teisipäev, 3. aprill 2018

Mõnus supp röstitud porgandi ja väikese vürtsiga



Ei tea, kas ma olin esmaspäeva hommikul ainus inimene, kes hommikul ärgates aknast välja vaatas ja mõtles, et nii armas? :) Tõeliselt ilus lumi, ilm on mõnusalt soe, päike särab  ja - mis selle asja juures veel kõige ägedam - kohe algab kevad päriselt! :) Veebruari alguses pärast kolme nädalat ülimõnusa kliimaga Filipiinidel veetmist Eestis tagasi olles oli küll tunne, et külmun ära. Nende jubedate külmakraadidega ei tahtnud ninagi toast välja pista, lisaks veel masendav teadmine, et kevadeni on veel nii palju aega. Aga praegune talve viimane musklinäitamine mind absoluutselt ei häiri, sest päike paistab nii eredalt, et õue minnes on juba päikeseprille vaja, ja kui tõesti juba sel nädalavahetusel ilmad kevadiselt soojaks ei lähe, siis järgmisel kindlasti ;-)

Keda aga lumehanged kurvastavad, sel soovitan mõne hea toiduga end turgutada, näiteks keeta röstitud porganditest suppi. Kreemjas supp (retsept ilmus Laupäevaleht LP-s) on parajalt vürtsikas, et külmade ilmadega sooja anda, kuid samas lähenevale rannahooajale mõeldes igati kerge ja tervisesõbralik. Valmistaminegi on lihtne ja väga vähe aega nõudev. Kes soovib vedelamat suppi, saab lisada enda maitse järgi vett või puljongit, kuid viimasel juhul maitse kindlasti suppi enne täiendava soola lisamist.

Vaja läheb:
800 g-1 kg porgandeid
1 keskmine sibul
4 suuremat küüslauguküünt
oliivi- vm meelepärast õli
1 tl soola
1 tl jahvatatud vürtsköömneid või paprikapulbrit
värskelt jahvatatud musta pipart
2 purki (neto kaal kokku 480 g) terveid tomateid
1 tl kuivatatud ürte (nt Prantsuse või Vahemere ürdisegu)
200-400 g maitsestamata Kreeka jogurtit
serveerimiseks hakitud maitserohelist (sibulat, murulauku, lehtpeterselli) või ürte (basiiliku-, tüümiani- või koriandrilehti)

Puhasta porgandid ja lõika need u 1 cm suurusteks tükkideks, jämedamad osad õhemaks. Puhasta sibul ja lõika see õhukesteks viiludeks. Aseta porgandid ja sibulad koos kooritud küüslauguküüntega kaussi, nirista peale 1-2 sl oliiviõli, lisa sool, vürtsköömned või paprika ja pipar. Sega kõik korralikult läbi ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta aedvilju ahjus 200 kraadi juures ahju ülaosas 30-40 minutit kuni porgandid on pehmed ja kergelt pruunistunud. Sega köögivilju küpsetamise ajal korra või paar. 

Aseta röstitud aedviljad koos tomatitega köögikombaini, kannmikserisse või potti ning töötle ühtlaseks püreeks, kasutades viimasel juhul saumikserit. Vajadusel tee seda kahes osas. Lisa kuivatatud ürdisegu ja vähemalt 200 g jogurtit ning lase supil u 10 minutit kergelt podisedes keeda. Maitsesta soola ja pipraga, kui soovid. Serveeri kohe koos ülejäänud maitsesetamata jogurti, hakitud maitserohelise ja krõbedaks röstitud saia või leivaga. Soovi korral nirista peale (oliivi)õli. 

Kommentaare ei ole: