teisipäev, 11. september 2018

Kinoa röstitud aedviljade ja krevettidega


Et blogi liiga magusaks kätte ära ei läheks, siis jagan vahepeal ka soolase toidu retsepti, mis sellest, et ise valmistasin eile ploomi-clafoutis’ ja sinihallitusjuustu-pirni piruka:) Viimane on küll pigem  muidugi soolane toit, mis sobib imehästi klaasikese veini või šampanja kõrvale. Mõlemad retseptid on juba sel laupäeval lehes, kuid seni võib valmistada nt neid veelgi lihtsamaid pirni ja juustuga pirukaid, mis samuti alati sööjatelt kiita saavad (ja mille retsepti küsitakse). Eile õhtul tulid piruka kohta traditsioonilised küsimused: “Kas see retsept on Sul blogis? Millal paned selle sinna?”, niiet sedagi tasub küpsetada;-) Need küsimused on alati minu jaoks nö kvaliteedimärk, sest üks asi on, kui inimene sööb ja kiidab (seda võib teha ka viisakusest), teine asi aga on see, kui inimene tahab seda ise kodus teha. Mul on selle üle alati muidugi tohutult hea meel, sest minu jaoks on mu töö siis eriti hästi korda läinud! :) Mu retseptid ju selleks ongi, et need inspireeriks inimesi ise süüa tegema, ja nende järgi valminud toidud pakuksid maistenaudinguid.

See kinoa ja krevettidega roog on piisavalt lihtne, et seda ka argiõhtul valmistada. Aedviljade ahjus röstimine võtab küll pisut aega, kuid selle saab eelmisel õhtul valmis teha või asendada teiste aedviljadega. Näiteks võib lillkapsa ja maguskartuli asemel lisada hoopis kodumaiseid imehäid värkseid tomateid ja suvikõrvitsat, mida tasuks enne pannil või ja küüslauguga praadida. Samuti sobivad siia aedoad, mida saav näiteks niimoodi valmistada. Mina röstin või aurutan alati suurema portsu aedvilju (suvel mh ka kartuleid), mida on siis hea erinevates toitudes kasutada. Neid saab lisada salatile ja liharoale, samuti saab küpsetatud aedviljadest eriti kiirelt valmistada maitsva püreesupi. Variante on palju :)

Krevette tasub käsitseda nii, nagu siin kirjutan, ja soovitan arvestada neid iga sööja kohta vähemalt viis tükki.

Vaja läheb:
200 g kinoad
1 keskmine bataat (u 500 g)
1 väiksem lillkapsas
u 500 g (tiiger)krevette

(oliivi)õli 
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis maitserohelist (rohelist sibulat, murulauku, koriandrit vms)

Keed kinoa pehmeks. Puhasta bataat ja lillkapsas, lõika tükkideks. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale 2-3 sl õli ja sega läbi, maitsesta soola ja pipraga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30-40 minutit kuni aedviljad on pehmed. Sega küpsemise ajal vähemalt korra, et need ühtlasemalt küpseksid. 

Puhasta krevetid nii nagu siin kirjas ja prae pannil selitatud või või õli sees kummaltki pool paar minutit. Maitsesta soola ja pipraga. 

Jaota kinoa taldrikutele (jätkub neljale), lisa röstitud aedviljad, krevetid ja puista peale hakitud maitserohelist, jahvata värsket pipart, soovi korral nirista oliiviõli ja/või balsamico’t.

Kommentaare ei ole: