pühapäev, 7. veebruar 2016

Puuviljamiksi ja pohladega smuuti koos kultuuriuudistega :)


Eelmine nädal oli oluliselt kultuursem kui muidu, sest kinos käisin suisa kolm korda ja korra ka teatris :) Kuigi sel nädalal nähtud film "The Big Short", milles osatäitmise eest üks mu lemmiknäitlejaid Christian Bale loodetavasti taaskord Oscari saab, jättis tunduvalt sügavama mulje, kui kõik need eelmise nädala kolm filmi kokku, kuigi üks neist oli Leonardo Di Caprio'ga (kes lõpuks ometi peaks juba ammu väljateenitud kuldmehikese omandama) ja teine Cate Blanchett'iga, kes ka mu lemmikute hulka kuulub (ja kes samuti kandideerib selgi aastal parima naisnäitleja auhinnale) :) Oma rolliks vajaliku trummimängu õppis Bale ära kahe nädalaga! Päriselul põhinev "The Big Short" oli tõesti üks paremaid filme, mida olen viimasel ajal näinud - huvitavalt ja laheda pildikeelega jutustatud lugu on suurepäraste näitlejate ja põnevate nüanssidega, aga mis lõpuks ikkagi kõige sügavama mulje jätab, on asjaolu, et see kõik on PÄRIS reaalsus, mitte kellegi fantaasia vili! Kuigi film on meeleolukas ja lõbus, on siiski suhteliselt nukker tegelikult, et sellised asjad ei ole mitte väljamõeldud, ja seetõttu ongi film soovitatav ka neile, kes seda meelelahutuslikust aspektist ei vaataks (kuigi minu käest saab ta mõlema ehk nii vaatemängulisuse kui ka reaalsuse edasi andmise eest maksimumpunktid!) :) Ja tihti on ju tegelikult nii, et elu on veel jaburam, kui ükskõik milline väljamõeldis ... Toiduhuviliste rõõmuks teeb filmis kaasa Anthony Bourdain, kes mängib iseennast :) Ja muidugi ei üllata, et teose "The Big Short" leiab Oscari kandidaatide parimate filmide kategooriast, kus loomulikult ka Mad Max, millest siin kirjutasin, on esindatud.

Vanemuises aga vaatasin lõpuks ära muusikali "Ooperifantoom", millest juba siin kirjutasin, ja mis oli tõeliselt hea! Ilus muusika, väga head osatäitmised ja meisterlik lavastajatöö. Kuigi Tartus on kõik selle hooaja etendused juba mitu kuud tagasi välja müüdud, siis Tallinna omadele veel üksikuid vabu kohti pidi olema, niiet tasub kiirustada. Kusjuures, ka filmis "The Big Short" oli mõningaid "Ooperifantoomi" viise :) Eriti meeldis mulle Tartu teatri lavastuses Hanna Liina Võsa, kellele ilmselt võiks anda Eesti kõige parema diktsiooniga laulja tiitli - andekas ja ilus on ta niikuinii, mulle nt väga meeldivad tema see ja see esitus:) Hetkel mängib peaosa superandekas norrakas Stephen Hansen, kes mingis Rootsi talendisaates isegi kohtunikud nutma ja püsti seistes aplodeerima pani :) Peagi aga võtab selle rolli enda kanda Koit Toome, kelle praegust osa täidab edaspidi Kalle Sepp, kes mängib hetkel koos Lauri Liiviga lavastuses ühte teatridirektoritest. Kalle Sepp on muideks üks õhtujuhtidest Eesti varietee ja estraadi grand old man Kalju Saarekese elu ainetel loodud tantsuetenduses "Life is a Cabaret", mida käisin vaatamas mõned kuud tagasi.

Varieteelavastuse vaheaegadel saab nautida õhtusööki koos Eesti parima sommeljee (mitteametlikult, aga ilmselgelt mitte ainult siinkirjutaja arvates seda tiitlit kandva sommeljee ;-) ) Urvo Ugandi kaasabil sobitatud veinidega. Maitseelamuste taga seisab restorani peakokk Margus Tammpere, kellel täitus 13. jaanuaril selles ametis juba 13 aastat. Minu väike lugu temast koos kahe ahvatleva retseptiga ilmus eilses LP-s. Kui enamikes söögikohtades piirdub peakokk vaid kokkade armee juhtimise ja roogade väljatöötamisega, siis Margus Tammpere vastutusel on ka joogikaardi koostamine, hotelli hommikusöögid, valuutabaaris pakutav toit ja ettekandjate koolitamine. Mina, kes ma ikka päris palju väljas söömas käin, olin tõesti imestunud, kui hästi Merineitsi teenindajad tunnevad nii söögi enda kui ka selle juurde sobitatud veinide nüansse, oskavad neid soovitada ja külaliste küsimustele vastata. Kuigi mitte nii popp nagu "Ooperifantoom", ei ole ka vaid mõnel päeval nädalas toimuvatele varietee-etendustele kohti alati saada, niiet soovitan asap pileteid bronnida! Mul on paljud tuttavad seda lahedat tantsulavastust juba vaatamas käinud ja ei ole veel kelleltki ühtegi halba sõna selle kohta kuulnud - pigem on kõik Eesti Tanstuagentuuri andekatest artistidest ja Kristjan Kurmi loodust vaimustuses! :) Üleval fotol (autor Lauri Laan) on aga etenduse ajal pakutava imemaitsva ja  -ilusa magustoidu foto, mille retsept on samuti eilses LP-s.

PS pean remargi korras ütlema, et nii seda filmi kui ka muusikali ja varietee-etendust, millest siin postituses kirjutasin, plaanin kõik uuesti vaatama minna, sest need on lihtsalt nii head! :) :) :)


Selle smuuti puhul kasutasin lisaks oma tavapärastele smuuti komponentidele (banaan, marjad ja keefir) püreestatud puuviljasegu. Fännasin selliseid puuviljapüreesid juba enne kokakooli ajal Pariisis elamist ja alati Prantsusmaal käies olen neid poest ostnud, kuid nüüd õnneks saab neid juba ka Eestist. Tuleb vaadata, et sees oleksid tõesti püreestatud puuviljad, millele ei ole lisatud suhkrut, värv- ega säilitusaineid. Leiab sellised püreed puu- ja juurviljaletist. Ega ma ausalt öeldes neid tavaliselt smuuti sisse ei raatsigi panna, vaid söön niisama (magustoiduna) nagu lapsepõlves ja nüüdki aeg-ajalt Salvesti porgandimehu :) :) :)

Vaja läheb: 
200 g (2 pakki) Pom'bel'i õuna-banaani-maasika puuviljamiksi
100 g keefiri
2 keskmist banaani
100 g (külmutatud) pohli

Vala kannmikserisse puuviljamiks ja keefir, lisa tükeldatud banaan ja marjad. Töötle ühtlaseks ja naudi kohe!


Kommentaare ei ole: