neljapäev, 25. jaanuar 2018

Soojendav porgandi-läätsesupp



Kuigi ma ise olen praegu 30-kraadises kuumuses kõrvetava päikese käes, siis olen aru saanud, et Eestimaal on hetkel midagi talvelaadset ehk külm ja lumi, niiet üks tummine ja toitainerikas supp kulub kindlasti ära ;-) Toitev ja soojendav püreesupp, millele saab vürtsikust karripulbriga veelgi juurde anda, on muidugi ideaalne iga ilmaga. Mina valmistan selliseid toitusid päris tihti, üks versioon tomati-läätsesupist on olemas siin. Kuigi pisut erinevad (üks on nt püreestatud), siis minu arust on muidugi mõlemad hullult head! :)

Retsept sündis koostöös Fitlapiga ja sobib jaanuarikuiseks pühadejärgseks organismi “puhastuseks ja taastamiseks” ideaalselt:D Selline väidetavaid “mürke” väljutav toit jm tooted on muidugi superhea reklaaminipp, millega asju maha müüa, et aga tegelikult sellest organismile mingit tolku pole, võib ilmselt iga arst öelda. Olen oma blogis sellest korduvalt rääkinud, aga et sõnumit laiemalt levitada, siis kirjutasin eelmiseks laupäevaks ka LP-sse sel teemal artikli. Ei saa öelda, et sellise loo tegemine lihtne oleks olnud (faktide kontrollimine, konsulteerimine arstidega, teaduspõhise kirjanduse läbi töötamine jms), aga kogu kulutatud aeg ja vaev on kindlasti seda väärt, kui kasvõi üks inimene lõpetab sellise jabura müüdi uskumise nagu seda on “detoks”. Mina toiduajakirjaniku ja -blogijana tunnen igal juhul, et olen oma “hoolsuskohustuse” täitnud ja oma südametunnistuse järgi käitunud, kui ma natukenegi üritan omalt poolt sellise pahathtliku ja rumala umbluu vastu sõna võtta, mida igas kanalis tuleb, ja teaduspõhist lähenemist propageerida. Eks igaüks muidugi valib ise, kas usub arste või šarlatane, aga ma vähemalt olen teavitanud ja omalt poolt kõik teinud selleks, et inimeste tervele mõistusele nö koputada :)

Ja kuigi kordan jälle ennnast, siis ei saa jätta mainimata, et tugeva tervise ja normaalse kaalu võti on ikkagi tasakaalustatud ja tervisilik söömine (aed-, puu- ja kaunviljad, täistera- ja piimatooted, liha, kala, muna, pähklid, seemned, marjad jms), portsjonide suuruse kontrollimine ja enda liigutamine, mitte mingi smuuti, “supertoit" või toidulisand! Olgem siis targad, terved ja ilusad - see on tegelikult ju väga lihtne ;-)


Vaja läheb:
u 1 sl õli
1 sibul
1 varsseller
3 küüsluguküünt
1-2 cm jupp ingverit 
1 värske või kuivatatud tšillipiprakaun 
1 sl karripulbrit (soovi korral)
2 sl tomatipastat
500 g porgandeid
100 g punaseid läätsesid
1 purk purustatud või hakitud tomateid
7-8 dl meelepärast puljongit
soola
meelepärast värsket rohelist (koriandrit, tüümiani, basiilikut, murulauku, rohelist sibulat)
1-2 mozzarella palli (120-250 g)
värsket sidrunit (soovi korral)

Puhasta ja lõika sibul väikesteks kuubikuteks ja varsseller viiludeks, küüslauk haki peeneks. Riivi ingver ja lõika tšilli tükkideks (kui sovid vähem vürtsikat, siis eemalda sisu koos seemnetega). Tükelda puhastatud porgandid. Loputa läätsed külma vee all sõelal. 

Kuumuta pannil õli ja prae selles kõigepealt sibulat ja varssellerit keskmisel kuumusel 7-8 minutit kuni sibul hakkab klaasistuma, lisa küüslauk, ingver ja tšilli ning prae veel 3-4 minutit segades kuni kõik asjad on pehmed. Lisa karripulber ja tomatipasta ning prae veel vähemalt minut kuni need aromaatseks muutuvad. Lisa porgandid ja läätsed, sega läbi, seejärel tomatid ja puljong.

Tõsta kuumus ja lase supil keema tõusta. Alanda kuumus, kata pott kaanega ja lase supil u 40 minutit podiseda kuni porgandid on pehmed. Lase supil pisut jahtuda ja püreesta. Maitsesta vajadusel soolaga.

Tõsta supp taldrikusse, puista peale meelepäraseid hakitud ürte või tüümianilehti ja murra mõned mozzarella tükid. Serveerimisel võid supile niristada sidrunimahla või pakkuda kõrvale sidrunisektoreid, et igaüks seda ise teha saaks. Juurde sobib ka krõbedaks röstitud täsitera(rukki)leib või krõbeda koorikuga sai.

4 kommentaari:

kodulehe tegemine ütles ...

Väga hea blogi. Edu Teile!

Silja Luide ütles ...

aitäh :) Edu Teilegi!

Anonüümne ütles ...

Väga hea supp. Ingverijuurt ei olnud, aga leidsin jahvatatud ingverit, mida panin vist natuke liiga palju, sest supp tuli üsna ingverine, aga ikkagi väga hea. Mozzarella oma neutraalse maitsega sobis suurepäraselt juurde. AItäh! Ootan tulevikus veel supiretsepte.
P.s. ka teie lillkapsa-sellerisupp oli suur üllatus, isegi minu pirtsakas 3-aastane sõi ja nõudis järgmisel päeval lisa.

Silja Luide ütles ...

aitäh heade sõnade eest! jagan hea meelega veel suppide retsepte, sest need on sellise külma ilmaga eriti mõnusad ja kui teistelegi meeldivad (isegi lastele), siis see teeb kohe eriti rõõmsaks! :) :) :)