kolmapäev, 17. veebruar 2016

Imemaitsev banaanikeeks (gluteenivaba)


Uue aasta saabudes on paljud endale lubanud hakata tervislikumalt sööma, rohkem trenni tegema ja kaotama (üleliigseid) kilosid :) Seetõttu on aasta alguses treeningsaalid rahvast paksult täis, poodide puu- ja juurviljaletid saavad kiiremini tühjaks ja toidulisandite käive suureneb. Paljud loobuvad aasta esimesel kuul alkoholi joomisest (seda tegin taaskord ka ma ise), kuid on ka liha, magusat ja muid toite välistavaid inimesi. See on väga tore, kui otsustatakse oma eluviise tervislikumaks muuta ja toidulauda korrastada, kuid kindlasti ei tasu laskuda äärmustesse, sest karmidel dieetidel ei ole reeglina pikaajalist mõju.

Tervislik toitumine tähendab ennekõike mitmekülgset tasakaalustatud söömist ja kindlasti ei ole põhjust välja jätta ühtegi toitainegruppi, sh rauarikast punast liha, kiudainerikkaid teravilju ega maitsvaid ja kasulikke piimatooteid nagu kodujuust, maitsestamata jogurt, keefir jm. Nii palju kirutud gluteen kui ka "rahvavaenlane" laktoos ei kujuta endast vastavat haigust ega talumatust omava inimese tervisele mittemingisugust ohtu, kuigi liialdada ei tasu muidugi ühegi asjaga. "Patuste" toitude hulka on viimasel ajal liigitatud ka makaronid võrreldes neid "valge ja rafineeritud" saiaga, kuid kindlasti ei tasu loobuda pasta söömisest, vaid pöörata tähelepanu sellele, et makaronid ei oleks päris pehmeks keedetud. Al dente pasta seedub aeglaselt ja on oma glükeemilise indeksi poolest võrreldav paljukiidetud tatra ja pruuni riisiga, millest energia vabaneb stabiilselt ja aitab seetõttu kõhul pikemalt täis püsida. Ja loomulikult pole põhjust päriselt välistada menüüst ka ahjusooja krõbeda koorikuga kuklit, võist croissant'i või muud ahvatlevat saiakest, sest see ei ole meile otseselt kahjulik, vaid lihtsalt toitaineliselt väga ühekülgne, mistõttu söödav kogus ja söömise sagedus võiks olla väike nagu seda ütleb professor Mihkel Zilmer. 

Samuti ei ole vaja end ilma jätta magusatest ampsudest, sest maiustadagi saab tervislikult ehk saades lisaks maitsenaudingule desserdist ka kasulikke antioksüdante, vitamiine, mineraal- ja kiudaineid. Banaanides on lisaks kõigele muule heale ohtralt kaaliumit, avokaados on seda veelgi rohkem ja sealt saame veel magneesiumi, rauda, vitamiine, kasulikke rasvu, antioksüdante ja kiudaineid. Mandlid on samuti head kiudaineallikad, kuid rikkad ka E-vitamiini ja kaltsiumi poolest. Linaseemnetes on ohtralt tervislikke küllastumata rasvhappeid ja kiudaineid ning neid tasub tarbida just jahvatatud kujul, et kõik neis sisalduvad toitained paremini imenduksid. Ka kookoshelbed ja -õli, munad ja naturaalne kakaopulber on meile igati kasulikud ning aitavad tervisliku lõpptulemuse saamisele kaasa. See keeks siin on kasulikest asjadest pakatav, samuti see paleo-šokolaadiküpsetis, selle valmistamine lihtne, söömine aga tõeline nauding ;-) Unustage süümekad ja nautige elu! :)


Keeks on pealt krõbe, seest aga mõnusalt pehme ja mahlane ning väga tervislik. Banaan annab küpsetistele magusust ja niiskust. Suhkru võib ära jätta ja lisada ainult 2-4 sl kookosõiesiirupit ning nautida keeksi kas sellele šokolaadikreemi või mõnda moosi peale määrides, vedelat mett niristades vms. Siirupit või mett ja suhkrut doseeri tainasse vastavalt banaanide küpsusastmele - kui on väga mesised ja juba pruuni koorega banaanid, siis piisab täitsa sellest, kui lisada kumbagi kaks-kolm supilusikatäit. 


Vaja läheb:
300 g ehk u 2 suurt purustatud küpset banaani
3 suurt muna
2-4 sl kookosõiesiirupit või vedelat mett
2-4 sl pruuni suhkrut (nt palmisuhkur, hele v tume muscovado)
1 tl vanilliekstrakti
1 tl jahvatatud kaneeli
60 g (0,6 dl) kookosõli
200 g mandlijahu
70 g kookoshelbeid
30 g jahvatatud linaseemneid või linajahu
0,5 tl soodat + 1 sl sidrunimahla või 0,5 sl õunaäädikat
peotäis hakitud mandleid v pähkleid (soovi korral)

Sega omavahel banaanipüree, kergelt lahti klopitud munad, siirup või mesi, suhkur, vanilliekstrakt, kaneel ja õli. Lisa mandlijahu, kookoshelbed ja jahvatatud linaseemned ning sega ühtlaseks. Viimasena lisa sooda ja sidrunimahl või õunaäädikas. Määri 26 cm pikkune keeksivorm õliga ja puista üle mandlijahu või kookoshelvestega. Tõsta tainas vormi, silu pind ja puista soovi korral ühtlaselt peale hakitud mandlid v pähklid.

Küpseta ahjus 160 kraadi juures 50-60 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui keeks hakkab pealt liialt pruunistuma, kata see fooliumiga. Lase keeksil vormis u 15 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Kilesse mässituna v õhukindlas anumas säilib külmkapis u nädala. 

20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere

kas mandlijahu võib olla see tavaline Sallise oma Prismast ka? Ja kas linajahu võiks ära jätta?

Silja Luide ütles ...

Tere, see Prismas müüdav mandlijahu sobib suurepäraselt, kasutan ise ka seda hästi palju. Mandlijahu saab ka ise kodus mandlilaastudest köögikombainis jahvatada või siis tervetest mandlitest kohviveskis. Linajahu täidab siin siduvat funktsiooni, niiet ära seda ei tasu jätta, küll aga võib asendada kartulitärklisega. Head küpsetamist! :)

Anonüümne ütles ...

Suur aitäh kiire vastuse ja hea nõuande eest, kartulitärklist leiab ikka kodust, linajahu peab eraldi poodi otsima minema.
Ilusat nädalavahetust :)

Silja Luide ütles ...

aitäh! :) loodan, et keeks ka maitses :)

Anonüümne ütles ...

Imemaitsev tõepoolest! :) Panin mett ja suhkrut mõlemat ainult 2 sl ja ikkagi tuli mõnusalt magus. Aitäh selle suurepärase retsepti eest! :)

Silja Luide ütles ...

mul on hästi hea meel selle üle! aitäh Sulle tagasiside eest :)

Plont ütles ...

Tere

Kas võiks asendada retseptis mandlijahu kas kaerajahu või sarapuupähklijahuga, kuna mandlite vastu on talumatus,aga sooviks teha gluteenivabalt.

Silja Luide ütles ...

tere, vabandust, et vastus on viibinud - see kommentaar oli mul kuidagi kahe silma vahele jäänud.

soovitan pigem valida sarapuupähklijahu, sest see on konsistentsi ja rasvasuse poolest sarnasem mandlijahuga, samas on kaerajahu ka üsna rasvane, niiet iseenesest katsetada ju võiks ka sellega ... peaks muidugi katsetama ise ka, siis saaks kindlalt öelda, kuidas sobib, aga pähklijahu peaks olema küll igati ok :) head küpsetamist!

PS tagasiside on alati teretulnud :)

Hanna Maria ütles ...

Tõesti imeline keeks! Küsetasin teda küll natukene kauem, kuid eks kõik ahjud ongi erinevad.

Silja Luide ütles ...

niiiii tore! aitäh :)

Kerttu ütles ...

Tõsiselt mahlane, hea struktuuriga ja mõnusalt magus banaanikeeks tuli. Olen ülirahul, et gluteenivaba magus nii-nii hea võib olla :). Lisasin kookospalmisuhkrut ja mett, aga usun, et ilma võib ka täitsa hea tulla, kui banaanid korralikult küpseks lasta. Natuke niristasin mett veel peale, et oleks eriline maiuspala, aga selle võib vabalt ära jätta. Kuna mul mandlijahust jäi suti puudu, siis lisasin ülejäänu asemel sutsu toortatrajahu, aga ma ei ole kindel, kuidas see keeks siis jääks, kui näiteks pool asendada teraviljajahuga?
Silja, aitäh, et jagad gluteenivabu retsepte, jätka samas vaimus :))). Ka võiksid sa mõelda sellele, et anda välja päris oma gluteenivabade toitude ja kookide kokaraamat! Minu meelest on sellest meie turul puudu, sest tõlkeraamatud ei ole ju ikkagi päris see...

Silja Luide ütles ...

Tänan, Kerttu, toredate mõtete ja haade sõnade eest!

Mandlijahu tekstuur (rasvasus eelkõige) on teraviljajahude omadest erinev, siduvust kompenseerib siin retseptis linajahu. mina ise selles keeksis ei asendaks ega muudaks midagi, muude jahudega küpsetamiseks kasutaks pigem mõnda muud retsepti :) ma just ekstra üritasin paika timmida retsepti, kus ei oleks teraviljajahusid, mis ei tähenda muidugi, et kes soovib ikka mõnda neist kasutada, seda teha ei võiks. õnnestub keeks kindlasti ka siis, kui pool mandlijahust asendada tervailjajahuga, aga kas ka nii mahlane ja maitsev, selles osas ma garantiid anda ei saa ... :)

Kerttu ütles ...

Tänud! See tuli nii absurdselt hea, et ma ei raatsinud lastegagi jagada :D. Pean kiiremas korras uue tegema! Neelud käivad juba😊

Silja Luide ütles ...

hahaha, väga lahe! loodan, et järgmisest keeksist jätkus juba lastele ka :) aitäh!

Halis ütles ...

Taaskord tänan sõltuvust tekitava kõhusõbraliku maiuse eest! PS! See on tõesti selline keeks, mida ei taha kellegiga jagada. Linaseemneid, linajahu polnud, asendasin gl.vaba kaerajahu seguga. Lisasin korralikult ka pekani pähkleid. Mmmmm!

Silja Luide ütles ...

Halis, aitäh! tõeliselt hea meel seda lugeda :) loodetavasti leiad siit blogist veel asju, mida proovida ;-) kusjuures, väga hea, et asendused kirja panid, sest kindlasti on teisigi, kel kodus just linajahu puudu on :)

Halis ütles ...

Aitäh! Ma ei teagi, kas ma olen mõne teise blogi järgi nii palju maitsvaid asju korda saatnud :D Suurepärane blogi suurepäraste retseptidega! Ja ma kiidaksin takka eestikeelse gluteenivabade küpsetiste raamatu mõtet! Jään huviga ootama!

Silja Luide ütles ...

väga armas :) seda kõike lugeda on sõna otseses mõttes liigutav! tänan - tegid kohe tuju väga heaks :) :) :)

Piret ütles ...

Mis juhtub, kui kookoshelbed välja jätta?

Silja Luide ütles ...

ilmselt õnnestub keeks ka siis, kui need välja jätta, kui kõik teised komponendid on ilusti olemas :)