünt
4 cm jupp värsket peenelt viilutatud ingverit
1 tl jahvatatud kurkumit
8 nahata kana kintsufileed või 4 väiksemat rinnafileed (u 700-800 g)
1 tl koriandriseemneid (soovi korral)
150 g (punaseid) läätsesid
200-300 g paksu maitsestamata jogurtit (eriti hea on Farmi Kreeka jogurt)
serveerimiseks värskeid koriandrilehti

Aseta läätsed 20 minutiks külma vette likku. Puhasta sibulad, haki peeneks ja aseta koos tükeldatud tšilli, puhastatud ja hakitud küüslaugu ja viilutatud ingveriga blenderisse või köögikombaini, lisa 2-3 sl vett ja püreesta. Kuumuta pannil u 1 sl õli ja prae selles püreed, pidevalt segades, u 10 minutit. Sega hulka kurkum. Rösti kuival pannil koriandriseemned (kuni need aromaatseks muutuvad) ja soovi korral purusta need uhmris või noaga lapiti lõikelaual.

Lõika kintsufileed neljaks, rinnafileed umbes kaheksaks tükiks ning prae pannil õli sees pruuniks. Maitsesta soolaga. Lisa pannile u 0,5 l vett, praetud sibulasegu, röstitud koriandriseemned  ja läätsed, aseta pann ahju ja küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit, sõltuvalt sellest, kui pehmeid läätsesid soovid. Vajadusel lisa vett. Sega jogurt kanaroa hulka ja aseta pann veel 5 minutiks kinni keeratud ahju. Serveerimisel puista peale värsket koriandrit ja paku kõrvale kas keedetud riisi või naani vm indiapärast saia. Soovi korral nirista peale veel jogurtit.



Kommentaare ei ole: