reede, 26. veebruar 2016

Tai kookospiimaga kanasupp


Lisaks igapäevasele ananassi(kuhja)le ja mereandidele olen hakanud Tais igapäevaselt sööma maailma kõige magusamaid mangosid ja jooma kookosvett, mida siin serveeritakse ainult värskelt kookopähkli seest. Ilusa õhtu puhul oli armas õieke lisatud, niiet tegin isegi pilti :) Mõnes kohas on kookospähkli juures ka lusikas, et saad soovi korral pähkli seest ka viljaliha kraapida - see on mõnus pehme ja rammus :)  


Jääd siin mõned väldivad, aga ma ise olen igapäevaselt jääd sisaldavaid jooke joonud ja ei kurda millegi üle. Ka LP-s öeldakse, et tegelikult tulenevad nende arvates kõiki turiste kimbutavad kõhuprobleemid hoopis võõrastest bakteritest ja tavapärasest erinevast toidust, mitte (ainult) jääst. Meil on siiani kõik superhästi olnud ja ilmselt on oma osa selles ka igahommikusel jogurtisöömisel. Kunagi Egiptuses üks sukeldumisinstruktor soovitas süüa hommikul sealset jogurtit, et kõhtu kohalike bakteritega harjutada, et see korras püsiks, ja olen reisidel (Euroopast välja) seda soovitust alati järginud. See on nüüd jälle kolm korda üle vasaku õla sülitamise koht :D, aga õnneks pole probleeme olnud. Teine tema soovitus, mida siiani järgin, on pärast meres ujumas käimist endalt soola mitte maha pesta, vaid lasta sellel olla nii kaua nahal, kui saab. See sool mõjuvat nahale väga hästi :) Eks oma osa on ka siinsel niiskel kliimal, aga igapäevane kreemitamisvajadus kaob enamikes Aasia riikides küll ära (vähemalt minul). 

Puuviljaletid on Tais mõnusalt lookas, kuigi mina enamasti piirdun küpsete mangode ostmisega :) Saab muidugi iga nurga pealt ka juba puhastatud ja tükeldatud papaiat, ananassi, arbuusi ja draakonivilja, mille juurde antakse nii siin kui ka teistes Kagu-Aasia maades väike pakike soola, suhkru ja jahvatatud tšilli seguga, kuhu puuvilju süües sisse torgata. Arvestades siinsest kuumust ja pideva higistamise tõttu paratamatult suurt mineraalide kadu organismist, on see väga nutikas lisand :)


Mangosid on tosin erinevat sorti ja neid süüakse erinevas küpsusastmes. Niisama söömiseks on parimad need vasakul pool taga olevad mangod (60 bahti/kg) - magusamad kui mesi ja sulavad suus!


Hommikusöök :) 


Tailased söövad lusika ja kahvliga (viimane neist on vasakus käes), mitte pulkadega, niiet restos Tai toidu söömiseks pulki küsides ajab vaid personali segadusse. Siinsetes "hiinakates" on aga pulgad muidugi ilusti olemas.

Riis on Tai toidukultuuris endiselt kesksel kohal ja tavapäraseim väljend söömise kohta on tõlkes "sööma riisi", samuti nagu levinuim "tere" tähendab tõlgituna "kas oled juba riisi söönud?". Tai on maailma suurim riisi eksportöör, nt 2012. aastal viidi seda teravilja riigist välja 6,9 miljonit tonni. Riisi tuuakse siin lauda isegi suppide juurde. Pildil väike valik riisi - saab osta erinevaid sorte kaaluga ja pakendatult.


Turul on siin müügil hästi palju erinevaid seeni, aga need pikkade valgete vartega (esimesel fotol all keskel, teisel kohe ees keskel) on just Tom Kha K/Gai supi seened, kuigi loomulikult võib kasutada kõiki endale meelepäraseid seeni :)



Kuigi mulle väga meeldib (eriti just Eestis olles) see toitev kanasupp kookospiimaga, mille kodune retsept mul juba päris ammu ka blogis olemas on, siis siin eelistan ikkagi hõrku hapukat vürtsikat Tom Yum'i, mis on lihtsalt ülimalt hea. Seda võib tellida nii suvalises "putkas" kui ka kallis restoranis ja alati saab imemaitsva supi! Mulle meeldib tiigerkrevettidega variant kõige rohkem, aga tavaliste väiksemate krevettidega on ka superhea! Paaril korral on hapukuse lisamiseks olnud supi sees ka tamarindi, aga enamasti saab siin Tom Yam Kung'i ehk lisaks krevettidele on sees veel kookose viljaliha "viilud". Need teevad selle supi nii toitvaks, et kui süüa ära 3-4 suure tiigerkrevtiga supp, siis riisi, mida siin alati supi kõrvale pakutakse, enam kõhtu ei mahugi.



Enamik kookospiimaga kanasupi jaoks vajalikke asju on olemas siin:


Vaja läheb:
5 dl kookospiima
2,5 dl kanapuljongit
1 sl peenelt viilutatud galangali
2 sidrunheinavart
1 tšillipipar
3 kaffirlaimilehte
300-400 g õhukesteks viiludeks lõigatud kanafileed
2-3 tomatit + mõned kirsstomatid
suur peotäis seeni
pool sibulat
peotäis koriandrilehti
2 sl kalakastet
1 sl sojakastet
1 tl suhkrut
soola

Aseta kanapuljong ja galangal potti ning keeda madalal kuumusel u 8 minutit. Lisa kanafilee ja diagonaalselt peeneteks viiludeks lõigatud tšillipipar. Keeda veel natukene, seejärel lisa diagonaalselt peenelt viilutatud sidrunheinavarred, laimilehed, sektoriteks lõigatud tomatid (väiksed tomatid jäta terveks), terved seened, sibul (lõika sektoriteks ja sektorid pooleks) ning lase veel u 6 minutit tasasel tulel podiseda. Maitsesta soja- ja kalastme, suhkru ja vajadusel soolaga ning lisa hakitud koriandrilehed. Keeda veel paar minutit ning naudi kohe koos riisi ja värskete koriandrilehtedega.

Sellel pildil on aga P tehtud supp :)

Kommentaare ei ole: