teisipäev, 4. september 2018

Tummine šokolaadikook kikerhernestega


See imelihtne šokolaadikook valmis koostöös Globusega, kellel on käimas vahva kampaania #globusretseptid. Igaüks saab osaleda ja selleks on vaja ainult:

1. valmistada maitsev toit meelepärase Globus tootega;
2. teha roast isuäratav pilt;
3. postitada foto enda FB- või instakontole koos viitega #globusretseptid ning
4. registreerida retsept siin.

Lihtne! See ei ole konkurss ei parima retsepti ega ilusaima foto leidmiseks, vaid 250 kiirema välja selgitamiseks :) Kui oled esimese 250 postitaja hulgas, saad endale Globuse toodetega kinkekarbi, kus on igasugusid häid asju sees;-) Ma tean, millest räägin:), sest olen ise juba mõnda asja jõudnud katsetada. Globus nimelt korjab viljad küpsena, nende töötlemiseks aga kasutab uudset vaakumtehnoloogiat. Tänu sellele õnnestub säilitada viljades väärtuslikke toitaineid (sh vitamiine) ja erksamat värvust.

Koogi valmistasin seekord Globuse kikerhernestest. Tummine šokolaadikook on gluteenivaba ja üsna tervislik, kuigi pigem jätab rammusa trühvlikoogi mulje, st süües arvaks, et on kasutatud ohtralt võid ja vahukoort.

Tavalise valge suhkru võib asendada mõne meelepärase pruuni suhkruga (nt hele v tume muscovado), mis annab koogile veelgi mõnusat mekki juurde. Suhkrukogust võib ka pisut vähendada, kuid ei soovita seda teha juhul, kui kasutad 70%ilise kakaosisaldusega mõrudat šokolaadi.


Vaja läheb:
200 g tumedat šokolaadi
1 purk (330 g) Globuse kikerherneid
2 suurt muna
120 suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1-2 sl konjakit, brändit või külma kohvi (soovi korral)
võid ja kakopulbrit vormi jaoks
tuhksuhkrut koogile raputamiseks

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Vala kikerherned purgist sõelale, loputa vee all ja nõruta. Aseta  kikerherned koos munadega köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Lisa suhkur, küpsetuspulber ja alko või kohv. Töötle massi veel pisut. Vala sisse sulatatud šokolaad ja töötle ühtlaseks tainaks.

Vala tainas 20-22 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse koogivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja kakaopulbriga üle puistatud. Küpseta 170 kraadi juures 30-35 minutit kuni koogi keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja (niisket puru võib veits külge jääda).

Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud koogile sõelu tuhksuhkrut, paku juurde vanillikastet või -kreemi või tee soovi korral peale šokolaadi- vm meelepärane glasuur (nt see või see). Soovi korral puista peale meelepäraseid marju.

2 kommentaari:

Mari ütles ...

Tere!

Aitäh toredat retsepti jagamast. Kas täistaimse versiooni jaoks oleks mõeldav muna asendada banaaniga või on sel juhul risk, et kook ei püsi koos?

Silja Luide ütles ...

palun, palun - mul on väga hea meel, et kook silma jäi :)

mune ma banaaniga asendada ei julgeks, küll aga võiks proovida mõnda tärklist või jahu koos küpsetuspulbri lisamisega, kuid siis on muidugi juba komponentide vahekord teine ja ma ei julge sama head tulemust garanteerida ...